Σε θεσεις μαχης οι δικηγοροι

Δημήτρης Βερβεσός: Ο νόμος Χατζηδάκη θα έχει την ίδια τύχη με τον νόμο Κατρούγκαλου

Εθνικό έγκλημα η κατάργηση δικαστηρίων σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές

Τη βεβαιότητα ότι θα καταπέσει στο ΣτΕ ο νέος φορολογικός νόμος, όπως κατέπεσε ο Νόμος Κατρούγκαλου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρός της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Δημήτρης Βερβεσός από την Κομοτηνή.

Ο κ. Βερβεσός βρέθηκε στην Κομοτηνή ως ομιλητής στην Career Day της ΑΝΟΚ, και μίλησε για το θέμα του νέου φορολογικού, το ζήτημα της συγχώνευσης και κατάργησης δικαστικών δομών, αλλά και τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, μιλώντας για ποινικό λαϊκισμό που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Αποφασισμένοι για την νίκη στο ΣτΕ

Μετά την ψήφιση του φορολογικού, οι δικηγόροι ετοιμάζουν τις αντιδράσεις τους, τόνισε ο κ. Βερβεσός, που υπενθύμισε πως και ο νόμος Κατρούγκαλου έγινε νόμος του Κράτους, και εφαρμόστηκε για δύο χρόνια, όμως μετά κατέπεσε και ο νόμος στα δικαστήρια, και η κυβέρνησή του στις εκλογές.

«Την ίδια τύχη θα έχει ο νόμος Χατζηδάκη και της κυβέρνησής του» σημείωσε, τονίζοντας πως θα προσφύγουν δικαστικά κατά του νόμου, μόλις εκδοθεί η εφαρμοστική του νόμου απόφαση, και θα βρεθούν με την κυβέρνηση στα δικαστήρια.

Θύμισε δε πως η επιστημονική επιτροπή της Βουλής είπε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, και η κυβέρνηση την παρέβλεψε. Το ίδιο είχε κάνει η επιστημονική υπηρεσία και για τον νόμο Κατρούγκαλο, με το ίδιο σκεπτικό, και παρόλο που υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νομοθέτης και η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, και θα βρεθεί ξανά απέναντι στην κρίση του ΣτΕ.

Εθνικό έγκλημα η κατάργηση δικαστικών δομών στην παραμεθόριο

Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε και στην σχεδιαζόμενη κατάργηση δικαστικών δομών της χώρας, που περιλαμβάνει την συγχώνευση 5 εφετείων, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, Καλαμάτας – Ναυπλίου, Ευβοίας και Λαμίας, Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και Αιγαίου – Δωδεκανήσου, μαζί με την κατάργηση πολλαπλών πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων στις ΠΕ (που δεν επηρεάζει τη Ροδόπη μιας και το Ειρηνοδικείο Σαπών έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια) χαρακτηρίζοντας την κατάργηση των εφετείων σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, «ένα μεγάλο εθνικό έγκλημα».

Πιστεύει δε πως δεν μπορεί να πρυτανεύουν τέτοιες λογικές σε μια ελληνική κυβέρνηση ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, και πρότεινε αυτοί που προτείνουν αυτές τις συγχωνεύσεις, να σκεφτούν πρώτα σαν Έλληνες και μετά σαν νομικοί.

Έρμαιο του ποινικού λαϊκισμού ο Ποινικός Κώδικας

Ο κ. Βερβεσός σχολίασε και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, τονίζοντας πως είναι η έβδομη φορά που η ίδια κυβέρνηση, μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχει φέρει αλλαγές στους ποινικούς κώδικες. «Αφενός η ανασφάλεια δικαίου, είναι κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει» σημείωσε, αφετέρου ο ποινικός λαϊκισμός, «να νομοθετούν τα πρωϊνάδικα και τα κανάλια, και υπό το γεγονός διαφόρων εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία, δεν βοηθά πουθενά» ανέφερε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τραυματισμός του αστυνομικού στα επεισόδια στο Ρέντη, τόνισε, μιας και ενώ υπάρχουν βαριές ποινές από το νόμο, ενώ καταδικάστηκαν πρόσφατα συγκεκριμένοι άνθρωποι για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, τα επεισόδια συνεχίζονται και στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, και στου Ρέντη.

«Πρέπει να δούμε και αν η αστυνομία λειτουργεί καλά, και αν οι νόμοι εφαρμόζονται, και ποια είναι τα γενεσιουργά αίτια που οδηγούν στην εγκληματικότητα, γιατί παρά τις αυστηρές ποινές, και γυναικοκτονίες έχουμε και εγκληματική βία έχουμε, και οπαδική και βία στους νέους έχουμε» τόνισε, προσθέτοντας πως με αυτή τη λογική το Τέξας, που έχει τη θανατική ποινή, δεν θα έπρεπε να έχει καθόλου εγκληματικότητα, όμως έχει την μεγαλύτερη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, εξήγησε πως με τις αλλαγές που επέρχονται, η Ελληνική Πολιτεία δείχνει στους Δικαστές ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη κρίση τους, βάζοντας φυλακή κάποιον, χωρίς να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα. «Δηλαδή έναν νεαρό που τον βρίσκουμε με δύο φιξάκια χασίς, θα τον στείλουμε στις φυλακές που ξέρουμε, για να βγει με μεταπτυχιακό στην ηρωίνη και την κοκαΐνη;» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας πως με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν υπάρχουν φυλακές για να χωρέσουν όσοι θα καταδικαστούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.