Κραυγη αγωνιας απο χιλιαδες παλιννοστουντες

35.000 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο - 160 ευρώ σύνταξη για ηλικιωμένους

Κραυγή αγωνίας χιλιάδων οικογενειών παλιννοστούντων, τόσο επειδή απειλούνται καθημερινά από εισπρακτικές εταιρείες ότι θα μείνουν στο δρόμο, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που πήραν με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, όσο και διότι υπερήλικες δε δικαιούνται ούτε καν την εθνική σύνταξη, παρά τα πολλά χρόνια εργασίας τους, αποτέλεσε το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ).

Στην κατάμεστη με περισσότερα από χίλια άτομα αίθουσα του “Καραπάντσειου” Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης παλιννοστούντες κάθε ηλικίας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και τόνισαν ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία. Υπογράμμισαν ακόμα ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε το ελληνικό Δημόσιο, ουσιαστικά τους οδηγεί σε μία δεύτερη Γενοκτονία…

Ομιλητές και σύνεδροι ζήτησαν μία βιώσιμη λύση για τα δύο φλέγοντα θέματα, αυτό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και εκείνο των συντάξεων υπερηλίκων και  υποστήριξαν σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, με το επόμενο βήμα να είναι αυτό των κινητοποιήσεων.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 35.000 οικογένειες, σημείωσαν ότι δεν αρνούνται την οφειλή τους, αλλά ζήτησαν μία ρύθμιση, που να περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων και πολλές δόσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν.

Σε ο,τι αφορά την εθνική σύνταξη των υπερηλίκων παλιννοστούντων και κυρίως το νόμο που ορίζει ότι για να τη δικαιούται κάποιος, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τριάντα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα με αφετηρία από το 1992, ζήτησαν να καταργηθεί αυτό το χρονικό όριο, ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Συνεχείς καθημερινές ενοχλήσεις

Για συνεχείς ενοχλήσεις και απειλές από funds και εισπρακτικές εταιρείες προς τοις οφειλέτες παλιννοστούντες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε κάποιους τηλεφωνούν και τους απειλούν ότι θα μείνουν στο δρόμο ακόμα και 6-7 φορές την ημέρα.

«Το έκτακτο συνέδριό μας αποτελεί μια κραυγή αγωνίας χιλιάδων παλιννοστούντων. Μας απειλούν ότι θα μας κατάσχουν το σπίτια. Μήπως έχουμε χρήματα και αρνούμαστε να αποπληρώσουμε τα δάνεια; Ζητάμε μια βιώσιμη λύση τόσο για το πρόβλημα των δανείων όσο και για το πενιχρό μηνιαίο επίδομα των 160 ευρώ που παίρνουν οι υπερήλικες παλιννοστούντες”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ, κηρρύτοντας, παράλληλα, την έναρξη του συνεδρίου.

Από την πλευρά της η Έλενα Τατεβοσιάν, πρόεδρος του Αναπτυξιακού και Μορφωτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης «Αργώ», εξέφρασε την αγανάκτησή όλων των παλιννοστούντων για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται πλέον ο νόμος στεγαστικής αποκατάστασης των Ελληνοποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σημείωσε, παράλληλα, ότι εδώ και 35 χρόνια στη Θράκη οικογένειες παλιννοστούντων διαμένουν ακόμα σε λυόμενα, ενώ δεν υπάρχουν παραχωρητήρια για έτοιμα σπίτια. “Δε θα αφήσουμε τα σπίτια μας και δε θα επιτρέψουμε ξανά να χωρίσουν οι οικογένειες μας. Έκοψαν τις συντάξεις από τους υπερήλικες και τους άφησαν χωρίς φάρμακα. Ζητάμε επιτάχυνση για την επίλυση των προβλημάτων μας με νομοθετικές πρωτοβουλίες “, σημείωσε η κ. Τατεβοσιάν.

«Παντού κρατούσαμε ψηλά τη σημαία της Ελλάδας»

Για νόμους αναφορικά με τις συντάξεις που εξαθλίωσαν τους ηλικιωμένους παλιννοστούντες έκανε λόγο το ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΕΠ, Γιάννης Κοβιτίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τραγικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχει από την Πολιτεία άρνηση καταβολής συντάξεων ακόμα και σε καρκινοπαθείς με 82% αναπηρία, επειδή έχει και δεύτερη υπηκοότητα σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Όπου κι αν πήγαμε, κρατούσαμε ψηλά τη σημαία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας. Πώς άφησαν να φτάσουν σε αυτό το σημείο οι ηλικιωμένοι μας;  Δηλαδή, τριάντα χρόνια ζούσαμε κλέβοντας; Είμαι εργαζόμενος 31 χρόνια και έχω μόνο 14 έτη ένσημα ως θύμα της “μαύρης” εργασίας. Μιλάμε για νόμους για τις συντάξεις που εξαθλίωσαν ηλικιωμένους και ανάπηρους από το 2012 και μετά. Ούτε στο Καζακστάν δεν υποτίμησαν τους ηλικιωμένους Έλληνες. Ζητάμε αξιοπρέπεια για τους γονείς μας. Εμείς σεβόμαστε τα γεροντάκια μας και θέλουμε να δείξει τον ίδιο σεβασμό και η Πολιτεία. Παραβιάζονται με τους νόμους για τις συντάξεις πολλά άρθρα του ελληνικού Συντάγματος. Ουσιαστικά μιλάμε για τριάντα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το επόμενο βήμα μας θα είναι στο δρόμο», τόνισε ο κ. Κοβιτίδης.

Από την πλευρά του το ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΕΠ και συνεργάτης του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Αβραμίδης, υπογράμμισε ότι όλοι οι παλιννοστούντες πρέπει να πουν ένα «μεγάλο όχι σε έναν ακόμα ξεριζωμό» και σημείωσε ότι «όλοι εμείς είμαστε η συνέχεια των γενοκτονημένων. Είμαστε νεοπρόσφυγες και δικαιούμαστε ένα κομμάτι από την ανταλλάξιμη περιουσία. Στην πρόσκληση για να έρθουμε στην Ελλάδα, αναφερόταν ότι το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει τη στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων. Πού πήγαν τόσα χρήματα από διάφορα προγράμματα;» τόνισε ο κ. Αβραμίδης.

Την παρότρυνση προς τους παλιννοστούντες να ζητήσουν βεβαιώσεις των οφειλών τους με όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες, ώστε να ελέγξουν πόσα ακριβώς χρωστάνε, απηύθυνε η δικηγόρος Ελευθερία Τσιτάρη, ενώ η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΠ, Άννα Ηλιάδου, αφού διάβασε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό γράμμα πάλινιστήσασας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι για τα στεγαστικά δάνεια είναι συνυπεύθυνο και το ελληνικό κράτος. «Κανένας από εμάς δε θέλει να είναι ασυνεπής. Δε θα επιτρέψουμε κανένας παλιννοστούντας να χάσει τη μοναδική κατοικία του», τόνισε η κ. Ηλιάδου.

Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των παλιννοστούντων εξέφρασαν και βουλευτής που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, όπως ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου. Μίλησαν οι Στράτος Σιμόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Αμανατίδης από το ΣΥΡΙΖΑ και Λεωνίδας Στολτίδης από το ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι των Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Χάρη Καστανίδη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Τέλος,  ο οικοδεσπότης δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε να υπάρξει μια διακομματική – διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, ενώ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η λύση των προβλημάτων των παλιννοστούντων «είναι καθαρά θέμα πολιτικό και όχι νομικό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.