Η ενισχυση σε προσωπικο και υλικο προτεραιοτητα του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου, έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του προσωπικού - Απολογισμός της διοίκησης του Νοσοκομείου για τις δράσεις τους προηγούμενους 14 μήνες

Με την ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής να έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στη λειτουργία και την προοπτική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός της Διοίκησης του την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου από τον Διοικητή κ. Γιώργο Φιλιππίδη.
 
Ο απολογισμός αυτός αφορά τους 14 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, με τον κ. Φιλιππίδη να καταθέτει, ενώπιον και των φορέων της τοπικής κοινωνίας της Ροδόπης, τι έγινε αυτό το διάστημα, πού υπήρξαν προβλήματα, αλλά και τι θέλουν να κάνουν.
 
Έτσι παρουσίασε όλη την πορεία του έργου που εξελίσσεται, με κορυφή το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, τις προσλήψεις 72 ατόμων με διάφορες σχέσεις εργασίας στο νοσοκομείο, τους διαγωνισμούς που έχουν σε εξέλιξη για την αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία για όλο αυτό το διάστημα.
 
«Νομίζω ότι όποιοι κατέχουν δημόσιες σχέσεις οφείλουν να δίνουν απολογισμό στις τοπικές κοινωνίες και τους φορολογούμενους πολίτες, για το πού πηγαίνουν τα χρήματα που διαχειρίζονται οι Διοικήσεις Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου» ανέφερε, ενώ καταλήγοντας έκανε μια σειρά από προτάσεις για το νέο έτος, καθώς και τις δράσεις και τα προγράμματα που θα τρέξουν στο νοσοκομείο, μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, αξιοκρατίας και συμμετοχικής δημοκρατίας. 

Εξελίξεις στις αρχές του 2018 για το νέο Νοσοκομείο 

Ο κ. Φιλιππίδης άνοιξε τον απολογισμό του με το σημαντικότερο θέμα του χρόνου που πέρασε, και χαροποίησε την τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και της διοίκησης, την κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, 210 Κλινών, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθ’ υπόδειξη του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.
 
Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500τ.μ., σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου (πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων), με τον κ. Φιλιππίδη να εκφράζει την ελπίδα πως το πρώτο τρίμηνο του 2018, αφού βγει και η άδεια δόμησης, θα ξεκινήσει αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο η τοπική κοινωνία περίμενε για πολλά χρόνια.
 
Η δωρεά θα περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακούς συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου, με τον διοικητή να σημειώνει πως για αυτό είχαν γίνει αρκετά μεγάλες προσπάθειες όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλους τους θεσμικούς φορείς, τις προηγούμενες διοικήσεις, τους βουλευτές της Ροδόπης αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, μιας και η διοίκηση παρέλαβε ένα ώριμο έργο, με έτοιμες μελέτες και έτοιμο το οικόπεδο, που αποτελεί Δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. 
 
Μια συλλογική δουλειά ετών, έφτασε με την καθοριστική παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, να υλοποιηθεί στην παρούσα φάση μέσα από μια χρηματοδοτική πηγή που θα μπορούσε να υπάρξει για την περιοχή» τόνισε, αναφέροντας πως το νοσοκομείο θα λάβει διεθνή πιστοποίηση, θα γίνει με όλες τις προδιαγραφές για ένα σύγχρονο νοσοκομείο, και όταν θα τελειώσει θα είναι το καλύτερο νοσοκομείο στη χώρα με πλήρη αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, σύγχρονα κτίρια και εξοπλισμό που αρμόζουν σε αυτό. 

Έλευση συνολικά 72 ατόμων 

Βέβαια οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι το Α και το Ω για τη λειτουργία του.
 
Με δεδομένο ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ μειωμένο, δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία συγκεκριμένων τομέων, η έλευση συνολικά 72 ατόμων, με διάφορες σχέσεις εργασίας, ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
 
Έτσι σε σύνολο 72 ατόμων, προσλήφθηκε μόνιμο προσωπικό 24 ατόμων, με 7 προσλήψεις μονίμων ιατρών ΕΣΥ (2 Ορθοπεδικούς, 1 Οδοντίατρο, 1 Οφθαλμίατρο, 1 Παιδίατρο, 1 Εντατικολόγο-ΜΕΘ, 1 Νεφρολόγο), ενώ έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για άλλες 7 θέσεις μονίμων Ιατρών (ειδικοτήτων 2 εντατικολόγων για τη ΜΕΘ, 2 Αναισθησιολόγων, 1 Παθολόγου, 1 Χειρούργου και 1 Καρδιολόγου. Οι 5 τελευταίοι για τα ΤΕΠ).
 

Επίσης έγιναν 11 προσλήψεις μονίμων Νοσηλευτών και λοιπού Παραϊατρικού προσωπικού, από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ, 5 προσλήψεις μονίμων διοικητικών υπαλλήλων (από την προκήρυξη του 1998), πρόσληψη 1 μονίμου Φαρμακοποιού (Προκήρυξη 5Κ), ενώ υπάρχει αναμονή από την 5Κ και την 7Κ άλλων 10 ατόμων Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού.
 
Επιπλέον προσλήφθηκαν 48 άτομα ορισμένου χρόνου, με 9 προσλήψεις νέων Επικουρικών Ιατρών για 3 έτη (ειδικοτήτων 1 Ψυχιατρικής, 2 Καρδιολογίας, 2 Παθολογίας, 2 Χειρουργικής, 1 Γυναικολογίας, 1 Μικροβιολογίας και ανανέωση των Συμβάσεων για άλλους 11 Επικουρικούς Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν ήδη στο Γ.Ν. Κομοτηνής), 5 προσλήψεις ιατρών με Σύμβαση Έργου (1 Γαστρεντερολόγος, 1 Δερματολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 1 Παιδίατρος), Πρόσληψη 34 Εργαζομένων Ορισμένου Χρόνου, Νοσηλευτών και άλλων Παραϊατρικών ειδικοτήτων, καθώς και Διοικητικών υπαλλήλων, διαμέσου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.
 
«Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το σημαντικότερο για κάθε νοσοκομείο, δίνουμε μεγάλη βάση σε αυτό και νομίζω η ενίσχυσή ήταν από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια» σημείωσε, ενώ ευχάριστο είναι ότι ελάχιστες ήταν και οι αποχωρήσεις τους τελευταίους μήνες. 

Σχεδόν 6 εκ. ευρώ το αποθεματικό 

Καλά όμως ήταν και τα νέα στο οικονομικό κομμάτι το προηγούμενο έτος, μιας και αποπληρώθηκαν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους περίπου 7.500.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές του Γ.Ν. Κομοτηνής ανέρχονται πλέον στα 2.691.937,26 ευρώ.
 
Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα, που ήταν μηδαμινά κατά την ανάληψη της διοίκησης, ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 5.822.098,98ευρώ, ενώ ο Προϋπολογισμός για το 2017 διαμορφώθηκε στα 7.145.000 ευρώ, και το 2016 έκλεισε στα 7.338.627,30 ευρώ.
 
Όλο αυτό το διάστημα έγινε προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, χωρίς να παρατηρηθούν ελλείψεις υλικών και χωρίς μείωση ποιοτικών υπηρεσιών προς τους λήπτες υπηρεσιών υγείας.
 
Για την βελτίωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, εξασφαλίστηκαν 3.500.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα Τμήματα και τα Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Από αυτά το 1.500.000 ευρώ έχει ήδη γίνει και ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ για τα 1.397.000 ευρώ έχει βγει η έγκριση σκοπιμότητας και βρίσκονται  στο στάδιο της έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού. Για τα υπόλοιπα περίπου 590.000 ευρώ αναμένουν την έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας με τον κ. Φιλιππίδη να σημειώνει πως από όλο αυτό τον εξοπλισμό ό,τι μπορεί να μεταφερθεί θα πάει στο νέο κτίριο όταν αυτό κατασκευαστεί.
 
Όμως στο μεσοδιάστημα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Ροδόπης, εξασφαλίστηκαν 750.000 ευρώ μέσω του Intereg «Ελλάδα-Βουλγαρία», για ριζική ανακαίνιση των τριών χειρουργικών αιθουσών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η διασυνοριακή συνεργασία θα γίνει με το Νοσοκομείο του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, οι οποίοι θα λάβουν περίπου 600.000 ευρώ.
 
Σημαντικά βοήθησε η δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ενός σύγχρονου Υπερηχοτομογράφου για τη Γυναικολογική/Μαιευτική Κλινική, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ανακαίνισαν και πιστοποίησαν το Λεβητοστάσιο του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους 40.000 ευρώ, ενώ πριν από μία εβδομάδα έλαβαν 150.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για συντηρήσεις και αποκαταστάσεις του υφιστάμενου κτηρίου, μιας και οι ανάγκες συντήρησής του είναι μεγάλες και συνεχείς.
 
Τέλος έγιναν και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του νοσοκομείου, με την εφαρμογή της λίστας χειρουργείων, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη σειρά των ασθενών, αλλά και την ενεργοποίηση του Γραφείου Υποστήριξης του Πολίτη και ίδρυση νέου Γραφείου προάσπισης δικαιωμάτων των ασθενών, όπου ασθενείς υποβάλλουν τα παράπονα, τις επισημάνσεις τους αλλά και αρκετές φορές και τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό, που όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, είναι πολύ περισσότερα από τα παράπονα που ευλόγως υπάρχουν.
 
Επιπλέον εξασφαλίστηκε η καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών, μόνο με το ΑΜΚΑ, ενώ διέγραψαν όλες τις βεβαιωμένες οφειλές των ασθενών προς τις ΔΟΥ, από το 2010 μέχρι σήμερα.
 
Από τις αρχές Δεκέμβρη μάλιστα έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΠΑ (Κάρτα υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών), για όσους δεν μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ και θα έμεναν χωρίς υγειονομική κάλυψη.
 
Κατά τον προηγούμενο χρόνο ενεργοποιήθηκαν οι Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Χειρουργείου, Φαρμακείου και Νοσηλευτικής Επιτροπής ενώ ενισχύθηκε ο τομέας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με πρόσληψη ενός επιπλέον Ψυχιάτρου και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την Παιδοψυχίατρο με δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ του Γ.Ν. Κομοτηνής, όπου και η επιστημονική κάλυψη φροντίδας των ανηλίκων είναι ολοκληρωμένο, ενώ και οι ανήλικοι δεν εκτίθενται κατά την αναμονή στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
 
Το Γ.Ν. Κομοτηνής συμμετέχει επίσης στην Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης υπό την Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ «Ορφέας», λαμβάνοντας μέρος στην πρόληψη των εξαρτήσεων και μάλιστα αποφασίστηκε να εισαχθεί στη νοσηλευτική σχολή μάθημα 6 σεμιναριακών μαθημάτων το χρόνο εισαγωγής στην ψυχοπαθολογία και στην πρόληψη εξαρτησιογόνων ουσιών.
 
Παράλληλα εξασφαλίστηκαν 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) για την πόλη της Κομοτηνής και αναμονή λειτουργίας τους των δύο εξ αυτών το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Έρχονται και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο Κομοτηνής 

Κάνοντας τον προγραμματισμό του για το επόμενο έτος, το ΔΣ και ο ίδιος ο διοικητής έχουν βάλει μια σειρά από στόχους.
 
Προτεραιότητα παραμένει πάντα η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων βημάτων ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό το έργο της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, με την οριστικοποίηση μελετών, όπου προστίθενται και κάποιες επιπλέον ανάγκες, και την έκδοση άδειας δόμησης.
 
Την ίδια ώρα προωθείται η ενίσχυση των ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό με στόχο τη μείωση του μέσου όρου αναμονής των ασθενών και την ποιοτικότερη εξυπηρέτησή τους, ενώ θα λειτουργήσει άμεσα δεύτερη τακτική αίθουσα χειρουργείου, ώστε να μειωθούν οι αναμονές των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα αρθροσκοπήσεις και αρθροπλαστικές από τους ορθοπεδικούς του Γ.Ν. Κομοτηνής, για πρώτη φορά συστηματικά στο Γ.Ν. Κομοτηνής.
 
Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη ειδικού χειρουργού, προκειμένου να γίνονται λαπαροσκοπικά αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα με «ανοιχτό» χειρουργείο, ενώ θα προχωρήσει και στην εκπαίδευση του χειρουργικού προσωπικού στη μέθοδο, που είναι αρκετά διαδεδομένη πλέον στις υπηρεσίες υγείας.
 
Επίσης στόχος είναι η εξασφάλιση νέων δωρεών από Κοινωφελή Ιδρύματα και Διεθνείς Οργανισμούς για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου, μέχρι τη μεταφορά στο νέο κτιριακό συγκρότημα, με μια τέτοια δωρεά να υπάρχει στον ορίζοντα, παρόλο που ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης δεν θέλησε να την ανακοινώσει.
 
Επίσης θα συγκροτηθεί και θα ψηφιστεί νέος Οργανισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο οποίος θα περιλαμβάνει νέα Τμήματα και νέες Κλινικές, και θα αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο χώρο της Υγείας, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και των νέων τεχνολογιών.
 
Παράλληλα θεωρούν απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση του Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού και Τεχνικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με μόνιμο κατά προτεραιότητα προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις εξακολουθούν και είναι μεγάλες, θα γίνει προσπάθεια για περαιτέρω μείωση ελαστικών δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, αλλά και ένταξης σε νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Intereg “Ελλάδα-Ρουμανία”, για προμήθεια σύγχρονου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
Επίσης θα διερευνηθούν λύσεις για εξοικονόμηση πόρων από νέες μορφές ενέργειας, καθώς και μονάδας παραγωγής οξυγόνου, αλλά και νέο σύστημα διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, ώστε τα παραγόμενα απόβλητα να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον και αν είναι δυνατό και αξιοποιήσιμα για σύγχρονες πηγές ενέργειας, το οποίο θα μπορεί να εγκατασταθεί στο παλιό και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο νέο κτίριο.
 
Τέλος θα προχωρήσουν στην εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και τους Κοινωνικούς Συλλόγους της τοπικής κοινωνίας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.