Η «κλεψυδρα» αδειαζει για την επιδοτηση 12%

Τη νομική οδό καλούνται να πάρουν οι επιχειρήσεις της Θράκης, για να αποτρέψουν την παραγραφή

Η επαπειλούμενη παραγραφή των απαιτήσεων, που έχουν έναντι του ελληνικού δημόσιου οι επιχειρήσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας για την επιδότηση εργασίας 12% και 4% αντίστοιχα, προκαλεί την κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας. Υπενθυμίζουμε ότι το 12%, ένα από τα τελευταία αναπτυξιακά μέτρα – κίνητρα που έμειναν στην ακριτική Θράκη, αποδόθηκε στους δικαιούχες επιχειρήσεις για τελευταία φορά το α’ εξάμηνο του 2010. Το ποσό, που έχει συσσωρευτεί από τότε, πλησιάζει, αθροιστικά για τις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, τα 240 εκατ. ευρώ. Οι συνέπειες από την παρατεταμένη αυτή ασυνέπεια της ελληνικής πολιτείας για μια μερίδα των επιχειρήσεων είναι ήδη μη αναστρέψιμες. Για τις υπόλοιπες, εκείνες δηλαδή που δοκιμάζονται από την κρίση και καταφέρνουν να επιβιώσουν, ανακύπτει πλέον ορατός ο κίνδυνος να απολέσουν έστω και την προσδοκία ενίσχυσης από την καταβολή της δικαιούμενης επιδότησης ή από τον συμψηφισμό της με τυχόν οφειλές προς το δημόσιο, που είναι η εναλλακτική πρόταση των φορέων της περιοχής μας.
 
Υπό τη σκιά λοιπόν της επαπειλούμενης παραγραφής, ένεκα του ότι πλησιάζει η συμπλήρωση 5ετίας, το ζήτημα της διεκδίκησης της επιδότησης εργασίας τοποθετήθηκε στην κορυφή της ατζέντας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Τετάρτη, ανάμεσα στους επιμελητηριάρχες και στους εκπρόσωπους παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, από τα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως η επιδότηση εργασίας και το πρόβλημα με το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, μέχρι τα ζητήματα φορολογίας και τη δέσμη των προωθούμενων μέτρων, που θίγουν οριζόντια όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα.
 
Η συζήτηση, ειδικότερα, για την επιδότηση εργασίας έγινε παρουσία νομικού συμβούλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι πτυχές του ζητήματος της παραγραφής και να προταχθούν οι δέουσες λύσεις. Όπως μας μετέφεραν, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ροδόπης, κ.κ. Νίκος Αγγελίδης και Αργύρης Αργυρόπουλος, η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε συλλογικό επίπεδο και κατ’ επέκταση κάθε επιχείρηση, που έχει απαιτήσεις προς το ελληνικό δημόσιο για το 12%, οφείλει μεμονωμένα να προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες, προκειμένου να αναστείλει την παραγραφή τους.
 
 

Νίκος Αγγελίδης
 
«Ακόμα και η καταβολή ενός μέρους θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις»

 
Φυσικά, μπορεί στην παρούσα φάση το φλέγον ζήτημα να είναι η αποτροπή της παραγραφής των απαιτήσεων, αλλά το πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας παραμένει η συντομότερη δυνατή απόδοση των σχετικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους. Το συγκεκριμένο αίτημα αποτυπώθηκε σε κείμενο, που συνέταξαν οι συμμετέχοντες στην προχθεσινή σύσκεψη φορείς, με προοπτική να κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, αφού όμως υιοθετηθεί πρώτα και από τους βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Για τον σκοπό αυτό οι φορείς σκοπεύουν να απευθυνθούν στους τοπικούς βουλευτές, ζητώντας τους να συνυπογράψουν το κείμενο με τα αιτήματα για το 12% και για το 4% της επιδότησης εργασίας. «Ακόμα και η καταβολή ενός μέρους θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης, επαναλαμβάνοντας συνάμα και την πρόταση του συμψηφισμού της επιδότησης με οφειλές των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.
 
 

«Εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το παρεμπόριο, αν και έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από την πλευρά της Περιφέρειας»

 
Ψηλά στην ατζέντα των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής στη σύσκεψη της Τετάρτης βρισκόταν και τα θέματα, που έχουν να κάνουν με το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, που εξακολουθούν να πλήττουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποια αποτελέσματα, τα οποία να είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε σχετικά ο κ. Αγγελίδης, επισημαίνοντας ότι «εξακολουθούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το παρεμπόριο, αν και έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, είναι αλήθεια, από την πλευρά της Περιφέρειας και με δική μας παρότρυνση για ελέγχους». «Αλλά δεν μπορέσαμε ακόμα να το περιορίσουμε», προσέθεσε, παρατηρώντας ότι «η ύφεση και η ανέχεια ευνοούν και τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων».
 
Μολονότι βέβαια η επιδότηση εργασίας και το πρόβλημα του παρεμπορίου συνιστούν μείζονος ενδιαφέροντος τοπικές υποθέσεις, ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής κάθε άλλο παρά αδιάφορος στέκεται απέναντι στη «λαίλαπα» των δυσμενών μέτρων, που είτε εφαρμόζονται είτε προωθούνται για το επόμενο διάστημα και απειλούν με εξουθένωση την ελληνική επιχειρηματικότητα.
 
 

«Οι κτιριακές υποδομές των επιχειρήσεων δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο με την έννοια του λογίζεται για κάθε ιδιώτη, αλλά αποτελούν συστατικό μέρος της επιχείρησης, όπως τα μηχανήματα και τα εργαλεία της»

 
Ένα μείζον θέμα γενικότερης πολιτικής, που βρέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης στην προχθεσινή σύσκεψη, είναι αυτό της επιβολής ΕΝΦΙΑ στις κτιριακές υποδομές των επιχειρήσεων. Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την οργή και την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι «οι κτιριακές υποδομές των επιχειρήσεων δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο με την έννοια του λογίζεται για κάθε ιδιώτη, αλλά αποτελούν συστατικό μέρος της επιχείρησης, όπως τα μηχανήματα και τα εργαλεία της». «Δεν μπορείς αυτό να το βάζεις στον ίδιο συντελεστή φορολόγησης με αυτό που ονομάζεις στην Ελλάδα ακίνητο», προσέθεσε. «Εδώ πρόκειται για επιχείρηση, η οποία έχει φορολογηθεί 15 φορές», συνέχισε, «και τώρα έρχεσαι να την φορολογήσεις και για το ακίνητο; Είναι άδικο. Ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει έναν φόρο, να ξέρει ότι είναι ο ΦΠΑ και όλα τα υπόλοιπα. Δεν μπορούμε να έχουμε συνεχώς φόρο επιτηδεύματος, φόρο αλληλεγγύης… Χρησιμοποιούμε και τη λέξη αλληλεγγύη! Ποια αλληλεγγύη; Δηλαδή βάζουμε συνέχεια φόρους, τους δίνουμε ένα όνομα και όπου υπάρχει κάποιος φόρος να βάλουμε, συμπεριλαμβάνουμε σε αυτούς και την αγορά. Όταν αρχίζουν και μετακινούνται αυτά τα «ρημάδια» τα ισοδύναμα, πηγαίνοντας από εδώ κι από εκεί, από τα μοσχάρια στα φροντιστήρια κ.ο.κ., στο τέλος πάντα καταλήγουν στην αγορά. Ενώ είναι σαφές ότι θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της πολιτείας στο κόψιμο των δαπανών κι όχι στην αύξηση της φορολογίας. Πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουμε να φτιάξουμε επιχειρήσεις, να φτιάξουμε ανταγωνιστικότητα, να φτιάξουμε οικονομία, για να μεγαλώσει η «πίτα» και να παραχθεί πλούτος, ώστε τότε να σταματήσουν να κόβονται κι οι δαπάνες. Όσο δε φτιάχνονται επιχειρήσεις και δεν παράγεται πλούτος από την αγορά, τόσο θα κόβονται οι δαπάνες. Δεν μπορούν να το καταλάβουν, δεν μπορούν να βάλουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα φτιαχτούν επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο δικός μας ο καημός».
 
 

Αργύρης Αργυρόπουλος
 
«Δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα πώς θέλουν να εισπράξουν μεγαλύτερους φόρους, όταν οι τζίροι έχουν πέσει πάνω από 50%»
 

Την ίδια αγανάκτηση και το παράπονο ότι η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να καταλάβει τα αυτονόητα εξέφρασε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Αργύρης Αργυρόπουλος. Προβλέποντας ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας για τους συναδέλφους του και ότι πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους, ο κ. Αργυρόπουλος αναρωτήθηκε αν οι κυβερνώντες βλέπουν ή αν θέλουν να δουν τα αδιέξοδα, που δημιουργούνται από τις πολιτικές τους. «Κάθε ευρώ που κόβεται από τον χαμηλοσυνταξιούχο, από τον χαμηλόμισθο, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά», παρατήρησε, για να επισημάνει ότι «δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα πώς θέλουν να εισπράξουν μεγαλύτερους φόρους, όταν οι τζίροι σημειώνουν πτώση σε ποσοστό άνω του 50%». Επίσης ο κ. Αργυρόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι στην προχθεσινή σύσκεψη δεν έδωσαν το «παρών» τοπικοί πολιτικοί, χαρακτηρίζοντας αυτό λυπηρό.
 
Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις στην προχθεσινή σύσκεψη κατέληξαν στην κωδικοποίηση θέσεων και αιτημάτων επί των θεμάτων αιχμής, που απασχολούν την επιχειρηματικότητα της περιοχής, και το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία των επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θα επιδιώξουν επαφές στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα.
 

 

Νίκος Αγγελίδης
 
«Το θέμα με τη φορολόγηση της μπύρας σαν παράδειγμα δείχνει συγκεκριμένη νοοτροπία»

 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προβληματικής νοοτροπίας, που διέπει την αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, είναι κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου η υπόθεση με την αύξηση της φορολόγησης στις ελληνικές μικρές ζυθοποιίες. «Το θέμα με τη μπύρα το αναδείξαμε», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, «όχι για να το διαφοροποιήσουμε απέναντι στις άλλες επιχειρήσεις που έχουν τα ίδια προβλήματα, αλλά γιατί σαν παράδειγμα δείχνει συγκεκριμένη νοοτροπία». «Δηλαδή τις μοναδικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν και ανταγωνίζονται «κολοσσούς» πολυεθνικών, η κυβέρνηση πηγαίνει να τις κλείσει», σχολίασε αγανακτισμένος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτό αυτό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.