Ενημερωση απο την ΕΝΙΔΥΚ για το Δωρο Χριστουγεννων

«Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη μπορεί άμεσα να έρθει σε επαφή μαζί μας»

Ενημέρωση για το Δώρο Χριστουγέννων παρέχει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, τονίζοντας πως το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με προθεσμία καταβολής μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Προτρέπει δε κάθε εργαζόμενο που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, να έρθει σε επαφή με το Σωματείο.

«Κάθε χρόνο την περίοδο αυτή ερχόμαστε αντιμέτωποι με την άρνηση από την πλευρά των εργοδοτών να μας καταβάλλουν το επίδομα των γιορτών (Δώρο Χριστουγέννων). Οι δικαιολογίες που ακούμε είναι αστείες. Μας λένε “εδώ δεν δίνουμε δώρο” ή “το δώρο δεν ήταν στην συμφωνία, πρέπει να το επιστρέψεις”. Αλήθεια, τι συμφωνίες είναι αυτές; Υπάρχουν συμφωνίες που καταργούν εργατικά δικαιώματα; Όχι φυσικά! Ακόμα και αν κάποιος συνάδελφος προφορικά είπε ότι θα εργαστεί έτσι κάτω από την πίεση να εξασφαλίσει ένα εισόδημα, αυτό δεν απαλλάσσει τον εργοδότη από την νόμιμη υποχρέωση του να καταβάλλει το Δώρο» τόνισε το συνδικαλιστικό σωματείο και συνεχίζει:

«Άλλες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι, με εκβιαστικά διλλήματα του τύπου “αν θες δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα θα μειωθεί το ωρομίσθιο”, “αν θες να ασφαλίζεσαι όλες τις ώρες που δουλεύεις, θα μου δίνεις ένα ποσό τον μήνα για την ασφάλεια σου από τον μισθό”. Τα ίδια συμβαίνουν και με την αποζημίωση και το επίδομα αδείας, με την προσαύξηση των υπερωριών και των αργιών. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο! Ιδιαίτερα σήμερα που πολλοί εργαζόμενοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξαθλίωσης, με τον μισθό να τελειώνει στις 15 του μήνα, με την ακρίβεια να έχει φτάσει στα ύψη σε τρόφιμα, ενοίκια, λογαριασμούς, η σημασία της διεκδίκησης μεγαλώνει, καθώς πλέον είναι ζήτημα επιβίωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΝΙΔΥΚ ενημερώνει πως:

  • Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής, αν δηλαδή οι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό και το δικαιούνται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η  Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο ισούται με έναν ολόκληρο μηνιαίο μισθό για όσους εργάστηκαν όλο το διάστημα (από 1/5 ως 31/12) και τμήμα του ανάλογα με το πόσο διάστημα εργάστηκαν μέσα σε αυτό το χρονικό όριο.  Η αποχή από την εργασία λόγω τοκετού ή σπουδών είναι χρόνος που μετράει κανονικά για τον υπολογισμό του δώρου.
  • Το δώρο δεν μπορεί να δοθεί σε είδος (πχ κουπόνια, τρόφιμα, κλπ), παρά μόνο σε χρήματα.
  • Το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2023, ενώ ο εργοδότης  μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Σε καμία περίπτωση όμως, όχι πέρα από τις 21/12.

Η ΕΝΙΔΥΚ επισημαίνει ακόμα ότι «στο παρελθόν έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες παρεμβάσεις, ώστε να μπουν εμπόδια σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση έχουν αποτελέσματα, καθώς αρκετοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες δικαιώθηκαν, πήραν δεδουλευμένα και χρωστούμενες υπερωρίες». Εξ ου και ξάνει γνωστό προς κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη πως «μπορεί άμεσα να έρθει σε επαφή μαζί μας και μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή του και όπου χρειάζεται να γίνουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.