«Η ενσωματωση της Θρακης στον Ελλαδικο Κορμο»

Τις εμπειρίες των προγόνων τους, με παραλληλισμούς στο σήμερα, παρουσίασαν στο κοινό της Κομοτηνής οι μαθητές του 3ου Λυκείου Κομοτηνής

Ιστορίες από τη Θράκη του 1919 και των επόμενων χρόνων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου την Τρίτη 10 Μαΐου για να παρακολουθήσουν το επετειακό αφιέρωμα με την ευκαιρία των 96 χρόνων από την ενσωμάτωσης της Θράκης στον Ελλαδικό κορμό που πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης μαζί με τους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.
 
Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη, με μια ομάδα μαθητών να αναλαμβάνει να περιγράψει τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της ενσωμάτωσης, ενώ το δεύτερο μέρος είχε να κάνει με τις προσφυγικές ροές. 

Επιστροφή στις ρίζες

«Η αξία της Ελευθερίας είναι να συλλαμβάνεις ιδέες τις οποίες να μην φυλακίζεις αλλά να τις αξιοποιείς εφαρμόζοντας το ανθρώπινο και το έμψυχο δυναμικό της πολιτείας μας για να γίνει καλύτερος» σημείωσε η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, η οποία ήταν διευθύντρια του σχολείου όταν προέκυψε η ιδέα για την πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας».
«Τα παιδιά», σημείωσε, «έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συλλαμβάνουν μεγάλες ιδέες όταν βρίσκονται μπροστά τους, μεγάλες προσκλήσεις και προκλήσεις».
 
Ο Σύλλογος Εβριτών έκανε ακριβώς μια τέτοια πρόσκληση-πρόκληση προς το 3ο Λύκειο, όπως τόνισε η κ. Κοσμίδου, την οποία απεδέχθη το σχολείο με μεγάλη χαρά και έτσι προέκυψε η χθεσινή εκδήλωση.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου τόνισε πως αφορμή για την διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν η διαπίστωση από μέρους τους ότι η ιστορία του τόπου μας δεν διδάσκεται στα σχολικά εγχειρίδια, αλλά με πρωτοβουλίες όπως αυτή, μέσα σε σχολικό χώρο.
 
Θεωρώντας ότι αυτή η δράση θα πρέπει να επεκταθεί και στην κοινωνία της Κομοτηνής, ο κ. Χατζηπέμου παρατήρησε πως τα Ελευθέρια της Θράκης πρέπει να έχουν ένα χαρακτήρα ιστορικής αναφοράς, τόνωσης της μνήμης και επιστροφής στις ρίζες.
 
Έτσι λοιπόν η επαφή που είχαν με την κ. Κοσμίδου είχε σαν αποτέλεσμα, μετά από πολύ δουλειά από τα παιδιά, να γίνει τόσο αυτή η εκδήλωση όσο και η έκθεση των φωτογραφιών της παλιάς Κομοτηνής που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία αυτές τις μέρες.
 
Ο Σύλλογος έχει υποσχεθεί την έκδοση της εργασίας αυτής σε ένα βιβλίο, ώστε να θυμίζει την προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων. 

Αναμοχλεύοντας την τοπική και προσωπική ιστορία

Προσωπικό ζήτημα ήταν για την Άννα Σμυλάνη, μαθήτρια της δευτέρας τάξης του 3ου Λυκείου Κομοτηνής και την Άννα Μαρία Κολοκοτρώνη μαθήτρια της πρώτης τάξης του 3ου Λυκείου Κομοτηνής το θέμα της αναζήτησης των προσφυγικών ροών, μιας και πήραν πληροφορίες από τους παππούδες τους για το θέμα, και μαζί με τους συμμαθητές τους που συμβουλεύτηκαν και αυτοί τους δικούς τους προγόνους συγκέντρωσαν πληροφορίες κάνοντας μια συνολική παρουσίαση.
 
Η Άννα Σμυλάνη συμβουλεύτηκε τον παππού της, ο οποίος ήρθε στην περιοχή μας από τη Σμύρνη, παίρνοντας μόνο μια εικόνα της Παναγίας. «Ήρθαν στην Ελλάδα, ξεκίνησαν από την αρχή, ήταν δύσκολα. Πολλοί αντιμετώπισαν την επιφυλακτικότητα των γηγενών Ελλήνων, όμως οι δικοί μου δεν το ένιωσαν, ήταν πολύ θερμοί, τους υποδέχτηκαν, τους ενέταξαν αμέσως στην πόλη» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τώρα που βλέπουν τους πρόσφυγές από τη Συρία», συνέχισε, «ταυτίζονται πολύ, και είναι μια ευκαιρία στο να θυμηθούμε και εμείς».
 
Από την πλευρά της η Άννα Μαρία Κολοκοτρώνη συνέλεξε πληροφορίες από τον παππού της, κάτι συναρπαστικό για την ίδια, γιατί έμαθε τις ρίζες της. Συγκεκριμένα ο παππούς της, αφηγήθηκε την ιστορία του πατέρα του, που μαζί με τη σύζυγό του ήρθαν από την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης, και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
 
«Ένιωσαν φόβο, βίωσαν τον διωγμό από τον τόπο τους, έχασαν συγγενείς, έχασαν περιουσίες, τους φίλους τους, άλλοι δεν είχαν τρόπο για να φύγουν» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτά γίνονται και σήμερα, ειδικότερα με τους Σύρους πρόσφυγες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.