Κρανη και συστασεις σε δικυκλιστες της Κομοτηνης

Σε κοινή δράση για την οδική ασφάλεια ΡΟΚ κι Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Προστατευτικά κράνη σε οδηγούς και μικρούς συνεπιβάτες δικύκλων- κατά προτεραιότητα- προσέφεραν στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας για την οδική ασφάλεια, ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής κι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. Κατά τη δράση που είχε συμβολικό και πρακτικό χαρακτήρα, αρκετοί δικυκλιστές διερχόμενοι από το κέντρο της πόλης χθες το πρωί, δέχθηκαν παράλληλα με το κράνος και τις ανάλογες συστάσεις για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών που επιβαίνουν σε δίτροχα οχήματα.
 
Κοινός τόπος στις απόψεις που κατέθεσαν, με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση, οι επικεφαλής των δύο φορέων αποτελεί αφενός η διαπίστωση για την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα αφετέρου η θέση ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων, της Πολιτείας, των συλλογικών φορέων και του κάθε πολίτη χωριστά.
 
«Ο Έλληνας γονιός, δυστυχώς, δεν σέβεται το παιδί του, όταν κινείται σαν δικυκλιστής είτε ως οδηγός επιβατικού αυτοκινήτου» παρατήρησε η Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Σταυρούλα Τζατζανά, εντοπίζοντας «διπλό λάθος» στη συμπεριφορά οδηγών που μετακινούν παιδιά με δίτροχα οχήματα και χωρίς κράνος. Η ίδια επισήμανε και το γεγονός της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα, συνομολογώντας την έμπρακτη διάθεση των αστυνομικών να συμβάλλουν και μέσω ανάλογων δράσεων κοινωνικής προσφοράς, στον περιορισμό του φαινομένου.
 
Στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων. Την τελευταία 10ετία καταγράφονται κατά μέσο όρο ετησίως 1.300 θανατηφόρα τροχαία, με περίπου 1.800 νεκρούς και 32.000 τραυματίες, εκ των οποίων οι 6.000 με μόνιμη αναπηρία. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΡΟΚ κ. Ευάγγελος Λίτσος, οι διαστάσεις του προβλήματος της οδικής ασφάλειας, οδήγησαν σε ανάληψη αντίστοιχης δράσης από την πλευρά του σωματείου, που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Προυσανίδη. «Πήραμε την απόφαση να συνεισφέρουμε συμβολικά» πρόσθεσε, με την παραδοχή πως ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, αναγάγει την οδική ασφάλεια σε μείζον κοινωνικό ζήτημα. Ο κ. Λίτσος, επισήμανε πως «η κοινωνία θα πρέπει να πάρει το μήνυμα», υπογραμμίζοντας πως απαιτείται συλλογική δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Μπορούμε να το πετύχουμε συνδυάζοντας δυνάμεις η πολιτεία από τη μια μεριά, οι κοινωνικοί φορείς κι οι σύλλογοι από την άλλη κι ο καθένας ξεχωριστά είτε κινείται εποχούμενος είτε κινείται πεζός μέσα στην πόλη».
 
Η δράση για την πολιτική προστασία ήταν ενταγμένη στη δραστηριότητα του ΡΟΚ που συμπληρώνει 61 χρόνια λειτουργίας φέτος, με χορηγούς τον ίδιο τον Όμιλο και την τοπική Ένωση Αστυνομικών. Ειδική μνεία έγινε και στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, που αναδείχθηκε και μέσα από την ενεργή συμμετοχή αστυνομικών και τροχονόμων ειδικότερα στην εκδήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.