Η θεραπευτικη υποστηριξη του Αυτιστικου Συνδρομου

Ομιλία από τον ΔΑΔΑΑ

Τρόπους για την «Θεραπευτική υποστήριξη του Αυτιστικού Συνδρόμου» ανέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Απριλίου στην Κομοτηνή, ο κ. Αθανάσιος Ευαγγελίου, Παιδίατρος- Παιδονευρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής -Παιδονευρολογίας, Δ΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου».
 
Ο κ. Ευαγγελίου βρέθηκε στην Κομοτηνή στην ομιλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων φίλων παιδιών και ενηλίκων με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, αυτισμό και «Asperger» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας.
 
Ο γιατρός τόνισε πως τα αίτια αυτιστικής συμπεριφοράς είναι ιδιαίτερα ευρεία, ενώ σημείωσε πως τα γονίδια μπορεί να είναι αίτια αυτιστικής συμπεριφοράς όπως επίσης μερικά από αυτά είναι υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αυτιστικής συμπεριφοράς.
 

Το περιβάλλον μπορεί να ενοχοποιείται για την εμφάνιση αυτιστικής συμπεριφοράς, ενώ μερικά περιβαλλοντολογικά ερεθίσματα είναι υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη τέτοιων συμπτωμάτων.
 
Επισήμανε πάντως στο ακροατήριο πως καθημερινές επιλογές μπορούν να διαμορφώσουν την έκφραση των γονιδίων μας, ενώ οι καθημερινές επιλογές μας μπορούν να προκαλέσουν ή να προλάβουν γονιδιακή βλάβη.
 
Επίσης τόνισε πως τα γονίδια δεν είναι ένα προσχέδιο σε αυτό που γινόμαστε, αλλά μια ζωντανή τεκμηρίωση ότι στην πορεία της ζωής μας αλλαγές γίνονται από πολλά πράγματα, όπως ο αέρας που αναπνέουμε, η τροφή που δεχόμαστε, οι εμπειρίες που έχουμε και οι περιβαλλοντολογικές εκθέσεις που έχουμε.
 

Βέβαια δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον γενετικό μας κώδικα, αλλά μπορεί να αλλάξουμε πολλά βλαβερά ερεθίσματα που δέχονται τα γονίδια μας. Πάντως μερικά παιδιά με αυτισμό έχουν μεταλλάξεις που δεν τις έχουν οι γονείς τους και ενίοτε μερικά γονίδια που δεν είναι παθογόνα για τους γονείς μπορεί να είναι για τα παιδιά που μεγάλωσαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
 
Ακόμα από έρευνες των τελευταίων ετών ξέρουμε ότι μερικά γονίδια δεν χρειάζεται να είναι μεταλλαγμένα για να δράσουν διαφορετικά. Πάντως αυτό που τόνισε ο κ. Αθανασίου, όσο αφορά στον αυτισμό, είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε, ώστε να μειώσουμε τα βλαβερά περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως η διατροφή, τα μικρόβια, το στρες και οι τοξίνες. Όλα αυτά μπορούν να περιοριστούν, σημείωσε, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.