Η Θρακη στη λατινικη λογοτεχνια της εποχης του Αυγουστου

Με την ποίηση του Βιργίλιου και του Οβίδιου έπεσε η φετινή αυλαία του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή

Τη Θράκη μέσα από την ποίηση της εποχής του Οκταβιανού Αυγούστου παρουσίασε την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ο κ. Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., στην τελευταία, για τη φετινή χρονιά, εκδήλωση του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή που διοργάνωσαν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.
 
Ο επιμορφωτικός κύκλος ξεκίνησε ως συνοδός της έκθεσης για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή που σχεδίαζε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με ορίζοντα το φετινό φθινόπωρο, η οποία όμως καθυστέρησε και αναμένεται να γίνει τελικά μέσα στο 2017.
 
Παρόλα αυτά η συνεργασία όλων των πλευρών ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, για αυτό και όπως φαίνεται οι επιμορφωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, με προοπτική να θεσμοθετηθούν και να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα τόνισε πως την επόμενη χρονιά ελπίζουν πως οι επιμορφωτικές ομιλίες θα επεκταθούν στην βυζαντινή ιστορία της περιοχής, που με δεδομένη την εγγύτητά της στην Κωνσταντινούπολη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Μια «εξωτική» χώρα για τους Ρωμαίους 

Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλόπουλος περιέγραψε τη Θράκη όπως την έβλεπαν οι Ρωμαίοι, μια μακρινή και εξωτική χώρα, όπου η σκληρή πραγματικότητα συχνά παραχωρεί τη θέση της σε εφιάλτες της φαντασίας. Χώρα του πολέμου, μα και της ποίησης. Χώρα ερώτων, επιθυμιών, θανάτου, εκδίκησης, προσμονής. Χώρα του Άρη και του Διονύσου.
 
«Ο Αίμος, η Ροδόπη, το Παγγαίο, ο Έβρος, ο Στρυμόνας αποτελούν στοιχεία μιας ευφάνταστης ποιητικής γεωγραφίας, όπου η αναφορά στην πραγματικότητα έχει μικρή σημασία», τόνισε, σημειώνοντας πως άπληστοι βασιλείς, απεγνωσμένες πριγκίπισσες, άπιστοι ήρωες, τυραννισμένοι μάντεις, εμμονικοί ποιητές συγκροτούν έναν παράξενο θίασο χαρακτήρων που άλλοτε μάχονται τη μοίρα τους και άλλοτε συμβιβάζονται δύσκολα με τις προσωπικές του αποτυχίες.
 
Μάλιστα ο ίδιος χρησιμοποίησε αντιπροσωπευτικά κείμενα από το έργο των ποιητών της αυγούστειας εποχής (Βιργίλιος, Οβίδιος, Οράτιος κ.ά.) δείχνοντας τις διαρκείς και πολλαπλές λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της περιοχής.
 
Η Θράκη,  σημείωσε, είναι ένας μεταιχμιακός χώρος ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, λόγω της απόστασης από τη Ρώμη, διεγείροντας το ενδιαφέρον τους και προσφέροντας ένα σκηνικό για ιστορίες βίαιες αλλά και μυθικές.
 
Έχει όμως έντονη παρουσία και στη λογοτεχνία και την ποίηση, μιας και πολλά ιστορικά συμβάντα, σημαντικά για την Αυτοκρατορία συμβαίνουν σε αυτή (οι Ρωμαίοι με τον όρο Θράκη αντιλαμβάνονταν την περιοχή που εκτείνεται μέχρι το Στρυμόνα).
 
Στη μεταγενέστερη εποχή, με την παρουσία της Εγνατίας Οδού, αυτοκρατορικών επισκέψεων και την ίδρυση πόλεων η περιοχή γίνεται πιο γνωστή στους Ρωμαίους και έτσι η Θράκη “απεκδύεται” των μυθολογικών χαρακτηριστικών της, όπως εξήγησε κλείνοντας ο κ. Μιχαλόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.