Με τη βοηθεια της Περιφερειας ΑΜΘ η αποκατασταση του παλιου Επισκοπειου της ΙΜΜΚ

Θα γίνει επισκευή και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος, που βρίσκεται πίσω από την Τσανάκλειο

Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την αποκατάσταση του παλιού επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, και έχει προϋπολογισμό 831 χιλιάδες ευρώ.

Μέσα από αυτή θα γίνει η ανάδειξη του αρχικού κτιριακού πυρήνα και την ένταξη του όλου κτιριακού συγκροτήματος στο ιστορικό περιβάλλον του, η αποκατάσταση του αξιόλογου παλαιού τμήματος καθώς και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση του.

Το κτίριο του παλιού Επισκοπείου οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αι., πιθανότατα στα μέσα της δεκαετίας του 1920, και από τότε στέγαζε την έδρα της Μητρόπολης Μαρωνείας. Επεκτάθηκε το 1955 και μετά την ανέγερση του νέου Μητροπολιτικού Μεγάρου, το 1962, μετατράπηκε γύρω στο 1970 σε πνευματικό κέντρο της τοπικής Μητρόπολης. Στο κτίριο αυτό έχουν υλοποιηθεί πλήθος δράσεων σχετικές με το πνευματικό έργο της Μητρόπολης όπως διαλέξεις, πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις και προγράμματα επιμόρφωσης. Επίσης στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Μητρόπολης και μέχρι πρόσφατα η σχολή βυζαντινής μουσικής.

Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή νοτίως του βυζαντινού φρουρίου όπου αναπτύσσονταν το κέντρο της ελληνικής χριστιανικής κοινότητας έως τις αρχές του 20ου αι.

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις προσβλέπουν στην επισκευή και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος. Πέραν των εργασιών συντήρησης στο αρχικό κτίσμα, τις εργασίες επισκευής και ανακαίνισης των νεότερων προσθηκών και τις αισθητικές παρεμβάσεις στις όψεις του, προτείνονται μικρής κλίμακας τροποποιήσεις διαρρύθμισης.

Αυτές περισσότερο σχετίζονται με την εξασφάλιση ασφαλούς προσπέλασης προς όλους (W.C. και lift ΑΜΕΑ) και άλλες μικροτροποποιήσεις σε χώρους υγιεινής, ενώ ουσιαστικά η διάταξη των χώρων και το κτιριολογικό πρόγραμμα της λειτουργίας του κτιρίου ως πνευματικού κέντρου διατηρείται ως έχει.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση έχει ως στόχο την ανάδειξη του αρχικού κτιριακού πυρήνα και την ένταξη του όλου κτιριακού συγκροτήματος στο ιστορικό περιβάλλον του όπου κυριαρχούν κτίρια των αρχών του20 αι. με νεοκλασικές και εκλεκτιστικές μορφολογικές διατυπώσεις.

Παράλληλα θα γίνει αποκατάσταση του αξιόλογου παλαιού τμήματος, καθώς και λειτουργικός εκσυγχρονισμός του κτιρίου συνολικά και προσαρμογή του με μικρές επεμβάσεις διαρρύθμισης στο συνολικό πλάνο της πρότασης.

Τέλος θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση των νεότερων τμημάτων του κτιρίου και εκσυγχρονισμός των Η-Μ εγκαταστάσεων και θα εξασφαλιστεί η ασφαλής προσπέλαση του κτιρίου για όλους.

Κύριος του έργου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020», είναι η Ιερά Μητρόπολη, που δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως δικαιούχου του προς υλοποίηση Έργου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020, για αυτό και θα υπογραφεί η προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια, που διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κλπ) για την υλοποίηση του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.