Με ακτινολογικο μηχανημα εξοπλιζεται το Κεντρο Υγειας Ιασμου

Προσβασιμότητα στα Κέντρα Υγείας μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας-Βουλγαρίας

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας «γεννήθηκε» η ιδέα για τον σχεδιασμό του έργου Smile  στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασία Interreg V-A «Ελλάδα Βουλγαρία 2014- 2020».
 
Σε αυτό εντάσσεται και μία σειρά δράσεων που υλοποιεί η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης με απώτερο στόχο την ανάπτυξη κοινού σχεδίου διαχείρισης των υγειονομικών αναγκών της περιοχής, προσανατολισμένο στους πολίτες και με ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
 
Σημαντική μεταξύ άλλων η παρουσία  πολλών μελών του Τμήματος Κομοτηνής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του αντιδημάρχου κοινωνικών θεμάτων Δήμου Κομοτηνής, κ. Νίκου Σωτηρακόπουλου, του διοικητή του γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Γιώργου Φιλιππίδη και του προέδρου του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρου Τσαπέκου. 

Στρατής Πλωμαρίτης «Τα κέντρα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ θα αποκτήσουν 3 καινούργια ακτινολογικά μηχανήματα» 

Όπως εξήγησε ο διοικητής, κ. Στρατής Πλωμαρίτης τα κέντρα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 4ης  ΥΠΕ θα αποκτήσουν  3 καινούργια ακτινολογικά μηχανήματα, που θα διαθέτουν ψηφιακό εκτυπωτή, με το ένα εξ αυτών να διατίθεται  στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.
 
Παράλληλα, θα καλυφθούν ανάγκες σε προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού για την δημιουργία ενός συστήματος φροντίδας που θα προσφέρει την προσβασιμότητα χωρίς διακρίσεις, εξ ου και υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δημιουργία ραμπών και ειδικών δομών για άτομα με αναπηρία.
 
 Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη συνεργασία πέντε φορέων με επικεφαλή εταίρο την 4η ΥΠ Μακεδονίας Θράκης και εταίρους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Multi Profile Hospital for Active Treatment of Ardino, τον Δήμο Harmanli και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. 

Aλέξης Μπένος «Υπάρχει μία αμηχανία απέναντι στα άτομα με αναπηρία» 

Παίρνοντας με τη σειρά του τον λόγο ο κ. Αλέξης Μπένος, καθηγητής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής ιατρικής ΑΠΘ υπογράμμισε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών στην υγεία.«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη φροντίδα της υγείας εκεί που ζει και εργάζεται ο πληθυσμός, δηλαδή στην κοινότητα και όχι σε κάποιο νοσοκομείο κι αυτό γιατί παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες» εξήγησε ο ίδιος κάνοντας λόγο για μερικές «αδικημένες» ομάδες στις οποίες εστιάζει το πρόγραμμα.
 
Οι άνεργοι τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, είναι εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που θεωρείται ότι διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο μιας και παρουσιάζουν τα περισσότερα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ποσοστά καρκίνου. Ωστόσο μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στα άτομα με αναπηρία κάθε μορφής, δηλαδή τυφλούς, κωφούς ή ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα.
 
Εξ ου και επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής αλλά και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών θα φροντίσουν για την σωστή εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και τις κατάλληλες υποδομές των κέντρων υγείας αντίστοιχα. «Υπάρχει μία αμηχανία απέναντι στα άτομα με αναπηρία, αλλά όλα είναι θέμα σωστής εκπαίδευσης τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του τοπικού πληθυσμού», κατέληξε ο κ. Μπένος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.