Ηρακλης Χατζηνεστωρος, διοικητης του Νοσοκομειου Κομοτηνης Βελτιωση υπηρεσιων και οικονομικη εξυγιανση

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για μείζονος σημασίας ζητήματα, που αφορούν το νοσοκομείο Κομοτηνής, παρέθεσε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος. Ο κ. Χατζηνέστωρος παρουσίασε μια σειρά από στατιστικά στοιχεία οικονομικού περιεχομένου, που αφορούσαν το 2010, και τα συνέκρινε με αντίστοιχα του 2009, προκειμένου να αξιολογήσει την προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας του νοσοκομείου και της σπατάλης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, για την πρακτική, που ακολούθησε η διοίκηση του νοσοκομείου το προηγούμενο διάστημα, ενώ υπογράμμισε ότι η υγεία των νοσηλευόμενων παραμένει σε κάθε περίπτωση η πρώτη προτεραιότητα. Περαιτέρω, αναφέρθηκε και στις ελλείψεις ή αδυναμίες του νοσοκομείου Κομοτηνής και παρέθεσε τους τρόπους, με τους οποίους σχεδιάζεται αυτές να αντιμετωπιστούν. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις, που έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, ενώ καταλήγοντας δήλωσε σίγουρος για την απρόσκοπτη πορεία και ολοκλήρωση σε λίγα χρόνια του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, που θα ανεγερθεί στην περιοχή της Αιγείρου.

«Δεν υπάρχουν πια «κουβανέζες» και «κουβαδιάτικα» στο νοσοκομείο Κομοτηνής»

Αρχικά υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα του 2010 πολύ πιο θετικά, σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2009, αλλά και των παλαιότερων χρόνων». Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου, ο κ. Χατζηνέστωρος παρατήρησε ότι «το 2010 κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 2 εκατ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με το 2009». «Αυτά τα χρήματα εξοικονομήθηκαν», υπογράμμισε, «όχι περικόπτοντας δαπάνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των ασθενών, αλλά περικόπηκαν από τη σπατάλη, που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια». «Δεν υπάρχουν πια «κουβανέζες» και «κουβαδιάτικα» στο νοσοκομείο Κομοτηνής», συνέχισε, «δηλαδή δεν υπάρχουν πια υλικά, τα οποία πετιούνταν άκριτα και χωρίς να υπάρχει λόγος. Προβάλλοντας ορισμένα στατιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση, παρουσίασε μια μείωση δαπάνης για τα ορθοπεδικά περίπου κατά 38%, στα επιδεσμικά υλικά κατά 28% και στα φάρμακα κατά 14%.

Σπουδαία συμβολή του ανταγωνισμού στην αγορά των φαρμάκων

Εστιάζοντας ιδιαιτέρα στο θέμα των φαρμάκων, όπου έχει γίνει πολύ λόγος για τα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα, τα αντίγραφα πρωτοτύπων φαρμάκων, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται και στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Ο κ. Χατζηνέστωρος υπογράμμισε ότι «όσα γενόσημα, που δεν είναι πάρα πολλά, κυκλοφορούν στο νοσοκομείο μας, είναι ελεγμένα και από μεγάλες εταιρίες, είτε ελληνικές είτε πολυεθνικές». «Δε δίνεται κανένα σκεύασμα στο νοσοκομείο Κομοτηνής», συνέχισε, «χωρίς να έχει ελεγχτεί». Περαιτέρω δε, εστίασε στην στρατηγική, που ακολουθεί το νοσοκομείο της Κομοτηνής από τον περασμένο Ιούλιο, κατά την οποία διαπραγματεύεται την προμήθεια φαρμάκων απευθείας με τις φαρμακευτικές εταιρίες, «κάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο νοσοκομείο φάρμακα, τα οποία δεν ήταν, και κατά αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί ανταγωνισμός». «Έχουμε φτάσει στο σημείο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηνέστωρος, «το ίδιο σκεύασμα, που αγοράζαμε τη νοσοκομειακή συσκευασία με 60 ευρώ, σήμερα να την αγοράζουμε 15 ευρώ». «Ορθοπεδικό υλικό, που το αγοράζαμε με 3.500-4000 ευρώ», συνέχισε, «αυτή τη στιγμή από την ίδια εταιρεία το αγοράζουμε με 1700€». «Υπάρχουν περιπτώσεις», κατέληξε, «που τα πρωτότυπα φάρμακα, λόγω του ανταγωνισμού, είναι πλέον πιο φτηνά από τα γενόσημα», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι εξαιτίας αυτού «σε λίγο καιρό θα αγοράζουμε πρωτότυπα».

 

«Τα νοσοκομεία θα καταθέτουν ισολογισμό κάθε μήνα»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει ένα σύστημα κατάθεσης στοιχείων των νοσοκομείων σε μηνιαία βάση, που αν και αρχικά φαινόταν δύσκολο να υλοποιηθεί, πλέον αναμένεται να εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα. «Υπήρχαν νοσοκομεία μέχρι τον Οκτώβριο, που είχαν να καταθέσουν και να δημοσιεύσουν ισολογισμούς από το 2005», παρατήρησε ο κ. Χατζηνέστωρος. «Πλέον τα νοσοκομεία καταθέτουν ισολογισμό κάθε μήνα», συνέχισε, «και στέλνουν στο υπουργείο τα πάντα σε σχέση, με όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο έχει μια πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε νοσοκομείο, ενώ σκοπός είναι από την 1η Απριλίου του 2011 ο εκάστοτε υπουργός υγείας να έχει μέσω του υπολογιστή του στην Αθήνα πλήρη εικόνα για όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

«Σπουδαία βελτίωση του νοσοκομείου Κομοτηνής ως προς τη βιωσιμότητά του»

Την παραπάνω εξέλιξη τη συνέδεσε και με τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο. Παρέθεσε δε τα στοιχεία, που λαμβάνει υπ’ όψιν του το Υπουργείο Υγείας, ώστε να κριθεί κάποιο νοσοκομείο βιώσιμο, παραγωγικό και αποδοτικό και κατ’ επέκταση να έχει λόγο ύπαρξης. Ένα από αυτά, καταρχήν, είναι η πληρότητα, όπου σκοπός είναι να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότερες κλίνες γεμάτες. Αναφερόμενος στις δυο προηγούμενες χρονιές και την πληρότητα, που είχε το νοσοκομείο Κομοτηνής, υπογράμμισε πως «το 2009 η πληρότητα ήταν γύρω στο 48% και πλέον έχουμε φτάσει στο 60%». Περαιτέρω ανέφερε το κόστος ανά ασθενή και το κόστος ανά ημέρα, που κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στις εκτιμήσεις του υπουργείου, και υποστήριξε ότι είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα κόστη ανά ασθενή στη χώρα, γύρω στα 850€ ανά ασθενή, και έχουμε καταφέρει να το κατεβάσουμε στα 350€ περίπου». «Είχαμε και μια θλιβερή πρωτιά», παρατήρησε, «διότι φαινόταν ότι είχαμε 212 περίπου εξετάσεις ανά ασθενή και ήμασταν μακράν πρώτοι σε όλη τη χώρα, ενώ το 2010 κατεβήκαμε κάτω από το μέσο όρο, έχοντας 64, 74 εξετάσεις ανά ασθενή». «Είχαμε 4,25 ημέρες μέση διάρκεια νοσηλείας κατά το 2009», συνέχισε, «και κατεβήκαμε το 2010 στις 3,88 ημέρες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, οι ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή είναι 2,88». «Το επιθυμητό για κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα είναι να εισέρχεται πολύς κόσμος μέσα, να θεραπεύεται και να φεύγει, κατέληξε, «κι αυτό να γίνεται όσο το δυνατό πιο σύντομα».

«Μειώνονται οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό»

Αναφερόμενος σε ελλείψεις σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό, παραδέχτηκε ότι τέτοιες υπάρχουν στο νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ διέκρινε σημεία βελτίωσης όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιηθήκαν περισσότεροι από 30 διορισμοί το τελευταίο διάστημα και, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνέστωρος, ανταποκρίνεται «καλύτερα στο πρόγραμμα, σε σχέση με παλαιότερα». Όσον αφορά τις ελλείψεις σε γιατρούς, συγκεκριμενοποίησε το πρόβλημα κατά βάση στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων, που «αν και αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνεται ότι στο νοσοκομείο Κομοτηνής υπηρετούν 3 αναισθησιολόγοι, στην πραγματικότητα είναι ένας, αφού η μια από τις γιατρούς υπηρετεί στα ΤΕΠ, ενώ η άλλη βρίσκεται σε άδεια λοχείας». Για το ζήτημα αυτό έκανε λόγο για πρόσφατη προσωπική του συνομιλία με τον υφυπουργό υγείας, κ. Τιμοσίδη, βάσει της οποίας το νοσοκομείο Κομοτηνής θα δεχθεί 5 γιατρούς στο επόμενο 20ημερο, ανάμεσα στους οποίους και ένας αναισθησιολόγος. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνέστωρος, στο «να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς των τακτικών χειρουργείων, που και εξ αυτού του λόγου, είχαμε μειώσει το προηγούμενο διάστημα».

Δημιουργία γραφείου συνταγογράφησης

Η προσπάθεια καταγραφής όλων των στοιχείων του νοσοκομείου προκάλεσε κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της και ορισμένα προβλήματα ως προς την εξυπηρέτηση των ασθενών και εξεταζόμενων, κάτι το οποίο δεν παρέλειψε να σχολιάσει ο κ. Χατζηνέστωρος. «Καμιά φορά έχουμε παράπονα και καταγγελίες», παρατήρησε, «αλλά αυτό οφείλεται στην προσπάθειά μας να καταγράφονται οι πάντες, όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο». Εστιάζοντας στην παράλληλη αύξηση της προσέλευσης στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων, λόγω της ένταξης και των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στους επισκέπτες, που πρέπει να αποδίδουν το αντίτιμο των 5 ευρώ για την επίσκεψή τους, αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση, που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, που «δικαιολογημένα οι ασθενείς παραπονιούνταν, αφού περίμεναν 2 και 2,5 ώρες για να εξυπηρετηθούν». «Βάλαμε σύστημα για αριθμό προτεραιότητας», υποστήριξε, «αλλά έρχονταν 600-650 άτομα την ημέρα». Προς αντιμετώπιση αυτής της δυσμενούς κατάστασης η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε το διαχωρισμό των επισκεπτών σε αυτούς, που προσέρχονται για να εξεταστούν και σε εκείνους, που επιθυμούν τη συνταγοράφηση φαρμάκων. Στην δεύτερη περίπτωση, καλούνται να απευθυνθούν στα ιατρεία προς το παρόν, ενώ αναμένεται η έγκριση από την Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνέστωρος, για τη δημιουργία γραφείου συνταγογράφησης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «έχει γίνει η σχετική υποδομή μέσα στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων και θα πηγαίνουν αυτοί οι οποίοι θέλουν μόνο να ανανεώσουν τη συνταγή τους και θα εξυπηρετούνται άμεσα». Επιπλέον ανακοίνωσε και τη δημιουργία μια υπηρεσίας, όπου κλείνονται τα ραντεβού και θα ειδοποιούνται οι ασθενείς για οποιοδήποτε πρόβλημα και τροποποίηση. «Είναι μια υπηρεσία, που τη χρωστάμε στον κόσμο», κατέληξε.

Έργα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών

Άλλες αλλαγές, στις όποιες έχει προβεί ή σχεδιάζει η διοίκηση του νοσοκομείο, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών του, αφορούν την τροποποίηση των χώρων των εξωτερικών ιατρείων, που μάλιστα έχει ανεγερθεί και ένα καινούργιο κτίσμα, τη δημιουργία μιας αίθουσας ΚΑΡΠΑ, που είναι ένας ξεχωριστός χώρος καρδιακής αναζωογόνησης, για να εξυπηρετούνται σε πολύ καλές συνθήκες οι ασθενείς, η αλλαγή των κουφωμάτων του νοσοκομείου, αλλά και η δημιουργία τουαλετών σε κάθε θάλαμο. Τέλος, ένα σημαντικό έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, είναι η λειτουργία του νοσοκομείου με φυσικό αέριο, κάτι, που αναμένεται να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Περαιτέρω, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία κέντρου ψυχικής υγείας σε εγκαταστάσεις, δίπλα από τα παλιά ΤΕΦΑΑ, και η δημιουργία κέντρου ΟΚΑΝΑ στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

 

«Το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής δέχτηκε ενστάσεις, έπαιξε και κέρδισε»

Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση του καινούργιου νοσοκομείου, ο κ. Χατζηνέστωρος εκτίμησε ότι οδεύει προς θετική κατεύθυνση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής δέχτηκε ενστάσεις, έπαιξε και κέρδισε». Στις 28/1/2011 υπογράφτηκε από τον υπουργό υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης η σχετική απόφαση, που ανέθεσε στη ΔΕΠΑΝΟΜ την εκπόνηση μελέτης δημοπράτησης και την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με μια συνολική δαπάνη 239.850€. Στις 16/2 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου έδωσε εντολή στο υπουργείο οικονομικών να πληρωθεί με το ποσό η ΔΕΠΑΝΟΜ. Επίσης στις 14/1 του 2011 η διοίκηση έλαβε εντολή να αναμορφώσει τον οργανισμό του γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής, εν όψει της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου. «Εγώ ήμουν πεπεισμένος από παλιά», υποστήριξε ο κ. Χατζηνέστωρος και εκτίμησε ότι το έργο θα ανακοινωθεί το επόμενο τρίμηνο, οπότε θα έχει εκδοθεί η οικονομική άδεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.