Κλειστα μεχρι το Σαββατο τα διαγνωστικα μικροβιολογικα εργαστηρια της Κομοτηνης

Συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία ζητώντας κατάργηση του clawback και την θέσπιση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων

Τα Διαγνωστικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Κομοτηνής είναι κλειστά από την Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι των ιδιωτικών εργαστηρίων, οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και καταβάλλονται με χρονική καθυστέρηση και με κρατήσεις προ φόρου ως και 70% , με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούν ουσιαστικά τις εξετάσεις των ασφαλισμένων. «Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, όπως οφείλει, αυτές στο ακέραιο. Απαιτούμε την επαρκή χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας!» αναγραφόταν σε αφίσα που είχε αναρτηθεί σε διαγνωστικό εργαστήριο της πόλης, ζητώντας να κάνουν όλοι μαζί το καλύτερο για την υγεία.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Την κινητοποίηση στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ροδόπης, ζητώντας την κατάργηση του clawback, την ελάφρυνση των συσσωρευμένων αναγκαστικών υποχρεώσεων και την καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κώστας Χαριτόπουλος, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

Άλλωστε ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση, έχει φτάσει τα εργαστήρια στο όρια της επιβίωσης, με κάποια από αυτά να είναι πλέον ζημιογόνα.

Μέτρα για την επιβίωση των εργαστηρίων

Το πρόβλημα προκύπτει από το λεγόμενο clawback, μιας και το κράτος καθορίζει ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα πληρώσει για τις διαγνωστικές εξετάσεις κάθε χρόνο, και αν αυτό το υπερβούν, τότε ουσιαστικά το «επανακτά».

Όμως το πρόβλημα πλέον είναι επιβίωσης, για αυτό από καιρό οι σύλλογοι, σημείωσε ο κ. Χαριτόπουλος, έχουν προτείνει μια σειρά από παρεμβάσεις.

Η πρώτη είναι η αύξηση του ποσού της χρηματοδότησης, που θεωρούν πως καθορίζεται πολύ χαμηλά. Η δεύτερη είναι η μείωση των αχρείαστων εξετάσεων, βάζοντας «κόφτη» μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε «να μην μπορεί να γράφει ο καθένας ό,τι εξετάσεις θέλει».

Το τρίτο είναι ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο από το υπουργείο σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε να γίνονται όλες οι εξετάσεις που γράφονται.

Το υπουργείο παρόλα αυτά δεν έχει υιοθετήσει κανένα από αυτά τα μέτρα, και προσφεύγει ξανά και ξανά στο εύκολο μέτρο του clawback.

Σημαντικότερο αυτών θεωρεί ο κ. Χαριτόπουλος την καλύτερη χρηματοδότηση των εργαστηρίων, μιας και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως και στους κλινικούς γιατρούς, έχει περάσει, με μερικές εξαιρέσεις, στον ιδιωτικό τομέα. Πλέον όμως τα διαγνωστικά εργαστήρια έχουν θέμα επιβίωσης, μιας και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να καλύψουν τα κόστη τους, και πολλά εργαστήρια σήμερα είναι ζημιογόνα. Για αυτό και η συμμετοχή είναι μεγάλη, γιατί ο ΕΟΠΠΥ τους έχει φέρει σε απόγνωση, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.