«Μαυρο» 2016 στον χωρο της υγειας βλεπουν οι εργαζομενοι

Κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας επισκέφτηκε το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενόψει της απεργίας της 12ης Νοεμβρίου

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να ξαναμπούν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι διαπιστώνουν πως τα οξυμένα προβλήματα στον χώρο της υγείας παραμένουν,  ενώ με τα προωθούμενα μέτρα του τρίτου μνημονίου το ΕΣΥ απειλείται με πλήρη κατάρρευση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή της στη γενική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει προκηρυχτεί για τις 12 Νοεμβρίου.  Ενόψει της απεργίας, κλιμάκια της ΠΟΕΔΗΝ «οργώνουν» αυτήν την περίοδο όλη την ελληνική επικράτεια, επισκεπτόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα και διεξάγοντας επαφές με τους εργαζομένους, προκειμένου να ενημερωθούν για τα κατά τόπους προβλήματα αλλά και να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις στην κεντρική σκηνή, που σχετίζονται με την ασκούμενη πολιτική στον χώρο της υγείας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, στην Κομοτηνή και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής βρέθηκαν χθες ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Παντέλης, η γενική σύμβουλος, μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, κ. Ελένη Μπακιρλή. Αμφότεροι έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου», τόσο προς τους συναδέλφους τους, όσο και προς την τοπική κοινωνία, για τις πολιτικές που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν από το επόμενο έτος στο χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Παναγιώτης Παντέλης «Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ότι πολίτες να υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνοι τους από οινόπνευμα και βαμβάκι μέχρι σύριγγες»

Ο κ. Παντέλης εστίασε αρχικά στο ζήτημα της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, που έχει ήδη υποστεί μείωση κατά 60% την τελευταία 5ετία. Με βάση τα οριζόμενα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, το ύψος της θα περιοριστεί στο 1,24 δις ευρώ, μειούμενο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον έτος. «Με αυτή τη χρηματοδότηση τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν υποστεί περικοπές στις λειτουργίες τους και αναστολή βασικών λειτουργιών. «Υπάρχουν περιστατικά, τα οποία αναβάλλονται», συνέχισε, «υπάρχουν περιστατικά που «πηγαίνουν πίσω» τρεις και πέντε μήνες, ενώ σε τομείς που αφορούν σε σοβαρά νοσήματα, όπως καρδιολογικά ή παθολογικά, οι προμηθευτές δε δίνουν υλικά και ουσιαστικά τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους». Ο κ. Παντέλης, επικαλούμενος δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων, υποστήριξε ότι πολίτες να υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνοι τους και να τα πηγαίνουν στα νοσοκομεία από οινόπνευμα και βαμβάκι μέχρι σύριγγες, διότι μεγάλος αριθμός τέτοιων υλικών δεν υπάρχει».
 
Υπενθυμίζοντας πως η ίδια η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «δηλώνει ότι το ελάχιστο, με το οποίο μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα είναι τα 2 δις ευρώ και κατήγγελλε τον προϋπολογισμό του 2015, που είχε βγάλει η προηγούμενη κυβέρνηση, σαν αναποτελεσματικό και «ταφόπλακα» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ο κ. Παντέλης αναρωτήθηκε πώς μπορεί να υλοποιήσει το έργο της με το μισό ποσό της ικανής χρηματοδότησης και προέβλεψε ότι τα προβλήματα στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα γιγαντωθούν. «Κινδυνεύουν να κλείσουν δημόσιες δομές», εκτίμησε, ξεκαθαρίζοντας ότι «χωρίς ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησης δεν μπορεί να σταθεί το εθνικό σύστημα υγείας». 

«“Σταγόνα στον ωκεανό» οι θέσεις που προκηρύχτηκαν μπροστά στην τεράστια “αιμορραγία” προσωπικού»

Το δεύτερο μείζον πρόβλημα για τα δημόσια νοσοκομεία είναι η έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Παντέλης υπενθύμισε ότι την τελευταία 5ετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ περίπου 17.000 εργαζόμενοι και πως για πρώτη φορά το δυναμικό των απασχολούμενων στη δημόσια υγεία έχει πέσει κάτω από τα 50.000 άτομα. «Δεν είναι μόνο το προσωπικό το δικό μας», διευκρίνισε, «αλλά σημαντικό ρόλο στην κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί,  παίζουν και οι 4.500 αποχωρήσεις γιατρών». «Χωρίς στελέχωση με προσωπικό δε θα μπορέσει να υπάρξει ανάταξη του ΕΣΥ», ξεκαθάρισε, σπεύδοντας να χαρακτηρίσει «σταγόνα στον ωκεανό» τις θέσεις, που έχει προκηρύξει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση. «Μέσα στο 2015 υπολογίζουμε ότι θα φύγουν 4.000 εργαζόμενοι», σημείωσε, «και οι 1.000 άνθρωποι, που θα προσληφθούν, δε θα μπορέσουν να φέρουν ανάταξη σ’ αυτή τη διαδικασία». «Οι 2400 θέσεις, που λέει το υπουργείο ότι θα κατανείμει το 2016», συνέχισε, «πάλι δε θα μπορέσουν να επιτελέσουν αυτόν τον σκοπό, γιατί μιλάμε για 1.100 νοσηλευτές, για 600 περίπου γιατρούς και για 550 περίπου άτομα λοιπό προσωπικό, τα οποία επί της ουσίας δε θα μπορέσουν να λύσουν προβλήματα. Σκεφτείτε ότι θα ξαναφύγουν μέσα στο 2016 πάλι 3000-4.000 χιλιάδες άνθρωποι, οπότε θα συνεχιστεί μια τεράστια «αιμορραγία» προσωπικού, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αντικατασταθεί». 

«Υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση ώστε αυτό που ξέρουμε σαν δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποτελέσει παρελθόν»

Μιλώντας για αντικατάσταση του προσωπικού, που αποχωρεί, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στην πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων στο ΕΣΥ, αφού διακρίνει πως την ίδια στιγμή μεθοδεύεται η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. «Βλέπουμε από την πίσω πόρτα να επεκτείνεται ο θεσμός των ελαστικών σχέσεων εργασίας», παρατήρησε, «και να ανοίγεται το «μπλοκάκι» σαν επίσημος τρόπος κάλυψης των κενών».  «Αυτό για μας σημαίνει ότι πλέον υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση ώστε αυτό που ξέρουμε σαν δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποτελέσει παρελθόν», επισήμανε, «να υπάρχει δηλαδή μια ενίσχυση με 1.500-2.000 ανθρώπους και το υπόλοιπο προσωπικό να είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μπολοκάκια, συμβασιούχοι και άλλες μορφές εργασιακών σχέσεων».  «Έτσι δεν μπορεί να δοθεί λύση», ξεκαθάρισε, «τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αυτό θα έχει αποτέλεσμα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες του πολίτη». 

«Η αξιολόγηση έχει σαν στόχο να ανοίξει το ζήτημα της σύνδεσης μισθού και παραγωγικότητας»

Επιπλέον, ο κ. Παντέλης αναφέρθηκε στα ζητήματα της αξιολόγησης στο δημόσιο και του ασφαλιστικού, συνδέοντας τα με τις πολιτικές, που προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η αξιολόγηση, η οποία συνδέεται και με το μισθολόγιο», εξήγησε, «θεωρούμε ότι έχει σαν στόχο να ανοίξει το ζήτημα της σύνδεσης μισθού και παραγωγικότητας. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα ουσιαστικά θα οδηγήσει σε αυτό, που λέμε «ατομικοί μισθοί» και ότι κάθε εργαζόμενος σε μια τέτοια συνθήκη θα παλεύει να εξασφαλίσει παραπάνω χρήματα και θα γίνει μια «ζούγκλα» η σχέση εργασίας μας, διότι ο καθένας μας θα αγωνίζεται να διατηρήσει τον ατομικό του μισθό. Αυτός είναι ο σχεδιασμός τους, να αποκοπούμε από την αλληλεγγύη και ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του». Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκύψουν και μειώσεις μισθών των εργαζομένων, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ κάλεσε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες, δημιουργώντας ευρείες συμμαχίες με τους υπόλοιπους εργαζομένους, ώστε να αντιπαλέψουν τις προωθούμενες πολιτικές. 

Ελένη Μπακιρλή «Αυτά που πάνε να συμβούν στην υγεία, ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, χωρίς να υπάρχουν μνημόνια»

Από την πλευρά της η κ. Ελένη Μπακιρλή διαμήνυσε ότι δε θα πρέπει να αποσυνδέονται οι πολιτικές στο πεδίο της δημόσιας υγείας από τη δέσμη πολιτικών, που εφαρμόζονται συνολικά στην ελληνική οικονομία. «Η κυβέρνηση πολύ συχνά χρησιμοποιεί τον όρο μνημόνιο, όμως αυτές οι πολιτικές δεν έχουν να κάνουν με μνημόνια», παρατήρησε. «Αυτός είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος να ξεγελάσεις το λαό», επισήμανε, «προκειμένου να καθίσει στον καναπέ του». «Αυτά που πάνε να συμβούν στην υγεία», συνέχισε, «ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, χωρίς να υπάρχουν μνημόνια. Για παράδειγμα, οι ελαστικές μορφές εργασίας που πάνε να τις βάλουν μέσα στα νοσοκομεία, ισχύουν ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που δεν έχουν κρίση ή μνημόνια. Το μπλοκάκι σημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται από τις άμεσες και έμμεσες εισφορές των ασθενών, όχι από την κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή, το κράτος σιγά-σιγά προσπαθεί να αποσυρθεί. Επίσης, ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα είναι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Διότι σε έναν νόμο που έχει ψηφιστεί, αναφέρεται πως με έτος αναφοράς το 2009 και έως το 2060 θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες ανά διετία, ώστε η κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις να μην ξεπερνάει το 2,5% του ΑΕΠ. Όταν από τώρα μπαίνει χρονικό διάστημα μέχρι το 2060, σημαίνει πως αυτό είναι ένα σχέδιο πολύ καλά στημένο, για να δοθούν αυτά που πρέπει να δοθούν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κι αυτό ακριβώς έχει ξεκινήσει από την υγεία και από την παιδεία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.