Παραμενουν «αθικτες» οι δικαστικες δομες της Θρακης στο νεο χαρτη της χωρας

Δεσμεύσεις για την μη κατάργηση καθώς και ανακοινώσεις για την εξόφληση των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και την αύξηση της δικηγορικής ύλης από τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα

Θετικός είναι ο απολογισμός της ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Υφυπουργό κ.Ιωάννη Μπούγα και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της ΑΜ-Θ, παρουσία επίσης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ.Χριστόδουλο Τοψίδη και Βουλευτών της ΠΑΜ-Θ, με αντικείμενο τις αλλαγές που επίκεινται στο πλαίσιο διαμόρφωσης του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας.

Κάνοντας τον απολογισμό της συνάντησης αυτής ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Δημήτρης Ερελιάδης μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 9 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μετέφερε την δέσμευση του υφυπουργού πως σε ό,τι αφορά το Εφετείο Θράκης δεν θα υπάρξει ουδεμία αλλαγή στα Πρωτοδικεία, παρά την αρχική φημολογία για την συγχώνευση του Πρωτοδικείου Ξάνθης με αυτό της Κομοτηνής.

Ειδικότερα όπως εξήγησε ο κ.Ερελιάδης, ο κ.Μπούγας δεσμεύτηκε για την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, σε ό,τι αφορά τα Πρωτοδικεία των εδρών των νομών, και κατ’ εξαίρεση και της Ορεστιάδας, ενώ τα Περιφερειακά Πρωτοδικεία θα μετεξελιχθούν σε μεταβατικά Πρωτοδικεία, με περιορισμένες όμως αρμοδιότητες που αφορούν μόνο σε δίκες Μονομελών Πρωτοδικείων και Πλημμελειοδικείων, κάνοντας σαφές πως δεν υπάρχει στην πρόβλεψη του Υπουργείο ο μετασχηματισμός οποιοδήποτε Εφετείου της χώρας.

Ο κ.Ερελιάδης μετέφερε στον υφυπουργό τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ως ακριτική, με το πρόβλημα της μετανάστευσης να πλήττει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την περιοχή, ο οποίος έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το αίτημα  που αφορά στην μετεξέλιξη των περιφερειακών σήμερα Ειρηνοδικείων Παγγαίου και Διδυμοτείχου σε κεντρικά για το οποίο επιφυλάχθηκε να το εξετάσει.

«Νομίζω ότι είχαμε έναν θετικό απολογισμό από τη συνάντησή μας αυτή, τουλάχιστον όσον  αφορά τον δικαστικό  χάρτη» τόνισε ο κ.Ερελιάδης υπογραμμίζοντας πως εντός των αμέσως επόμενων μηνών αναμένεται και η τυπική υλοποίηση των δεσμεύσεων που έλαβαν, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σήμερα στην Αθήνα συνάντηση για την δικαστική προσφυγή κατά του νέου φορολογικού

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχεια των κινητοποιήσεων των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας μετά και τις σχετικές αποφάσεις για την παράταση της αποχής τους έως τις 19 Ιανουαρίου σε μια σειρά δικών, ο ίδιος προανήγγειλε τη σημερινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στην Αθήνα, αναφορικά με το νέο φορολογικό και την κοινή προσφυγή όλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συνέχεια της αποχής έως τις 19 Ιανουαρίου αφορά στις αντιδράσεις της δικηγορικής κοινότητας για το επερχόμενο νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό  Κώδικα  και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες όπως επανέλαβε αντί να επιταχύνουν και να βοηθούν την απονομή δικαιοσύνης, αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα και επιβαρύνσεις.  

Η νέα αποχή αφορά στις ποινικές δίκες και τις δίκες συμφέροντος δημοσίου, καθώς και  την έκδοση διαταγών πληρωμής υπέρ των funds και των τραπεζών, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη πράξη εκτέλεσης, που ευνοεί και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Σύντομα η εξόφληση της Νομικής Βοήθειας και η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης

Η αντίδραση αυτή αφορά στις οικονομικές διεκδικήσεις των δικηγόρων για την ικανοποίηση των οποίων έχουν λάβει υποσχέσεις από το υπουργείο, μεταξύ των οποίων και η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης. Ο κ.Ερελιάδης ανέφερε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Ιανουαρίου αναμένεται η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα αφορά και στην εξόφληση των αποζημιώσεων της νομικής βοήθειας δηλαδή της αμοιβής των δικηγόρων που παρίσταται για τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες και πληρώνονται από το κράτος.

Ερωτηθείς τέλος σε σχέση με τις διεκδικήσεις που αφορούν στο παλαιό δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης  αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Γιώργου Φλωρίδη, για την επικείμενη αναδιαμόρφωση του ΤΑΧΔΙΚ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συντήρησης ή κατασκευής των δικαστικών υποδομών με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Ο ίδιος δήλωσε πως ενδεχομένως να επιδιώξει και συνάντηση με τον κ.Φλωρίδη αναφορικά τόσο με το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής και την προοπτική διάσωσης και εκμετάλλευσής του, αλλά και τις υφιστάμενες δικαστικές δομές της περιοχής, που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα η επίλυση των οποίων απαιτεί τεράστια γραφειοκρατία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.