Με διαβουλευση θα προχωρησει το Τοπικο Πολεοδομικο Σχεδιο του Δημου Κομοτηνης

Στόχος να χωροθετηθούν οι ανάγκες του Δήμου και των πολιτών τώρα και στο μέλλον

Αλλαγές στην χωρική οργάνωση όλου του Δήμου Κομοτηνής, με προσαρμογές στις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης του θα φέρει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (πρώην Τοπικό Χωρικό Σχέδιο) του Δήμου Κομοτηνής, η μελέτη για το οποίο βρίσκεται ήδη «στον αέρα».

Μέσα από αυτή τη μελέτη, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το Περιφερειακό Ταμείο, θα καθοριστεί η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της εδαφικής έκτασης του Δήμου Κομοτηνής, όμως αυτή θα προκύψει, πέρα των τεχνικών προδιαγραφών που πρέπει να ακολουθηθούν, και μετά από διαβούλευση με τους πολίτες, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ώστε να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Σημαντικό μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού η Κομοτηνή

Όπως σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη της περιοχής ενός Δήμου, και εν προκειμένω του Δήμου Κομοτηνής.

Φυσικά πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, που αφορούν κυρίως τις μεγάλες υποδομές (Σιδηρόδρομος, μεγάλα οδικά δίκτυα, αγωγοί φυσικού αερίου κ.α.) και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.

Στο σχέδιο της ΑΜΘ, η Κομοτηνή ορίζεται ως πρωτεύον εθνικός πόλος διαπεριφερειακής εμβέλειας, αποτελεί διοικητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό, εμπορευματικό, εκθεσιακό και πολύπλευρο παραγωγικό κέντρο, ρόλος που κατά το ΠΠΧΣΑΑ προβλέπεται να συνεχισθεί και να ενισχυθεί σημαντικά μέσω της ενδυνάμωσης του διασυνοριακού ρόλου της.

Στο πλαίσιο επομένως της ιδιαίτερα σύνθετης και βαρύνουσας αναπτυξιακής δυναμικής του Δήμου Κομοτηνής, η εκπόνηση της μελέτης θα ρυθμίσει την χωρική ανάπτυξη στο σύνολο της έκτασης του Δήμου και θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των παραπάνω προοπτικών ενίσχυσης του ρόλου της έδρας της Περιφέρειας.

Χρειάζεται αλλαγές το χωροταξικό

Η πόλη της Κομοτηνής διαθέτει Πολεοδομικό Σχέδιο, η έγκριση του οποίου πήρε σχεδόν μια εικοσαετία, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, με την έγκρισή του είχαν δημιουργηθεί προβλήματα όσο αφορά τις χρήσεις γης εντός της πόλης, με περιοχές να έχουν χαρακτηριστεί αποκλειστικής χρήσης κατοικίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν κάποια καταστήματα.

Παράλληλα το σχέδιο είχε συνταχθεί με προδιαγραφές παλιότερου νόμου, και δεν κάλυπτε τον ευρύτερο Δήμο Κομοτηνής, όπως προέκυψε μετά την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Με τον νόμο για τα Τοπικά Πολεοδομικά, εναρμονίζεται η κατώτερη βαθμίδα σχεδιασμού στο σύνολο της έκτασής τους.

Με αυτά τα σχέδια θα ξεκαθαρίσει ποιοι χώροι είναι εντός σχεδίου, εκτός σχεδίου, συγκεκριμένες χρήσεις γης, γεωργικές εκτάσεις, υψηλής όχλησης, χαμηλής όχλησης κτλ.

«Θα λάβει υπόψη τον περιφερειακό Σχεδιασμό, θα λάβει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, θα διορθώσει τα σφάλματα του ΓΠΣ αλλά θα σχεδιάσει τις χρήσεις γης και θα οργανώσει το Δήμο Κομοτηνής σε όλη την επικράτειά του» ανέφερε ο κ. Καρασταύρου.

Αποφάσεις και προτάσεις για κάθε είδους χώρο

Έτσι θα μπορεί τόσο ο Δήμος Κομοτηνής, όσο και οι κάτοικοι του, να διαχειριστούν το χώρο, και πού μπορεί να γίνει μια υποδομή.

Ως παράδειγμα, έφερε τις διατάξεις μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που αυτή τη στιγμή έχουν οριστεί μόνο από το ΓΠΣ. Με το νέο σχέδιο, θα είναι δυνατό να υπάρξουν και άλλες ζώνες, σε όσους οικισμούς χρειάζεται, που θα αυξήσουν την δόμηση.

Το σχέδιο αυτό αφορά όλη την κοινωνία, τόνισε, εξ ου και στην μελέτη που προκήρυξε ο Δήμος Κομοτηνής, περιλαμβάνεται εκτενής διαβούλευση. Για αυτό και θεωρεί σημαντικό να συμμετάσχουν φορείς, τόσο επαγγελματικοί όσο και οικονομικοί, ακόμα και σύλλογοι, ώστε να ακουστούν προβληματισμοί, αλλά και προτάσεις για τις χρήσεις.

«Αν ένας Σύλλογος θέλει να κατασκευαστούν κάποια γήπεδα έξω από την πόλη, αν αυτό δεν προβλεφθεί από τώρα, ώστε η περιοχή να υποδεχθεί τις εγκαταστάσεις με συγκεκριμένους όρους δόμησης και χρήση, δεν θα μπορεί να γίνει στη συνέχεια» ανέφερε, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δοθούν από πριν κατευθύνσεις στους μελετητές, ώστε να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Για μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα το νέο Νοσοκομείο, ή σχολικές μονάδες, η πολιτεία έχει προβλέψει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων, τα οποία όμως έχουν κόστος και οι διαδικασίες για αυτά είναι χρονοβόρες.

Με την υλοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού, ακόμα και αυτές οι διαδικασίες θα είναι πολύ πιο απλές και σύντομες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.