Καταδικη της Ελλαδας για την ελλιπη προστασια προστατευομενων οικοτοπων

Αν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση, θα ακολουθήσει δεύτερη απόφαση, η οποία θα συνεπάγεται πρόστιμο

Ακόμα μια καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, αυτή τη φορά με θέμα της διατήρησης των προστατευόμενων οικότοπων, επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα καταδικάστηκε επειδή δεν έχει θεσπίσει στόχους διατήρησης για τους προστατευόμενους οικοτόπους, μια διεργασία που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2012, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η νέα καταδίκη της χώρας αφορά την απροθυμία της να θέσει συγκεκριμένους στόχους για τα είδη και τις περιοχές που προστατεύονται από τη νομοθεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, το 81,5% των προστατευόμενων οικοτόπων δεν καλυπτόταν από κανένα μέτρο, ενώ το γενικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί (το 2011) «έχει γενικό και κατευθυντήριο χαρακτήρα και απαιτεί μέτρα συγκεκριμενοποίησης για την ουσιαστική εφαρμογή του». Η χώρα απέστειλε στόχους διατήρησης για το υπόλοιπο 18,5%, όμως και στις περιπτώσεις αυτές οι στόχοι δεν ήταν πάντα σαφείς.

Το δικαστήριο μάλιστα απέρριψε τις δικαιολογίες της χώρας, ότι ευθύνονται η πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι αν η Ελλάδα δεν προσαρμοστεί ταχέως, θα ακολουθήσει δεύτερη ευρωκαταδίκη, η οποία θα συνεπάγεται πρόστιμο.

Μετά το 2015 η Ελλάδα αδράνησε εντελώς ως προς το ζήτημα. Ανέθεσε μεν μέσω διαγωνισμού την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για το σύνολο των περιοχών Natura της χώρας, όμως αυτές θα πρέπει να καταλήξουν σε μέτρα… χωρίς προηγουμένως να έχουν τεθεί οι στόχοι τους οποίους τα μέτρα θα πρέπει να επιτύχουν.

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των μελετών αυτών έχει λάβει παράταση για το τέλος του 2021 (και αύξηση του προϋπολογισμού τους κατά 10%) γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε εκ των υστέρων να ζητήσει τη θέσπιση από αυτές συγκεκριμένων χρήσεων γης.

Όσοι στόχοι διατήρησης έχουν ήδη συνταχθεί θα πρέπει να εγκριθούν με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και στη συνέχεια να λαμβάνονται υπόψη στην αδειοδότηση κάθε έργου σε περιοχές Natura (κανονικά, ακόμα και σε αυτά που δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως οι οικοδομικές άδειες). Αυτός θεωρείται και ο λόγος που οι στόχοι δεν θεσπίστηκαν προ οκταετίας, ως όφειλε η χώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.