1 στους 5 πολιτες σε παγκοσμιο επιπεδο βιωνει χρονιο πονο

Ο γιατρός αναισθησιολόγος και διευθυντής του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής Μπιουλέντ Κιαμήλογλου μιλά για την λειτουργία της δομής, την ανάγκη επίσης ένταξής τους στο ΕΣΥ και τους ασθενείς που αφορά

Περισσότερα από 20 χρόνια λειτουργίας, από τις αρχές του 2000, κλείνει στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, το οποίο χθες, Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Ημέρας Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας λειτούργησε με διευρυμένο ωράριο προκειμένου, πέραν της θεραπείας, να γνωστοποιήσει την λειτουργία του και στην ευρύτερη κοινωνία.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο Διευθυντής της δομής, ιατρός αναισθησιολόγος κ. Μπιουλέντ Κιαμήλογλου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 7 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο στόχος της πρωτοβουλίας που λαμβάνει χώρα εδώ και επτά συναπτά έτη από την Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) δεν είναι άλλος από την ενημέρωση, την διάγνωση αλλά και την θεραπεία του πόνου.

Ο ίδιος βρίσκεται στην θέση της διοίκησης της δομής την τελευταία διετία, ωστόσο όπως εξήγησε αυτή ξεκίνησε την λειτουργία της στο Σισμανόγλειο στις αρχές του 2000 υπό την διεύθυνση της αείμνηστης κ.Σοφίας Παπαναστασίου που εξειδικεύτηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Οι μονάδες αυτές λειτουργούν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, εθελοντικά ωστόσο, καθώς δεν έχει υπάρξει η σχετική πρόβλεψη οργανικής τους ένταξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως εξήγησε ο κ.Κιαμήλογλου πρόκειται για μονάδες στις οποίες οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία του πόνου τους και ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους, εξακολουθούν να λειτουργούν χάρη στην επιμονή, την ευαισθησία και την εθελοντική εργασία των Αναισθησιολόγων/Αλγολόγων και άλλων λειτουργών υγείας.

Η πλειοψηφία των ασθενών είναι ογκολογικοί ασθενείς, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, όπως τόνισε εξηγώντας πως ελλείψει χρόνου, τώρα ξεκινούν δειλά δειλά να θεραπεύουν και περιστατικά χρόνιου οξέως καλοήθους αιτιολογίας πόνο.

Τι είναι ο πόνος;

Κληθείς να εξηγήσει τις περιπτώσεις στις οποίες η μονάδα αφορά ο κ.Κιαμήλογλου εξήγησε ότι ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται ή μοιάζει να σχετίζεται με κάποια πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη. «Είναι μια προσωπική εμπειρία και η δε προηγούμενη εμπειρία, δηλαδή η μνήμη του πόνου καθώς και το ατομικό προφίλ παίζουν καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι σεβαστή η αναφορά κάθε ατόμου που πονάει» πρόσθεσε απαριθμώντας τα είδη του πόνου, ήτοι τον οξύ που όπως τόνισε μπορεί να είναι και ευεργετικός για τον άνθρωπο καθώς τον προειδοποιεί ώστε να αποφύγει την περαιτέρω έκθεσή του στο βλαπτικό ερέθισμα, και στον χρόνιο που πλέον κρατά περισσότερο των τριών μηνών και επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Επικεντρώνοντας στις «βλαπτικές» συνέπειες του χρόνιου πόνου ο ίδιος εξήγησε πως χρόνιος πόνος που δεν θεραπεύεται και διαρκεί παραπάνω από τρεις μήνες, δίχως θεραπεία έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς περιορίζονται και η πνευματική συγκέντρωση, η ατομική και η κοινωνική δραστηριότητα του ασθενή, ενώ ακολούθως αυτά συνοδεύονται από αϋπνίες και κατάθλιψη, και άρα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που ταλαιπωρεί τον ασθενή που επισκέπτεται πολλές ιατρικές ειδικότητες συνήθως χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για τον σκοπό αυτό ο ίδιος με αφορμή και τη Ημέρας αυτή υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στα Ιατρεία Πόνου, ώστε να μπορέσουν να λάβουν έγκαιρα βοήθεια, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους.

Σε ό,τι αφορά την παρηγορική φροντίδα, ο διευθυντής του Ιατρείου Πόνου του Σισμανογλείου εξήγησε πως πρόκειται για μια ενεργητική ολιστική φροντίδα ατόμων. όλων των ηλικιών με σοβαρό σχετιζόμενο-με- την-υγεία «υποφέρειν» το οποίο οφείλεται σε σοβαρή ασθένεια και ειδικά εκείνων που βρίσκονται πλησίον του τέλους της ζωής. Στοχεύει δε να βελτιώσει την ποιότητας ζωής των ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών τους.

Για την Παρηγορική Φροντίδα

Η παρηγορική φροντίδα, συνέχισε, «πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει θετικά την πορεία της ασθένειας, διότι παρέχει υποστήριξη βοηθώντας τους ασθενείς να ζήσουν κατά το δυνατόν με πληρότητα μέχρι το θάνατό τους, διευκολύνοντας την αποτελεσματική επικοινωνία και βοηθώντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να προσδιορίσουν τους στόχους της φροντίδας». Παρέχεται από επαγγελματίες που έχουν βασική εκπαίδευση στην Παρηγορική Φροντίδα και απαιτεί για την αντιμετώπιση περίπλοκων περιπτώσεων εξειδικευμένη Παρηγορική Φροντίδα με διεπιστημονική ομάδα.

1 στους 5 πολίτες παγκοσμίως βιώνει χρόνιο πόνο

Θέλοντας να επισημάνει την αξία της λειτουργίας των δομών αυτών ο κ.Κιαμήλογλου εξήγησε πως σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα η συχνότητα του χρόνιου πόνου είναι πάνω από 20%, γεγονός που σημαίνει πως 1 στους 5 ανθρώπους έχουν χρόνιο πόνο. Ο χρόνιος πόνος εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ή σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και πάνω, καθώς και σε όσους ζουν σε δομές και στην περιφέρεια. Η πλειοψηφία αυτών είναι ογκολογικοί ασθενείς, με το 70% αυτών να αναφέρουν πόνο ανάλογα με την αντιμετώπιση και το στάδιο της νόσου, ενώ στο 1/3 αυτών ο πόνος είναι μεσαίος ή σοβαρός.

Ερωτηθείς ως προς την «παραμονή» των δομών αυτών εκτός του ΕΣΥ ο ίδιος εξήγησε πως σήμερα τα περισσότερα ιατρεία πόνου λειτουργούν με την βοήθεια των αναισθησιολόγων ο αριθμός των οποίων στο ΕΣΥ είναι πολύ μικρός. Τόνισε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των αναισθησιολογικών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας και προηγούμενες σχετικές αποφάσεις με «μεταφορές» ιατρών σε γειτνιάζουσες νοσοκομειακές μονάδες, για να εξηγήσει πως οι κατάλληλοι εκπαιδευμένοι αναισθησιολόγοι/αλγολόγοι και νοσηλευτές δεν συμπεριλαμβάνονται στον οργανισμό.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έσπευσε να υπενθυμίσει και τα αιτήματα τα οποία καταθέτει η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α τα οποία έχουν ως εξής:

  • Να συμπεριληφθούν τα Ι.Π.& Π.Φ. στην νομοθεσία, στα εθνικά προγράμματα και στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία.
  • Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα και τεχνολογίες Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κατάλληλη Παρηγορική Φροντίδα όλων όσων το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της χώρας μας
  • Να αφυπνισθεί και να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία, ετσι ώστε το γνωστικό αντικείμενο της Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας να ενσωματωθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στα εκπαιδευτικά Προγράμματα της Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών Υγείας.

Ερωτηθείς τέλος αν η τοπική κοινωνία της Ροδόπης είναι ενημερωμένη σε σχέση με την λειτουργία της δομής, ο ίδιος παραδέχτηκε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν την γνωρίζει, γεγονός στο οποίο όπως τόνισε υπάρχει και η ευθύνη των ίδιων των γιατρών που «δεν έχουμε βγάλει προς τα έξω το έργο μας». «Όσοι ωστόσο έχουν ζήσει από κοντά την φροντίδα και τη βοήθεια που παρέχουμε στους ασθενείς ειδικά τους ογκολογικούς το ξέρουν και το γνωστοποιούν» ανέφερε, τονίζοντας προς τον σκοπό γεφύρωσης αυτού του «χάσματος» πραγματοποιείται και η ημέρα αυτή, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τις δομές αυτές.

Θέμα χρόνου η εφαρμογή νευρόλυσης σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στο Σισμανόγλειο

Με την ευκαιρία της συζήτησης ο κ.Κιαμήλογλου ανακοίνωσε δια του μικροφώνου του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την έναρξη, σε λίγες εβδομάδες, της εφαρμογής της μεθόδου της νευρόλυσης σε ασθενείς στους οποίους λοιπές θεραπείες για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου δεν αποδίδουν. Πρόκειται για μία μέθοδο η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, από τον ίδιο και έναν ορθοπεδικό συνάδελφό του, στην οποία αμφότεροι εκπαιδεύτηκαν σχετικά στην Θεσσαλονίκη.

Η μέθοδος αυτή όπως εξήγησε χρησιμοποιείται σε ασθενείς με χρόνιο άλγος ανεξαρτήτως αιτιολογίας, σε περιπτώσεις που άλλες θεραπείες δεν έχουν αποδώσει. Σε ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να εγχειριστούν ή σε ασθενείς που δεν ενδείκνυται να χειρουργηθούν. Η εφαρμογή γίνεται στον χώρο του χειρουργείου, σε συνθήκες αποστείρωσης και αντισηψίας, με την χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος ή υπερήχου.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως η μέθοδος αυτή θα βοηθήσει πάρα πολλούς ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από χρόνιο πόνο ανεξαρτήτως αιτιολογίας και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χειρουργηθούν, εξηγώντας πως ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και από το διοικητικό και επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Για την έναρξη της εφαρμογής απομένει η παραγγελία των ειδικών βελόνων ηλεκτροδίων για την οποία αναμένεται ένα συμπληρωματικό κονδύλι από το αρμόδιο Υπουργείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.