Κρισιμος ο γονιδιακος ελεγχος για την προληψη και τη θεραπεια του καρκινου

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ενημέρωση από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής»

Τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο γονιδιακού ελέγχου, για να κάνουν ευκολότερη τόσο τη διάγνωση, όσο και τη θεραπεία του καρκίνου, ανέλυσαν στον κατάμεστο 1ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων ο κ. Γιώργος Νασιούλας και η κ. Έλενα Φούντζηλα το απόγευμα της Τετάρτης 26 Απριλίου, στην ενημερωτική ομιλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής».

Το προεδρείο της ομιλίας αποτελούσαν η κ. Ειρήνη Μπιζιώτα, η κ. Τριανταφυλλιά Κουκάκη, η κ. Ευανθία Τσαλκίδου και η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη.

Μειώνοντας την ανάγκη για χημειοθεραπείες

Την χαρά του που βρέθηκε στην Κομοτηνή καλεσμένος του Συλλόγου Καρκινοπαθών για να μιλήσει για την εξέταση που απαντά στο ερώτημα αν θα πρέπει να γίνει χημειοθεραπεία μετά την μαστεκτομή, το Oncotype, εξέφρασε ο κ. Νασιούλας. Πρόκειται για μια εξέταση που γίνεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου, και περιγράφει την μοριακή βιολογία του καρκίνου σε δείγμα του μπλοκ που αφαιρείται.

«Είναι συγκινητικό γιατί οι πιο πολλές γυναίκες έχουν περάσει καρκίνο του μαστού, και μιλάνε ανοιχτά για αυτό» σημείωσε, μια σημαντική πρόοδος όταν, 20 χρόνια πριν, δεν μιλούσε κανένας με αυτό τον τρόπο.

Χάρη λοιπόν στην προσπάθεια τους, και την πρόοδο της επιστήμης, ο καρκίνος του μαστού πλέον είναι αντιμετωπίσιμος σε πολλές περιπτώσεις, και αυτή η προσέγγιση δείχνει τι πρέπει να γίνει και στην αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου.

Ως παράδειγμα έφερε τον καρκίνο του εντέρου, για τον οποίο γίνονται ελάχιστες δράσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερες νοσηρότητες και θνητότητες.

Μια εξέταση που βοηθά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού λοιπόν είναι το Oncotype, μέσω της οποίας  απαντούν στο ερώτημα για το αν χρειάζεται και αν θα έχει όφελος η ασθενής από την χημειοθεραπεία, ένα κρίσιμο ερώτημα για αυτή, ώστε να αποφευχθούν τοξικότητες και να γίνει η σωστή θεραπεία.

Πριν από αυτή την εξέταση, σε 100 γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού και κάποιους δείκτες θετικούς, το 80% έκανε χημειοθεραπεία. Χρησιμοποιώντας την εξέταση αυτή, μόλις το 20% χρειάζεται πλέον χημειοθεραπείες, και έτσι δεν υπάρχουν τοξικότητες, και οι γυναίκες αυτές δεν έχουν παρενέργειες.

Η εξέταση αυτή αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ, και χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς προκειμένου να δοθούν οι σωστές θεραπείες. «Γιατί δεν έχει σημασία μόνο αν αποφύγει κανείς τη χημειοθεραπεία, αλλά και να τη δώσει εκεί που χρειάζεται» τόνισε ο κ. Νασιούλας.

Κρίσιμος ο γονιδιακός έλεγχος για τη πρόληψη

Στον τομέα της πρόληψης αναφέρθηκε η κ. Φούντζηλα, και συγκεκριμένα για τον γονιδιακό έλεγχο, με τον οποίο μπορεί μια γυναίκα, που ξέρει ότι έχει αυξημένη προδιάθεση για κάποιους τύπους καρκίνου, να βοηθηθεί και να προστατευτεί.

«Έχουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαγνώσουμε τον καρκίνο στα αρχικά στάδια με σκοπό την ίαση, με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε κάποιο καρκίνο, να μειώσουμε την πιθανότητα να εμφανιστεί» σημείωσε, τονίζοντας πως η γνώση του αυξημένου κινδύνου είναι πολύ σημαντικός, τόσο για τους ασθενείς που έχουν νοσήσει, όσο και για τους υγιείς συγγενείς τους.

Τα πρώτα γονίδια βρέθηκαν το 1990, όμως συνεχώς γίνονται νέες ανακαλύψεις στον τομέα αυτό, κάτι που βελτιώνει συνεχώς τις δυνατότητες για τον εντοπισμό προδιαθέσεων για όλους.

Δυστυχώς όμως ο κόσμος φοβάται να κάνει αυτές τις εξετάσεις, μιας και θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να βοηθηθούν, αγχώνονται, και δεν ενημερώνουν συγγενείς και παιδιά γιατί θεωρούν πως δε υπάρχει τρόπος πρόληψης.

«Αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόληψης, και αυτούς θέλουμε να αναδείξουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.