Ικανοποιητικα αλλα με περιθωρια βελτιωσης

Τα αποτελέσματα της χρήσης μπλε κάδων στην περιφέρεια ΑΜ-Θ

Υιοθετούν την ανακύκλωση, ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα τους και τα νοικοκυριά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπως αναδεικνύουν οι δείκτες αποτελεσμάτων χρήσης των μπλε κάδων συλλογής συσκευασιών στην περιφέρεια, που κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του πανελλήνιου μέσου όρου κι άλλων αντίστοιχων περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με τον μηχανικό περιβάλλοντος της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε κ. Φώτη Τσάγκα, «η ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασίας με το σύστημα του μπλε κάδου στο σύνολο της ΑΜΘ αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Η ΔΙΑΑΜΑΘ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκλήρωσε την προμήθεια 4.000 μπλε κάδων και 35 απορριμματοφόρων με σύστημα συμπίεσης που αξιοποιούνται με τη συνεργασία των Δήμων και της ΕΕΑΑ ΑΕ. Στο σχεδιασμό του φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, εντάσσεται κι η επέκταση του δικτύου των κάδων για την ανακύκλωση, με την προμήθεια νέων, για την κάλυψη περισσότερων περιοχών, ύστερα κι από ανάλογα αιτήματα που κατατέθηκαν από Δήμους.
 
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του προγράμματος, που απευθύνεται στο σύνολο των κατοίκων της ΠΑΜΘ ο κ. Τσάγκας παρατηρεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ποσότητες της συσκευασίας τείνουν να μειώνονται και υπάρχει και η «ανεπίσημη» ανακύκλωση από ρακοσυλλέκτες από τους μπλε κάδους. Παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώνεται εκ μέρους των πολιτών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την ανακύκλωση, ο ίδιος εντοπίζει ότι υπάρχουν και «περιθώρια βελτίωσης». Συμπληρώνει δε πως απαιτείται η υιοθέτησή της, στην καθημερινότητα, «αφιερώνοντας κάθε νοικοκυριό, ελάχιστο χρόνο, ώστε να ξεχωρίσει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια και να κάνει την απλή κίνηση να τα απορρίψει στον μπλε κάδο».
 
Τα υλικά που καταλήγουν στους ίδιους κάδους, οδηγούνται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, όπου διαχωρίζονται και συγκεντρώνονται σε ομάδες υλικών π.χ. χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί και σε κατηγορίες υλικών όπως για παράδειγμα μέταλλα σιδηρούχα ή αλουμίνιο, πλαστικό PET ή πλαστικό PVC κ.α. Συμπιέζονται σε μεγάλα δέματα και μεταφέρονται σε επιμέρους βιομηχανίες ανακύκλωσης π.χ. το χαρτί και το χαρτόνι σε χαρτοβιομηχανίες, όπως εξηγεί ο κ. Τσάγκας.
 
Από τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ξάνθης που με το ΚΔΑΥ Δράμας και το αντίστοιχο κέντρο της Αλεξανδρούπολης «σηκώνουν το βάρος της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους». 

Μπλε κώδωνες για την ανακύκλωση γυαλιού

Το πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης γυαλιού μέσω των ειδικών μπλε κωδώνων γυαλιού ξεκίνησε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ τον περασμένο Απρίλιο, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, της ΔΙΑΑΜΑΘ και των Δήμων της Περιφέρειας. Με κύριο στόχο του προγράμματος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφέ-μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία που έχουν και την μεγαλύτερη παραγωγή αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας, ήδη προχώρησε η εγκατάσταση 45 κωδώνων στη Ροδόπη και 385 συνολικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Ενδεικτικό της ανταπόκρισης των επαγγελματιών, όπως παρέθεσε κι ο μηχανικός περιβάλλοντος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Τσάγκας είναι ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, συγκεντρώθηκαν περί τους 60 τόνους γυαλιού για ανακύκλωση, μειώνοντας αντίστοιχα και την επιβάρυνση των μηχανισμών καθαριότητας των Δήμων.
 
Επαγγελματίες και υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ενημερωθεί ώστε να συλλέγουν χωριστά και να απορρίπτουν μόνο γυάλινες συσκευασίες στους μπλε κώδωνες. Όταν αυτοί γεμίσουν, αναλαμβάνει την αποκομιδή και την μεταφορά του γυαλιού, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
 
Η ΔΙΑΑΜΑΘ σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς μεριμνά για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και της ομάδας-στόχου, αναγνωρίζοντας την συμμετοχή τους ως τον κυριότερο παράγοντα επιτυχίας του προγράμματος, επισημαίνει ο κ. Τσάγκας. «Το σημαντικότερο στοιχείο για την εφαρμογή του είναι η συμμετοχή του κόσμου, η συνεργασία καταστηματαρχών και υπαλλήλων για τη σωστή χρήση των μπλε κωδώνων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την ανακύκλωση του γυαλιού τα καταστήματα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του τόπου τους και ενισχύουν την υπεύθυνη λειτουργία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Ο φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜΑΘ έχει σχεδιάσει κι ενημερωτικό δίπτυχο φυλλάδιο για τη χωριστή συλλογή του γυαλιού, το οποίο εστάλη προς τους Δήμους και θα είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf το επόμενο διάστημα στον ιστοχώρο της ΔΙΑΑΜΑΘ για το ευρύτερο κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.