Εν μεσω εξαρσης κορωνοιου και λοιμωξεων η επιστροφη των μαθητων στα σχολεια

«Όλα όσα προτείνονται ως μέτρα προστασία είναι γνωστά και τα έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία στο παρελθόν» τονίζει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Μαριγούλα Κοσμίδου

Εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού αλλά και των ιώσεων επέστρεψαν χθες, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, στα σχολεία όλης της χώρας –μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων– μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων τόσο λοιμώξεων όσο και κορωνοϊού, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα θρανία με συστάσεις από πλευράς του ΕΟΔΥ για μέτρα προφύλαξης αλλά και ειδικές προβλέψεις για τις ενδεχόμενες απουσίες.

Τα μέτρα αυτά όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 8 Ιανουαρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ κ.Μαριγούλα Κοσμίδου, είναι οι οδηγίες και τα μέτρα που μάθαμε και γνωρίσαμε το προηγούμενο διάστημα, με την εκδήλωση του κορωνοϊού, μέτρα που επαναλαμβάνονται και άρα είναι εύκολα εφαρμόσιμα, εφόσον οι σχολικές μονάδες αλλά και ο καθένας σε ατομικό επίπεδο, επιθυμεί να τα τηρήσει.

Ξαναζωντανεύουν τα σχολεία μας

Η επιστροφή άλλωστε των μαθητών στα σχολεία, όπως εξήγησε η ίδια, είναι γεγονός όμορφο, δεδομένου ότι οι σχολικές αίθουσες «ξαναζωντανεύουν μέσα από τις φωνές και τα χαμόγελα των παιδιών». Στόχος είναι αυτό να διατηρηθεί μέσα από μαθητές που δεν νοσούν, γεγονός που διασφαλίζεται αρχικά από την κινητοποίηση των γονέων και των κηδεμόνων, εφόσον το παιδί είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάσει συμπτώματα να μείνει στο σπίτι και να εξεταστεί.

Οι σχολικές μονάδες της Ροδόπης όπως τόνισε είναι έτοιμες για την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, εφόσον οι δήμοι τις έχουν προμηθεύσει τα σχολεία μας με τα απαραίτητα και από εκεί και πέρα «θα πρέπει πρώτα εμείς με ατομική μας ευθύνη –για να γίνει η ατομική ευθύνη συλλογική– να πράξουμε τα απαραίτητα ώστε όχι μόνο να μην έχουμε διασπορά, να έχουμε να έχουμε και το κόψιμο της αλυσίδας της μετάδοσης».

Ποιες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Απαριθμώντας τις οδηγίες από πλευράς του ΕΟΔΥ, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίες, η αποφυγή –στο μέτρο του δυνατού δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω του Χειμώνα–  ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων όπως και η αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων, καθώς και η παραμονή στο σπίτι και ο περιορισμός των επαφών με άλλα άτομα σε όσους μαθητές παρουσιάσουν συμπτώματα λοίμωξης έως και την υποχώρηση αυτών, η κ.Κοσμίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητά τήρησής τους, υπενθυμίζοντας πως «δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά πράγματα γνωστά που τα έχουμε εφαρμόσει και με επιτυχία».

Η ίδια αναφέρθηκε και στην χρήση μάσκας ατομικής προστασίας, εξηγώντας πως έγκειται στην προσωπική βούληση του καθενός, για να τονίσει ωστόσο πως ειδικά στις περιπτώσεις μαθητών και μαθητριών που ζουν με άτομα μεγάλης ηλικίας ή ευάλωτων ομάδων, ίσως τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες έως και τον περιορισμό της υφιστάμενης έξαρσης, να ενδείκνυται τόσο για την προστασία των ιδίων όσο και για την προστασία του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες έως πέντε ημερών

Κλείνοντας η ίδια αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απουσιών, κατευνάζοντας την ανησυχία των γονέων, καθώς με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ορίζεται πως οι απουσίες από τα μαθήματα έως και πέντε εργάσιμων ημερών δεν θα προσμετρώνται.

Συγκεκριμένα όπως έκανε σαφές σύμφωνα και με την εγκύκλιο με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.