Καταπελτης ο Α. Καραμπινης για το Διδασκαλειο (+Video)

«Το ΔΠΘ έδειξε το ενδιαφέρον του και πριν και μετά την ίδρυση του»

«Αυτή την ανακοίνωση θέλω να πιστεύω ότι δεν την έγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ»
 
Τη δυσφορία για τον τρόπο που υποτιμάται η δουλειά του ΔΠΘ εξέφρασαν καθηγητές που εμπλέκονται στη δημιουργία του Διδασκαλείου

 
 
Την ενόχλησή του τόσο για τα όσα προηγήθηκαν, όσο και για τα όσα ακολούθησαν της ουσιαστικής κατάργησης του Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος στην Αλεξανδρούπολη και τη δημιουργία του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ εξέφρασε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.
 
«Με ένα νόμο ακατανόητο κατ’ εμάς, φεύγει και πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη, αγνοώντας  το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος» σημείωσε ο κ. Καραμπίνης, που επικέντρωσε τα βέλη του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και την πρόσφατη ανακοίνωσή τους για το θέμα, την οποία μάλιστα δήλωσε «επιτρέψτε μου να αμφισβητήσω ότι η ανακοίνωση αυτή είναι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Στη συνέχεια προχώρησε στην βήμα προς βήμα αποδόμησή της, ξεκινώντας από την αρχή της ανακοίνωσης, που δηλώνει πως στο άρθρο 14 του επίμαχου νομοσχεδίου ορίζεται η σύσταση του Τομέα στο ΑΠΘ, όμως αυτό δηλώνει πως στον τομέα που ιδρύθηκε (με υπουργική απόφαση της 16ης Δεκεμβρίου) θα πηγαίνουν υποχρεωτικά όλοι της μειονοτικής εκπαίδευσης. «Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι δεν το έγραψαν αυτοί, εκτός και αν δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, που δεν θέλω να το πιστέψω» διευκρίνισε ο πρύτανης.
 
Το ΔΠΘ, σημείωσε έδειξε το ενδιαφέρον του με όλους τους τρόπους, τόσο πριν όσο και μετά την ίδρυση. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, από όλους τους βουλευτές που υπογράφουν κανένας, πλην του κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, δεν είχε διατυπώσει καμία αντίρρηση όταν συμμετείχαν σε σύσκεψη ενημέρωσης στο ΔΠΘ στα μέσα του 2016 για το συγκεκριμένο θέμα, όμως τώρα στην ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως δεν υπήρξε ενδιαφέρον εκ μέρους του πανεπιστημίου.
 
Απέδωσε δε στον κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μαντικές ικανότητες, μιας και το καλοκαίρι, σε τοπική εφημερίδα της Ξάνθης, μετά τη συνάντηση στο ΔΠΘ είχε δηλώσει ότι «το Διδασκαλείο του ΔΠΘ ψηφίστηκε αλλά δεν θα λειτουργήσει». Για αυτό ζήτησε «να μην χρεώνουμε, στο πανεπιστήμιο που όλοι αγαπάμε, αβλεψίες», εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τη διαπίστωση πως γίνονται «πράγματα για εμάς, χωρίς εμάς»
 
 

Πυρ ομαδόν από τους ακαδημαϊκούς 

Για το θέμα μίλησαν και τρείς άνθρωποι που είχαν εμπλακεί από την αρχή σε αυτή την προσπάθεια, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κ. Μαρία Δημάση και ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπος Σακονίδης. 

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «Αν αυτό θεωρούν αναβάθμιση, τότε λυπάμαι πάρα πολύ» 

Την άποψη πως με τον τρόπο που δημιουργείται το νέο τμήμα στο ΑΠΘ, καταλήγουμε σε μια ΕΠΑΘ από την πίσω πόρτα, τη στιγμή που όλοι παραδέχονται πως καλώς αυτή καταργήθηκε, εξέφρασε ο Κοσμήτορας κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί των μειονοτικών σχολείων πρέπει να τελειώνουν τμήμα τετραετούς παιδαγωγικής φοιτήσεως. Οι δάσκαλοι δε του τουρκόγλωσσου προγράμματος, πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των σχολείων της μειονότητας, ενώ είναι σημαντικό να καταρτιστούν και οι εκπαιδευτικοί του ελληνόφωνου προγράμματος.
 
Με δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στο προπτυχιακό επίπεδο, θέλησαν οι εκπαιδευτικοί που θα διορίζονται στα μειονοτικά θα είναι απόφοιτοι τετραετούς τμήματος, και θα εκπαιδεύονται στο ειδικό Διδασκαλείο που δημιουργήθηκε στην Αλεξανδρούπολη για τέσσερα εξάμηνα.
 
Αν όμως εφαρμοστεί το σχέδιο του Υπουργείου, παιδιά της μειονότητας τα οποία φοιτούν σε όλα τα τμήματα της χώρας, θα καταλήξουν μοιραία στη Θεσσαλονίκη, όπου ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια ΕΠΑΘ με άλλο τρόπο. «Αν αυτό θεωρούν αναβάθμιση, τότε λυπάμαι πάρα πολύ» τόνισε αναφερόμενος στην ανακοίνωση, αμφισβητώντας κατά πόσο, όπως αναφέρεται, η σύσταση του συγκεκριμένου τομέα αποτελούσε πάγιο αίτημα της μειονότητας, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. 
 
Όσο για το ότι το διδασκαλείο αποτελούσε αντικίνητρο γιατί προέβλεπε εξαετή φοίτηση, αναρωτήθηκε πώς είναι αναβάθμιση να είναι οι απόφοιτοι πτυχιούχοι τετραετούς φοιτήσεως και αποτελεί αντικίνητρο να εκπαιδευτούν επιπλέον, ενώ επισήμανε πως στο νέο Τμήμα υπάρχει ένα εξάμηνο «τουρκική γλώσσα και γραμματική» και ένα εξάμηνο «Διδακτική της Τουρκικής Γλώσσας», όταν στο Διδακτήριο υπήρχαν τέσσερα μαθήματα.
 
«Ειλικρινά δεν μπορώ να τους παρακολουθήσω, θέλουν να δημιουργήσουν την ΕΠΑΘ εκ νέου αλλά με άλλο περίβλημα;» σημείωσε, εκφράζοντας την απορία, σε ποια μειονοτικά σχολεία θα κάνουν πρακτική άσκηση, «γιατί εξ’ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν μειονοτικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη». 

Μαρία Δημάση «Αν συνεχίσουν να στηρίζουν μια λύση τομέα, λυπάμαι, αλλά οι σπουδές θα είναι χειρότερου επιπέδου από την ΕΠΑΘ» 

Το ιστορικό όλης της προσπάθειας για το θέμα του διδασκαλείου περιέγραψε η κ. Δημάση, ώστε να μπει η ποιοτική μειονοτική εκπαίδευση στα σχολεία, σημειώνοντας πως «μια πολιτεία που ευαγγελίζεται ισονομία και ισοπολιτεία δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για την εκπαίδευση των παιδιών που θα είναι οι αυριανοί πολίτες της χώρας». Οι απόφοιτοι του Διδασκαλείου, σημείωσε, θα είχαν δύο τυπικά προσόντα, θα ήταν και δάσκαλοι του Ελληνόγλωσου και του Τουρκόγλωσσου προγράμματος, θα είχαν δηλαδή τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση και δασκάλου σε όλη την Ελλάδα και της Τουρκικής στη Θράκη.
 
Το Πανεπιστήμιο δημιούργησε ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, έκαναν διάλογο με τους βουλευτές της Περιοχής, αλλά και τα ΔΣ των συλλόγων ΕΠΑΘ και των δασκάλων της περιοχής, ενσωματώνοντας αρκετές από τις σκέψεις τους στο τελικό τους πρόγραμμα. «Ως διδακτικολόγος πιστεύω πραγματικά ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, αν κωφεύουν στην Αθήνα, και συνεχίσουν να στηρίζουν μια λύση τομέα, λυπάμαι, αλλά οι σπουδές θα είναι χειρότερου επιπέδου από την ΕΠΑΘ» σημείωσε η κ. Δημάση, τονίζοντας πως το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και βαθιά ιδεολογικό, ώστε το ΔΠΘ να πάρει τη θέση που του αναλογεί στη μειονοτική εκπαίδευση. 

Χαράλαμπος Σακονίδης «Το πρόγραμμα του Τομέα Παιδαγωγικής του ΑΠΘ δεν έχει τίποτα για την μειονότητα της Θράκης» 

«Το να είσαι βουλευτής του τόπου και να λες ότι δεν κάναμε αρκετή δουλειά, αδικεί και τους ανθρώπους και το πανεπιστήμιο» σημείωσε ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπος Σακονίδης, αναφέροντας ότι αυτό που λείπει από το πρόγραμμα του Τομέα Παιδαγωγικής, είναι ότι δεν έχει τίποτα για την μειονότητα της Θράκης, την ιστορία της, την γεωγραφία και το εκπαιδευτικό της ζήτημα.
 
«Δεν μπορεί να είναι μόνο η ετερότητα, είναι η συγκεκριμένη πραγματικότητα που έχει μια ιστορία, κάτι που δεν μπορεί να λείπει από την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα πάνε σε ένα τόσο πολύπλοκο εκπαιδευτικό τοπίο» ανέφερε, εκφράζοντας και την απορία τους γιατί πρέπει οι φοιτητές να φύγουν και να πάνε στη Θεσσαλονίκη.
 
«Πώς θα συνομιλήσουν οι κοινότητες αυτές, που δεν θέλουν να στείλουν μακριά τα παιδιά» ανέφερε, είτε γιατί δεν έχουν τα μέσα είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.