Καταδικη της Ελλαδας για τη διαπομπευση των οροθετικων γυναικων το 2012

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί το ελληνικό κράτος να αποζημιώσει με 70.000 ευρώ όσες βρίσκονται ακόμα εν ζωή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χθες Τρίτη 23 Ιανουαρίου την Ελλάδα για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων με αφορμή τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο και συνδέθηκε με το όνομα του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το 2012 η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες εκδιδόμενες γυναίκες, τις οποίες υπέβαλε σε έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος, που επιβεβαίωσαν ότι ήταν θετικές στον ιό HIV. Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι είχαν την πρόθεση να μολύνουν τους πελάτες τους. Με εισαγγελική παραγγελία, τα ονόματα και οι φωτογραφίες του δόθηκαν στη δημοσιότητα και για πολλές ημέρες αυτές οι γυναίκες διαπομπέφθηκαν στα ΜΜΕ.

Είκοσι έξι γυναίκες προφυλακίστηκαν για οκτώ μήνες, εξοντώθηκαν ηθικά και τελικά αθωώθηκαν το 2016. Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε και δύο εξ αυτών κατάφεραν να κερδίσουν αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση. Μια από αυτές, 32 ετών, δεν είναι πια στη ζωή.

Στο δικαστήριο προσέφυγαν δέκα από τις εκδιδόμενες και η αδελφή μιας από αυτές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο ο εξαναγκασμός των οροθετικών σε εξέταση αίματος όσο και η αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων. Παράλληλα αποφάσισε να δοθεί συνολική αποζημίωση 70.000 ευρώ σε όσες από τις οροθετικές γυναίκες βρίσκονται στη ζωή. Η παρούσα κρίση δεν είναι οριστική, υπάρχει μια περίοδος τριών μηνών, κατά την οποία οποιοσδήποτε από τους διαδίκους μπορεί να ζητήσει η υπόθεση να εξεταστεί από την Ολομέλεια.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εδώ:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.