Καβαλα: Ξεκινησε το 30ο Γνωμοδοτικο Συμβουλιο της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Θρακικων Σωματειων
Ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022 το 30ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, που διεξάγεται στην Καβάλα και φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός»
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των θρακιώτικων προσφυγικών συλλόγων, σημειώνοντας ότι «η Καβάλα έγινε η νέα πατρίδα δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών».
Θύμισε ότι «φέτος, ο Δήμος Καβάλας διοργάνωσε και συμμετείχε σε δεκάδες εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, συνεργαζόμενος κυρίως με τους δεκάδες προσφυγικούς συλλόγους που κρατάνε σε όλη την περιφέρεια και την πόλη της Καβάλας ζωντανή την ιστορία των προγόνων μας».
Επαίνεσε την Θρακική Εστία Καβάλας λέγοντας ότι «είναι από τις σημαντικότερες προσφυγικές συλλογικότητες του τόπου μας. Μάλιστα, φέτος συμπλήρωσε μισό αιώνα έντονης ενεργής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, ενώ η χάρη της έχει προ πολλού περάσει τα σύνορα της χώρας.
Με την ευκαιρία, στο όνομα του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Εστίας, που το αποτελούσαν ο πρώτος πρόεδρος Νίκος Βραχνίδης, ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, ο Ζήσης Βαπορίδης, ο Χαράλαμπος Λαλένης, ο Στέλιος Λαλένης, ο Ανδρέας Μανδαλάκης και ο Ιωακείμ Κουτρούλης, θα ήθελα να τιμήσουμε όλους τους αξιοσέβαστους Θρακιώτες και τους αξιόλογους απογόνους τους που κατά καιρούς έχουν στελεχώσει την κοινωνία μας».
Έκλεισε τον χαιρετισμό του δηλώνοντας ότι «είναι χαρά και τιμή μας που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων επέλεξε την Καβάλα για το 30ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιό της», και επισημαίνοντας ότι η δική του χαρά είναι ιδιαίτερη «διότι κι οι δικοί μου πρόγονοι είχαν έρθει από την Ανατολική Θράκη. Από την οροσειρά του Μικρού Αίμου, το κεφαλοχώρι Σαμάκοβο ή Σαμακόβι, το Σιδηροχώρι, του οποίου οι κάτοικοι από το 1914 άρχισαν κι αυτοί να ντύνονται τον προσφυγικό μανδύα και από το 1915 να παίρνουν τους δρόμους χωρίς γυρισμό μέχρι το 1922 που ολοκληρώθηκε το έγκλημα και από νοικοκυραίοι έγιναν πρόσφυγες, ματζίρηδες.
Εσείς, οι εκπρόσωποι δεκάδων Θρακικών Εστιών, με προγόνους από όλα τα Σιδηροχώρια της Ανατολικής Θράκης είστε αυτοί που δημιουργήσατε Εστίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν να πιάσει σκουριά η μνήμη μας. Κι ο Δήμος μας θα βρίσκεται πάντα αρωγός σ΄αυτήν την προσπάθεια. Σας ευχαριστώ θερμά κι εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου σας».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης, δώρισε στον Δήμαρχο τρεις νέες εκδόσεις του Συλλόγου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.