Κινησεις αδειοδοτησης του καμπινγκ στο Φαναρι απο την ΕΤΑΔ
Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υφιστάμενου Κάμπινγκ στο Φανάρι ενέκρινε πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, την οποία η ιδιοκτήτρια ΕΤΑΔ έκρινε σκόπιμη για την συνέχιση της λειτουργίας του αλλά και την ανάδειξή του.
Βέβαια η Περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν ήταν απαραίτητη για την συνέχιση της λειτουργίας του Κάμπινγκ, το οποίο σχεδιάστηκε πριν από περίπου 45 χρόνια και πρωτολειτούργησε το 1972, και για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην περιοχή έχει εκδοθεί Διαπιστωτική Πράξη Νομιμότητας από το 1994.
Κάλυψη τουριστικών αναγκών και τόνωση της οικονομίας
Όμως σύμφωνα με το αιτιολογικό της ΕΤΑΔ στη ΜΠΕ, η διατήρηση της λειτουργίας του camping στο Φανάρι έχει ως στόχο και σκοπιμότητα καταρχάς την κάλυψη των αναγκών παραθερισμού και αναψυχής των κατοίκων του Δήμου Κομοτηνής αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ροδόπης. Επίσης στόχος είναι να αποτελέσει πόλο παραθερισμού και αναψυχής αλλοδαπών τουριστών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αν και, να τονιστεί, ήδη το κάμπινγκ προσελκύει ξένους παραθεριστές.
Πάντως η εταιρεία εκτιμά πως λόγω της διαμόρφωσης της φυσιογνωμίας του τοπίου, δύναται να δημιουργηθούν δυνατότητες ανάπτυξης και προώθησης της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου με τη δημιουργία ανεξάρτητων επιχειρηματικών δράσεων προσανατολισμένες στο οικολογικό τουριστικό προϊόν που χαρακτηρίζει την περιοχή, αλλά και τόνωση της τοπικής οικονομίας σε συνδυασμό με δράσεις για την προώθηση τοπικών αγαθών (αγαθά τοπικών γεωργικών καλλιεργειών, κοκ) και τοπικών υπηρεσιών.
Η βέλτιστη όμως αξιοποίηση μέσω της διατήρησης ενός τουριστικού θέρετρου
όπως το camping Φαναρίου, και τα πολλαπλά αποτελέσματα που θα φέρει, δεν είναι εφικτά για την ΕΤΑΔ χωρίς τις συνθήκες νομιμότητας που θα διασφαλίζει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Αδειοδότηση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υποδομών
Η αδειοδότηση εντάσσεται άλλωστε στο ευρύτερο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των τουριστικών υποδομών της χώρας με στόχο τόσο τη διατήρηση και ανάδειξη των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του camping Φαναρίου οι οποίες αποτελούν σημαντικό δείγμα του εθνικού πολιτιστικού και πολιτισμικού επιπέδου όσο και την προσέλκυση τουριστικών δραστηριοτήτων αναψυχής αλλά και πιθανώς περιβαλλοντικής ενημέρωσης και δράσης στην περιοχή.
Εκτιμά δε πως μελλοντικά και σε επόμενο στάδιο, ένας ολοκληρωμένος και κατάλληλος σχεδιασμός της κίνησης των επισκεπτών και της λειτουργίας των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών φιλοξενίας τους, τους οποίους όμως δεν εξειδικεύει, σε συνδυασμό με την εν δυνάμει ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον φυσικό πλούτο της περιοχής και ανάδειξή του, αλλά και αντίστροφα η προφύλαξη και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μελέτης θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την προστασία των ευαίσθητων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής.
Από την περιοχή μελέτης εξαιρείται η περιοχή των λουτρικών εγκαταστάσεων της παραλίας, οι οποίες αποτελούνται από ένα ενιαίο κτίριο, πλήρως εγκαταλελειμμένο και εκτός λειτουργίας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.