«Μαστιγα» η σεξουαλικη παρενοχληση στον χωρο εργασιας

Για τις νέες «ψηφιακές» μορφές παρενόχλησης αλλά και τα δικαιώματα όσων την βιώνουν ενημερώθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΠΘ στην εκδήλωση με θέμα “Safe at work” της ΑctionAid”, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, την οργάνωση “DATAWO” και τον οργανισμό “Women On Top”

Το «στοίχημα» της ενημέρωσης, του προβληματισμού και κυρίως της διάδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων, κατά κύριο λόγο μελών της φοιτητιώσας νεολαίας του ΔΠΘ, αλλά όχι μόνο, πέτυχε η εκδήλωση που διοργάνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή η “ΑctionAid”, σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, την οργάνωση “DATAWO” και τον οργανισμό “Women On Top”.

Μια εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος “Safe at Work”, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του προγράμματος “Active citizens fund”, με φορέα υλοποίησης την “ActionAid” και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις “Women On Top”, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη “DATAWO”, με θέμα την υπηρεσία Speak Out που αφορά στην σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας.

Ένα στοίχημα που άλλωστε αποτελεί και βασικό στόχο του προγράμματος Active citizens fund, που στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εκδήλωση έτυχε θερμής αποδοχής, ενώ την «εισαγωγή» αυτής έκανε η καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ κ.Σοφία Αδάμ η οποία έσπευσε να υπογραμμίσει τον ρόλο των πανεπιστημίων, μεταξύ άλλων και ως συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών τους με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προς ανάπτυξη κοινών διεκδικήσεων στο κοινωνικό πεδίο.

Το 85% των γυναικών έχουν δεχτεί σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας τους

Τον λόγο έλαβε ακολούθως η κ. Στέλλα Ελματζόγλου, Συντονίστρια Προγραμμάτων για το φύλο της “ActionAid” η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στον ψηφιακό κόμβο ενημέρωσης www.stopharassment.gr που δημιούργησε η “ActionAid” για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Ένας κόμβος που όπως εξήγησε περιέχει έναν οδηγό πρακτικών συμβουλών για bystanders και το άμεσο περιβάλλον των επιζησασών ώστε να λάβουν την αρμόζουσα υποστήριξη και ενδυνάμωση από το περιβάλλον τους, καλές πρακτικές πρόληψης, προστασίας και υποστήριξης από τον διεθνή χώρο, οδηγό πρακτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις, καθώς και μια χαρτογράφηση των διαθέσιμων υποστηρικτικών υπηρεσιών για την σεξουαλική παρενόχληση σε όλη την Ελλάδα.

Η ίδια παρουσίασε και τα αποτελέσματα των δύο ερευνών που διεξήγαγε η “ActionAid” τα στοιχεία των οποίων είναι «συντριπτικά» ως προς το μέγεθος του φαινομένου στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 85% των γυναικών έχουν δεχτεί σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά, ενώ 1 στις 10 έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού. 1 στις 5 αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, ενώ 1 στις 3 γυναίκες θύματα υπέστη αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική της υγεία με μερίδα μάλιστα αυτών, 1 στις 5, να αναγκάζεται σε παραίτηση.

Η κ.Ελματζόγλου τόνισε το πολύ μικρό ποσοστό καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης που σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ισοδυναμεί μόλις στο 6% των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση για να υπογραμμίσει επίσης το 94% των γυναικών επισημαίνει την αναγκαιότητα θέσπισης και ουσιαστικής εφαρμογής πολιτικών από τη διοίκηση της ίδιας της εργασίας τους.

«Μάστιγα» του εργατικού δικαίου η σεξουαλική παρενόχληση

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο δικηγόρος και εκπρόσωπος της υπηρεσίας “Speak Out” κ.Βαγγέλης Αγγελόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια ιστορική αναδρομή στην καθιέρωση του όρου «σεξουαλική παρενόχληση» για να εξειδικεύει έπειτα στο νομικό πλαίσιο και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε αυτό στο πέρασμα των ετών.

Αναφερόμενος στην σεξουαλική παρενόχληση ο ίδιος έκανε λόγο για τη σημαντικότερη «μάστιγα» στο εργατικό δίκαιο, εξηγώντας πως με βάση τα στοιχεία εγείρονται ζητήματα φύλου καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες.

Χρησιμοποιώντας αληθινές μαρτυρίες γυναικών που μίλησαν στην πλατφόρμα “Speak Out” ο ίδιος αναφέρθηκε και σε περιστατικά παρενόχλησης, εξηγώντας πως και σε νομικό επίπεδο το καθοριστικό σημείο για τον νομοθέτη είναι αυτό της συναίνεσης ή μη.

Στην σεξουαλική παρενόχληση μέσω εικόνας και στις νέες μορφές έμφυλης βίας που «γεννήθηκαν» λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή της η δικηγόρος και συνιδρύτρια της οργάνωσης “DATAWO” κ. Ανθή Αργυρίου.

Η ίδια μέσα από μια διαδραστική διαδικασία με τους παρευρισκομένους εξήγησε τον όρο της σεξουαλικής παρενόχληση μέσω εικόνας αλλά και τις μορφές έμφυλης βίας στον ψηφιακο χώρο, απαριθμώντας μεταξύ άλλων την σωματεμπορία μέσω διαδικτύου, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τη διαδικτυακή παρενόχληση, τη μη συναινετική αποστολή ερωτικών μηνυμάτων, τη διαδικτυακή παρενοχλητική παρακολούθηση, την εκδικητική πορνογραφία και κακόβουλη διαρροή προσωπικών δεδομένων, τη σεξιστική ρητορική μίσους, τη μη – συναινετική λήψη φωτογραφιών στο δημόσιο χώρο ή τη διαδικτυακή ηδονοβλεψία και την παράνομη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.