Κυματοθραυστης θα κατασκευαστει στο λιμανι της Μακρης

Για να ενισχύσει την προστασία που παρέχει στα σκάφη το λιμάνι και να μπορέσει να αξιοποιηθούν όλα του τα κρηπιδώματα

Στην κατασκευή και λειτουργία κυματοθραύστη στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου της Μάκρης προτίθεται να προχωρήσει ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Σε μια περίοδο που γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα λιμάνια και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, ο ΟΛΑ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά και με πλήρεις δυνατότητες.

Για αυτό και θα προχωρήσει στην κατασκευή κυματοθραύστη, μήκους 120 μέτρων περίπου, στα ανατολικά της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου για τη μείωση της κυματικής διαταραχής στο εσωτερικό του, την ίδια ώρα θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 λόγω θυελλωδών νότιων ανέμων σε τμήμα του προσήνεμου μώλου, μήκους 110 μέτρων περίπου με την παράλληλη κατασκευαστική βελτίωση της προστασίας τμήματος του προσήνεμου μώλου με ογκολίθους θωρακίσεως.

Απαραίτητη η κατασκευή του μώλου

Το αλιευτικό καταφύγιο σήμερα φιλοξενεί μόνιμα 10 περίπου επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας και κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής περίπου 200 ερασιτεχνικά σκάφη.

Όμως εκ της κατασκευής του, το αλιευτικό καταφύγιο είναι έντονα εκτεθειμένο και προσβάλλεται κυρίως από κυματισμούς του νότιου, νοτιοανατολικού και νοτιοδυτικού τομέα. Αποτέλεσμα είναι να μένουν ανενεργές υποδομές για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους και ουσιαστικά να μη χρησιμοποιείται το εσωτερικό κρηπίδωμα του προσήνεμου μώλου.

Μάλιστα κατά τη χειμερινή κυρίως περίοδο, κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα σκάφη καθώς δημιουργούνται έντονοι κυματισμοί και εντός του λιμένα, ενώ οι μώλοι δεν φαίνεται να παρέχουν ικανοποιητική προστασία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΟΛΑ προχώρησε στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών προστασίας της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου με την κατασκευή κυματοθραύστη, ώστε να δημιουργήσει τις απαιτούμενες ασφαλείς συνθήκες ελλιμενισμού αλιευτικών αλλά και τουριστικών σκαφών του αλιευτικού καταφυγίου, με παράλληλη εκμετάλλευση με τον τρόπο αυτό και της συνολικής χωρητικότητας του.

Με την ευκαιρία, θα προχωρήσει και σε παρεμβάσεις στις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια θύελλας τον Ιανουάριο του 2015, κυρίως στο τελευταίο, νότιο, τμήμα του προσήνεμου μώλου.

Μάλιστα πέρα από την αποκατάστασή τους, θα προχωρήσει και στην κατασκευαστική βελτίωση της προστασίας, με ογκόλιθους θωρακίσεως, του συγκεκριμένου τμήματος.

Για την κατασκευή του κυματοθραύστη εκτιμάται ότι απαιτούνται 8 – 10 μήνες. Ο λεπτομερής προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα των επιμέρους εργασιών και σταδίων κατασκευής θα οριστικοποιηθεί μετά από την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής του υπό μελέτη έργου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.