Ημεριδα με θεμα το alzheimer και αλλες μορφες ανοιας

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και με αφορμή ότι συγκεκριμένη μέρα έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα κατά της νόσου του alzheimer, μιας νόσου, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο, διοργανώθηκε επιστημονική εκδήλωση στο «Πολυλειτουργικό Κέντρο» Κομοτηνής από την Ελληνική Νευρολογική Εταιρία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης. Την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τόσο μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, όσο και πολίτες, που ενδιαφέρονταν να πληροφορηθούν για τα χαρακτηριστικά και τις εξελίξεις στους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Ο μοριακός βιολόγος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης και η ψυχολόγος κ. Άννα Τσιακίρη, εξωτερική συνεργάτρια του ιατρείου άνοιας του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ανέλαβαν να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τη νόσο alzheimer και παρεμφερείς μορφές άνοιας.

«Δεν πρέπει να συγχέεται το alzheimer με άλλες μορφές άνοιας»

Από τη μεριά του, ο κ. Ιωαννίδης, έσπευσε καταρχήν να διακρίνει τη νόσο του alzheimer από άλλες μορφές άνοιας, με τις οποίες μπορεί να παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες στα συμπτώματα, αλλά εμφανίζονται σε μικρές ηλικίες, ακόμη και των 35-40 ετών. Όσον αφορά το alzheimer, η συνήθης εμφάνισή του παρατηρείται μετά την ηλικία των 65 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «τα πρώτα εμφανή σημάδια της νόσου είναι η απώλεια της μνήμης, της πρόσφατης μνήμης, που ξεκινάει από το να δυσκολευτεί κάποιος στην καθημερινότητά του, όπως το να μη μπορεί να θυμηθεί πού έχει τα κλειδιά του ή να δυσκολεύεται να προσανατολιστεί στο χώρο. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα αφορούν σίγουρα τη νόσο του alzheimer. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, που χειροτερεύει η μνήμη σαν φυσικό επακόλουθο της μεγάλης ηλικίας, χωρίς να συνεπάγεται άμεσα ότι έχουμε να κάνουμε με τη νόσο του alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας».

 

Στη συνέχεια ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για ένα φαινόμενο, «που αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, αφού στα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοσούνταν, όσο αυξάνεται παράλληλα ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων. Επιπλέον, το κόστος για την υποστήριξη της νόσου είναι τεράστιο τόσο για το κράτος, όσο και για τους φροντιστές γενικότερα».

Παράγοντες πρόληψης της εμφάνισης της νόσου

Όσον αφορά τα μέτρα, που πρέπει να πάρουμε, ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση της νόσου, ένας από τους κύριους αποτρεπτικούς παράγοντες εμφάνισης της είναι η πνευματική άσκηση. Από την άλλη οι καλές κοινωνικές επαφές ανήκουν σε αυτούς του παράγοντες, που προφυλάσσουν από την άνοια. Περεταίρω, υπάρχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, που εξαρτούν την εμφάνιση της νόσου, ενώ και αγγειακοί παράγοντες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η χοληστερίνη κ.α. έχει αποδειχτεί ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της. Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, «υπάρχουν αυτή τη στιγμή έρευνες στην Αμερική, που υποστηρίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο της διατροφής και συνιστούν τη μεσογειακή διατροφή, ως την ιδανικότερη προς αποτροπή της εμφάνισης της νόσου του alzheimer».

 

Όσον αφορά δε τη θεραπευσιμότητα της νόσου, ακόμη δεν υπάρχουν σκευάσματα, που να την θεραπεύουν, αν και υπάρχουν έρευνες σε τελικό στάδιο προς αυτόν το σκοπό, αλλά μέχρι τώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συμπτωματικά.

Ανάγκη υποστήριξης των ασθενών

Η ψυχολόγος κ. Τσιακίρη αναφέρθηκε εκτενώς στη βοήθεια, που μπορεί να προσφερθεί στους ασθενείς, που πάσχουν από μορφές άνοιας, καλώντας τόσο το κράτος, που παρατήρησε ότι βρίσκεται αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα, όσο και τα μέλη της κοινωνίας, να επιδείξουν ιδιαίτερη μέριμνα προς τους ασθενείς αυτούς. Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι οι ανάγκες των ασθενών αυτών εξελίσσονται συνεχώς, καθώς εξελίσσονται ραγδαία και οι μορφές άνοιας. Από την άλλη, όμως, επισήμανε ότι «πρέπει να δημιουργηθούν κάποια κέντρα υποστήριξης, για τους ανθρώπους, που νοσούν», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια των φροντιστών, στους οποίους πέφτει το μεγαλύτερο βάρος.

 

Όσον αφορά τα συμπτώματα, που συνοδεύουν την άνοια, αυτά εξαρτώνται από τον τύπο αυτής. «Υπάρχουν πολλά νευροψυχιατρικά συμπτώματα, που συνοδεύουν την άνοια», τόνισε η κ. Τσιακίρη, «όπως οι παραισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις, που πιο συχνά παρατηρούμε». «Σε αυτές τις περιπτώσεις», συνέχισε, «ενδείκνυται να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό, να ασκούμε συστηματική παρακολούθηση και να αποφεύγονται φαινόμενα «γιατροσοφίων», τα οποία βρίσκουμε μόνοι μας και συνήθως δε βοηθούν. Υπάρχουν πολλά ειδικά ιατρεία άνοιας σε όλη την Ελλάδα, που περιλαμβάνουν ψυχολόγους, ψυχίατρους, μικροβιολόγους και τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν συστηματικά τον ασθενή».

Η αιτία είναι η ασθένεια, όχι ο ασθενής

Τέλος, αυτό που τόνισε ιδιαίτερα, είναι η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουμε προς τους ανθρώπους, που νοσούν από μορφές άνοιας. Όπως δήλωσε «θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δε χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Πρέπει να διατηρήσουμε το σεβασμό προς αυτούς τους ανθρώπους και να τους κρατάμε ενεργούς. Το πιο σημαντικό είναι να διαχωρίσουμε ότι αίτια είναι η ασθένεια, δεν είναι ο ασθενής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.