Καταγραφες της μεδουσας «Cassiopea andromeda» στη Τουρκια

Ανησυχία για διατάραξη των οικοσυστημάτων

Ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού Συμβουλίου της Τουρκικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιων Αθλημάτων και Υποβρύχιας Κινηματογράφισης, Ταχσίν Τζεϊλάν, κατά τη διάρκεια κατάδυσης διαπίστωσε ότι οι μέδουσες «Cassiopea andromeda» εισέβαλαν στα αμμώδη επίπεδα της θάλασσας στην περιοχή Κας της Αττάλειας.

Υπενθυμίζοντας ότι κατέγραψε για πρώτη φορά αυτό το είδος στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της κατάδυσης του στον κόλπο Γκοτσέκ Σαρσαλά τον Σεπτέμβριο του 2000, ο Τζεϊλάν εξήγησε πως οι εν λόγω μέδουσες «έχουν κάψουλες που ονομάζονται νηματοκύτταρα, τα οποία κατά την επαφή προκαλούν πόνο καύσης. Πρέπει να μην ερχόμαστε σε επαφή. Σε κάποιες περίπτωσης μετά την επαφή μπορεί να χρειαστεί και νοσηλεία».

Δηλώνοντας ότι το είδος πιθανότατα ήρθε στη Μεσόγειο Θάλασσα με τα νερά των πλοίων συμπλήρωσε ακόμη ότι, «διαπιστώσαμε ότι πολλαπλασιάζονται υπερβολικά. Συντελούν σε μια ταχεία αλλαγή στο οικοσύστημα. Συνήθως δεν ανεβαίνουν στην επιφάνεια, αλλά ζουν στο βυθο. Αν και βρίσκονται στο έδαφος ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα ρηχά. Πρέπει οι άνθρωποι να είναι προσεκτικοί και να μην τις αγγίξουν».

Από την πλευρά της, η Αναπλ. Καθ. Νουρτσίν Κιλλί, η οποία διεξάγει ακαδημαϊκές μελέτες για το είδος, σημείωσε ότι μπορεί να θεωρηθεί ως υδρόβιο φυτό κατά την κατάδυση, τονίζοντας ότι παρουσιάζει βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά κολύμβησης για αμυντικούς και διατροφικούς λόγους.

Εξηγώντας ότι το είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο Θάλασσα στις ακτές του Ισραήλ το 1990, η Κιλλί σημείωσε ότι αυτές οι μέδουσες, που πιστεύεται ότι εισήλθαν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ήταν οι πρώτες «λεσσεπσιανοί μετανάστες» που εγκαταστάθηκαν με επιτυχία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με την Κιλλί, το είδος έχει επίσης αναφερθεί στους κόλπους Ισκεντέρουν, Ολούντενίζ, Χισαρονού και Γιουλλούκ, και πρόσφατα παρατηρήθηκε από τον Ταχσίν Τζεϊλάν στα παράκτια ύδατα του Κας. «Δεδομένου ότι οι ανοιξιάτικοι, καλοκαιρινοί και φθινοπωρινοί μήνες είναι οι χρόνοι που εμφανίζονται οι κατάλληλες θερμοκρασίες για υπερβολικές αυξήσεις των μεδουσών, τα είδη αυτά παρατηρούνται πολύ συχνά στις παράκτιες περιοχές εκείνο το διάστημα. Αυτά τα πλάσματα πρασινωπού-καφέ χρώματος έχουν κύτταρα που προκαλούν πόνο καύσης» εξήγησε η ίδια.

«Φυσικά, ανθρώπινοι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η αύξηση των παράκτιων δομών βοηθούν επίσης στην αύξηση και εξάπλωση τους. Αυτές οι μέδουσες εντοπίζονται συχνότερα με καταδύσεις. Οι εξάπλωση τους είναι υψηλή σε ρηχά νερά, λιμνοθάλασσες και αμμώδη-λασπώδη εδάφη» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως η προσαρμογή τους σε νέες συνθήκες και ο ρυθμός αναπαραγωγής τους είναι εντατικός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.