Ηρθε η ωρα να γινει ευρυτερα γνωστη η ιστορια της μοναστηριακης κοινοτητας του Παπικιου

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γνωριμία των μαθητών με την ιστορία της περιοχής και ιδιαίτερα του μοναστηριού του Ληνού

Την συνεχιζόμενη πορεία της αναγνώρισης της σημασίας της μοναστικής πολιτείας του Παπικίου όρους ανέδειξε κατά την ομιλία της με θέμα «Το μοναστήρι του Ληνού στο Παπίκιο όρος» η Αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ.

Η εκδήλωση αποτελεί τη δεύτερη της σειράς «Γνωριμία με τις αρχαιότητες και τα μνημεία της Θράκης» και αυτή τη φορά επικεντρώθηκε στο Παπίκιο, στο οποίο ενώ είχε ταυτιστεί από το 1920, η επίσημη ανασκαφική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1983 από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Ζήκο και το 1986, μετά την αποκάλυψη μέρους των ερειπίων, πραγματοποιήθηκε η κήρυξη του όρους ως αρχαιολογικού χώρου.

Το Παπίκιο όρος υπήρξε κατά τη βυζαντινή περίοδο ένα ακμάζον και οργανωμένο μοναστηριακό κέντρο, που ακολούθησε τα πρότυπα βυζαντινών μοναστηριών και ιερών ορέων  ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου καθόρισαν τις επιλογές των μοναχών για κοινοβιακή ή ερημητική ζωή, όπως φαίνεται και από το πυκνό δίκτυο διαφορετικών τύπων μοναστηριών και παρεκκλησίων.

Το Παπίκιο βρίσκεται επάνω στον άξονα επικοινωνίας Κωνσταντινούπολης – Άθωνος, και φαίνεται να είχε σημαντική εξωστρέφεια, διατηρώντας στενές σχέσεις τόσο με τοπικούς κοσμικούς παράγοντες όσο και με την αριστοκρατία της Κωνσταντινούπολης.

Ιδιαίτερη η σημασία του συγκροτήματος του Ληνού

Το Μοναστηριακό Συγκρότημα του Ληνού κατέχει ιδιαίτερη θέση στο Παπίκιο όρος, τόνισε η κ. Δαλακούρα, με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και ευρήματα να  καταδεικνύουν ότι ήταν ένα μοναστήρι με έντονες δραστηριότητες και στενή σχέση με αριστοκράτισσα ή και αυτοκράτειρα χορηγό/προστάτη.

Οι τοιχογραφίες και το μαρμαροθετημένο δάπεδο του καθολικού, αλλά και η κεραμική της μονής του Ληνού είναι υψηλής ποιότητας και ακολουθούν τα πρότυπα της Κωνσταντινούπολης.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις εντός του περιβόλου και πέριξ του συγκροτήματος υποδηλώνουν την οικονομική ευρωστία και τον ρόλο που διαδραμάτιζε η μονή του Ληνού στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρακμή της μοναστηριακής πολιτείας τοποθετείται στα τέλη του 14ου αιώνα, μια περίοδο μεγάλων εντάσεων στη Θράκη, και για πολλά χρόνια τα κατάλοιπά της βρισκόταν κάτω από το έδαφός του ορεινού όγκου.

Γνωρίζουν το Παπίκιο μέσα από εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η κ. Δαλακούρα έκανε την εκτίμηση πως ενώ μέχρι τώρα η μοναστηριακή πολιτεία βρισκόταν στην αφάνεια, πλέον έχει έρθει ο καιρός να αναδειχθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστή, δίνοντας ώθηση και στην περαιτέρω εξερεύνηση της σημασίας της για την περιοχή αλλά και τον μοναχισμό.

Η εκστρατεία για τον πολύτιμο αυτό τόπο θα ξεκινήσει φέτος από τα σχολεία της Θράκης, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο το Αετόβουνο, το οποίο θα τρέξει σε συνεργασία με τα σχολεία Δευτεροβάθμιας και θα φορά ειδικά την μονή του Ληνού.

Θα περιλαμβάνει δύο σκέλη: ένα εντός του σχολικού περιβάλλοντος και ένα με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, και στο πλαίσιο της δράσης γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αφορά το Παπίκιο.

Στόχος τους είναι να επισκεφτούν το Παπίκιο όλα τα σχολεία της Θράκης, ώστε να μάθουν για αυτό και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην περιοχή μας, κάτι που δεν γινόταν για τις παλιότερες γενιές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.