Με φορα μπαινουν στην νεα κυνηγετικη περιοδο οι κυνηγοι της Κομοτηνης

Ομαλά προχωρά η διαδικασία έκδοσης αδειών ενόψει της έναρξης της περιόδου στις 20 Αυγούστου

«Γκρίνια» για την άνιση λειτουργία τοπικών θηροφυλακών  από περιοχή σε περιοχή

Με ευνοϊκές συνθήκες ξεκινά η κυνηγετική περίοδος στις 20 Αυγούστου, με αρκετούς κυνηγούς να έχουν σπεύσει ήδη να προμηθευτούν τη νέα άδειά τους από τους τοπικούς συλλόγους τους.

Φέτος περιμένουν να είναι η πρώτη  χρονιά χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς λόγω των υγειονομικών συνθηκών, με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Χαλβατζή να τονίζει πως όλα είναι έτοιμα για μια, ελπίζουν, ήσυχη κυνηγετική περίοδο.

«Ελπίζουμε να υπάρχει ηρεμία, να μην έχουμε επιπλέον προβλήματα με τις υγειονομικές συνθήκες που δυσχεραίνουν την άσκηση της θήρας, και να μην έχουμε ατυχήματα» τόνισε.

Συνεργασία με το Δασαρχείο για την γρήγορη επίλυση προβλημάτων

Φέτος χρειάστηκε  μεγαλύτερη του συνηθισμένου διαδικασία για την διάθεση  των αδειών στους κυνηγούς, γιατί η μετάβαση των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διευθύνσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δημιούργησε πρόσθετα διοικητικά επίπεδα, καθυστερώντας την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών θεμάτων.

Ευτυχώς όμως όλα ολοκληρώθηκαν, και όλα βαδίζουν ομαλά, κάτι που οφείλεται και στην πολύ καλή συνεργασία με τα δασαρχεία, με τον κ. Χαλβατζή να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία του συλλόγου με το Δασαρχείο Ροδόπης, το οποίο και ευχαρίστησε για αυτό.

Μάλιστα όπως τόνισε αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι να προλαμβάνουν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν, και μάλιστα είχαν λύσει όλα τα τεχνικά προβλήματα από τις αρχές του μήνα, πριν ολοκληρωθούν τα κεντρικά γραφειοκρατικά ζητήματα.

Κανονικά η διαδικασία για τις άδειες

Η ίδια η  διαδικασία για την έκδοση των αδειών εξελίσσεται ομαλά, με την θεώρησή τους να γίνεται σε δύο σημεία, τόσο στα γραφεία του Συλλόγου στην Παρασίου 12 όσο και στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στην Μεραρχίας Σερρών (παλ. οδός Ξάνθης).

«Τα μέλη μας προσέρχονται με μια σχετική άνεση, δεν καθυστερούν, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την διαδικασία» ανέφερε. Η προσέλευση μέχρι τώρα κρίνεται ικανοποιητική, παρόλο που δεν μπορούν να έχουν ακριβή στοιχεία ακόμη, μιας και υπάρχουν κυνηγοί που κυνηγούν θηράματα αργότερα στην περίοδο, που μπορούν να περιμένουν να βγάλουν την άδεια ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, η περίοδος ξεκινά με ένα μικρό μέρος των θηρεύσιμων, δηλαδή με τα φτερωτά, κυρίως τα μεταναστευτικά και κάποια ενδημικά, ενώ η περίοδος για τα υδρόβια και τα παρυδάτια ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Έτσι τα κύρια πουλιά είναι το ορτύκι και το τρυγόνι, η φάσα και η  τσίχλα, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει η  περίοδος και για τα υπόλοιπα.

Τριγμούς φέρνει το θέμα της θηροφυλακής

Οι τιμές των αδειών είναι κατά τι μειωμένες από το 2019, την τελευταία χρονιά που είχαμε κανονική κυνηγετική περίοδο, όμως σε αυτό τον τομέα έχουν δημιουργηθεί αυξομειώσεις από περιοχή σε περιοχή, κυρίως λόγω της ύπαρξης, ή μη, τοπικής θηροφυλακής. Πρόκειται για ένα θέμα που φαίνεται να διχάζει τους Συλλόγους και θα αποτελέσει σημείο τριβής το επόμενο διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε πως υπάρχει η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή (στη δική μας περίπτωση της ΣΤ ΚΟΜΑΘ), την οποία στηρίζουν όλοι οι σύλλογοι με τις εισφορές των μελών, και τοπικές θηροφυλακές, οι οποίες στηρίζονται από τους τοπικούς συλλόγους.

Όπως τόνισε ο κ. Χαλβατζής, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι μπορούν να κατανεμηθούν σε δύο γενικές κατηγορίες, οι «μεγάλοι», που έχουν προσωπικό και θηροφύλακες, και οι «μικροί», που δεν έχουν αυτές τις οικονομικές δυνατότητες. Η ύπαρξή τους όμως είναι αναγκαία, για απομακρυσμένες ή ιδιαίτερες περιοχές, τόνισε.

Φέτος όμως είχαμε το φαινόμενο, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, να υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ συλλόγων, με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που ανήκει στους «μεγάλους» συλλόγους, αποφάσισε να μην λειτουργήσει την τοπική του θηροφυλακή, και να αφαιρέσει την έκτακτη εισφορά που πρέπει να καταβάλλουν τα μέλη του για αυτή από το κόστος της άδειας, μειώνοντάς της κατά περίπου 20 ευρώ.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και ο Κυνηγετικός Κομοτηνής μέσω του κ. Χαλβατζή, ο οποίος επισήμανε πως το πιο φιλοθηραματικό μέτρο που μπορούν να προσφέρουν, είναι η θηροφύλαξη.

Αν δεν έχει θηροφύλαξη, δεν χρειάζονται και επιπλέον εισφορές, όμως η έλλειψη της ανοίγει την πόρτα σε παραβάσεις και λαθροθηρία, που μπορεί να θέσουν την ίδια την ύπαρξη του κυνηγιού υπό αμφισβήτηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν και τις ανισότητες που υπάρχουν στο θέμα της κάλυψης από τη θηροφυλακή από περιοχή σε περιοχή. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές που καλύπτονται μόνο από την ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, με τους συλλόγους να μην επωμίζονται βάρος για τη φύλαξη, και άλλες όπου λειτουργούν οι δομές παράλληλα.

Στην Κομοτηνή, για παράδειγμα, έχουμε δύο θηροφύλακες από το Σύλλογο, ενώ στην Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες δεν έχουν κανένα, και επαφίονται αποκλειστικά στην Ομοσπονδιακή.

Για αυτό και το ζήτημα θα τεθεί τόσο στην ΚΟΜΑΘ και στην γενική Συνέλευση των Συλλόγων, που αναμένεται να είναι «θερμές», μιας και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να βρεθεί μια κοινή λύση για όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.