«Κοινο μετωπο» αρχων και επιστημονων για την ενταξη της Σαμοθρακης στα δικτυα της UNESCO

Οι εξαιρετικές προοπτικές ένταξης του νησιού υπογραμμίστηκαν κατά τη διάρκεια του Θερινού Πανεπιστημίου

Τον βασικό του στόχο που δεν ήταν άλλος από την προώθηση της ένταξης της Σαμοθράκης στο δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και την προσέλκυση επιστημόνων από όλον τον κόσμο με στόχο τη διεθνή ανάδειξή της και την αποτελεσματική προστασία της, φαίνεται πως πέτυχε το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «Προσεγγίσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για Αποθέματα Βιόσφαιρας και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές» που υλοποιήθηκε στην Σαμοθράκη, από τις 9 έως και τις 22 Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από ογδόντα καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών από 18 χώρες.
 
Το Θερινό Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τις εργασίες του, κατά τη διάρκεια των οποίων Έλληνες αλλά και ξένοι επιστήμονες υπογράμμισαν τις εξαιρετικές δυνατότητες που διαθέτει το νησί για την ένταξή του στον κατάλογο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του προγράμματος MAB/UNESCO, που μπορεί να εξασφαλίσει την συνύπαρξη προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος με μια ήπια αλλά ουσιαστικά αειφορική ανάπτυξη για την εξασφάλιση ενός καλού μέλλοντος για την Σαμοθράκη.
 
Ανάμεσα σε αυτούς ο καθηγητής κ. Σκούλλος , Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Άνθρωπος και Βιόσφαιρα MAB/UNESCO ο οποίος σε σχετική εκδήλωση ενώπιον του κοινού εξήγησε τις εξαιρετικές προοπτικές που έχει η υποψηφιότητα της Σαμοθράκης τις οποίες και επιβεβαίωσε ακολούθως η καθηγήτρια κ.Fischer-Kowalski και ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Νικόλαος Σκουλικίδης μέσα από την παρουσίαση στις εργασίες των ομάδων τους στο νησί επί σειρά ετών, σχετικά με την κοινωνική και υδατική οικολογία.
 
Την πάγια όμως θέση των αρχών του νησιού για την ένταξή του στα δίκτυα της UNESCO επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος κ. Βίτσας τονίζοντας πως είναι στις προτεραιότητες του Δήμου η προώθησή του σχεδίου αυτού, η αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμών προβλημάτων και η προώθηση μιας ικανοποιητικής διαχείρισης που θα εξασφαλίζει το μέλλον του τόπου.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το θερινό Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών, της UNESCO και του GWP σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, Πανεπιστήμιο Alpen Adria, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Έδρα και Δίκτυο UNESCO του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.