Συζητησαν για την ενδοσχολικη βια οι εκπαιδευτικοι της Ροδοπης

Τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί βάρος σε μέτρα πρόληψης

Για ένα ζήτημα που αφορά έντονα την χώρα μας το τελευταίο διάστημα συζήτησαν το απόγευμα της Κυριακής 21 Απριλίου στην Πολιτιστική Κίνηση ν Ροδόπης  όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία  για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας την οποία διοργάνωσαν η Πολιτιστική Κίνηση Ν.Ροδόπης με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την ομιλία τους γνώστες του αντικειμένου όπως κ. Στέφανος Μακρυγιάννης Πρόεδρος ΣΕΠΕ Ροδόπης, ο Αθανάσιος Καραφύλλης  Πρόεδρος ΠΤΔΕ ΔΠΘ, η Εύα Βλισίδου  Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων ΑΜΘ, ο Σπύρος Βόλτσης  Ψυχολόγος Κέντρου Απεξάρτησης “Ορφέας”,  και ο  Γεράσιμος Αδαμακόπουλος  Δικηγόρος.

Ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης δήλωσε πως η βία δεν είναι πρόβλημα μόνο των ανηλίκων ούτε μόνο του σχολείου αλλά είναι ένα συνολικότερο κοινωνικό ζήτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και μέσα στα σχολεία αλλά και έξω από αυτά, γιατί τα σχολεία είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και δεν μπορεί να λυθεί ένα ζήτημα μόνο μέσα σε αυτά, όταν ταλανίζει ολόκληρη την κοινωνία σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ.Αθανάσιος Καραφύλλης Πρόεδρος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανέφερε πως το τελευταίο καιρό το θέμα της ενδοσχολικής βίας έχει έρθει στην επικαιρότητα ειδικά με τα τελευταία νομοθετήματα που κινούνται προς την αυταρχικότητα και την ποινικοποίηση της διαδικασίας «σαν να είμαστε σε δικαστήρια και σε φυλακές και όχι  σχολεία». Ο ίδιος στάθηκε στο θέμα περισσότερο από παιδαγωγικής πλευράς ώστε να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό πριν την γέννηση του από την διαδικασία της διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων σε συνεργασία με τους δασκάλους «γιατί όταν φτάνουν τα θέματα να επιλύονται από δικηγόρους και  αστυνομικούς τότε το παιχνίδι έχει χαθεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πια έχουμε χάσει ήδη μία η δύο η τρείς γενιές» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Η κ. Εύα Βλησίδου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας γονέων μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δήλωσε πως οι εξαγγελίες του υπουργείου παιδείας και του πρωθυπουργού για τα μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι μακριά από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και πως είναι περισσότερο κατασταλτικά και έρχονται να λειτουργήσουν πυροσβεστικά. Η ίσια στάθηκαν στην ανάγκη θέσπισης μέτρων πρόληψης «που θα είναι και αυτά που θα δώσουν την πραγματική λύση στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού».  

Ο ψυχολόγος του Ψυχολόγος Κέντρου Απεξάρτησης “Ορφέας” κ. Σπύρος Βόλτσης  βλέπει το φαινόμενο αυτό της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων ως ένα φλέγον θέμα που πρέπει να εξετάσουν τις αιτίες τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης ενώ ανέφερε πως το κέντρο πρόληψης “Ορφέας” επισκέπτεται καθημερινά  σχολεία και έρχεται σε επαφή με εκπαιδευτικούς και με τέτοιου είδους φαινόμενα προτείνοντας κάποιες λύσεις ενώ εξέφρασε την ανησυχία του μήπως στοχοποιηθεί το σχολείο ως θεσμός γιατί εκεί συμβαίνουν πολλά τέτοια φαινόμενα. Κάτι που ο ίδιος έσπευσε να αποκρούσει τονίζοντας πως «φυσικά δεν φταίει το σχολείο είναι ένα θέμα που σε όλη μας της κοινωνία το βλέπουμε γενικά»

Για τις νομοθετικές αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και κάποιες από αυτές που  πρόκειται να πραγματοποιηθούν μίλησε ο κ.Γεράσιμος Αδαμακόπουλος δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτωρ της Νομικής σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σημειώνοντας πως «Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί το  μέλλον της κοινωνίας και εξ αιτίας των πολλών διαστάσεων που έχει πάρει, θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να το κοιτάξουμε και να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.