Η εγκαιρη διαγνωση του καρκινου σωζει ζωες

Μέγιστη προτεραιότητα των γυναικών η μαστογραφία

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί, αρκεί να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, έστειλαν οι συντελεστές της ημερίδας «Σύμμαχός μου η θεραπεία», την οποία διοργάνωσαν το μεσημέρι της Κυριακής στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα βήματα προόδου, που έχει κάνει η ιατρική επιστήμη στην κατεύθυνση της θεραπείας του καρκίνου, ενώ διαμηνύθηκε σε όλους τους τόνους ότι βασικό «όπλο» ενάντια στη νόσο παραμένει ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος με σκοπό την έγκαιρη διάγνωσή της. 

Ελένη Τιμοθεάδου «Έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του μαστού ίδιοι και αυτό έχει άμεση επίδραση στο πώς θέλουμε να τους αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά» 

Η κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας, κ. Ελένη Τιμοθεάδου, έκανε μια ιστορική αναδρομή στις μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου τον τελευταίο έναν αιώνα και περιέγραψε τις προοπτικές, που υπάρχουν για τη θεραπεία του στο μέλλον. «Σήμερα έχουμε κατανοήσει πολλά για τη νόσο», σημείωσε η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας του ΑΠΘ, «έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του μαστού ίδιοι και αυτό έχει άμεση επίδραση στο πώς θέλουμε να τους αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά». «Αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος έρευνας είναι να εξειδικεύσει τα φάρμακα για τον κάθε όγκο», επισήμανε, «ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να καθορίζουμε την κατάλληλη θεραπεία για την κάθε ασθενή». 

Βασίλης Λούρμπας «Είναι κρίμα, να χάνουμε κόσμο από ελλιπή ενημέρωση και άγνοια» 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Βασίλης Λούρμπας, επικέντρωσε στον παράγοντα ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου, διαπιστώνοντας ότι η περιοχή μας υστερεί σε αυτόν τομέα, ιδίως μάλιστα οι μειονοτικές περιοχές. «Είναι κρίμα, να χάνουμε κόσμο από ελλιπή ενημέρωση και άγνοια», σημείωσε, προτείνοντας τη διοργάνωση σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Στο μήνυμά του προς τις γυναίκες υπογράμμισε ότι «όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες θεραπείας», εξηγώντας ότι «ο καρκίνος στα πρώιμα στάδια θεραπεύεται, ενώ με τις καινούργιες τεχνολογίες που έχουν βγει, αν πηγαίνουν έγκαιρα στον γιατρό θα σωθούν πολλές ζωές». 

Στέργιος Κυριαζίδης «Όσο πιο νωρίς ανακαλυφθεί ο καρκίνος, τόσο καλύτερη θεραπεία θα έχει»


 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Στέργιος Κυριαζίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό», για να επισημάνει με έμφαση ότι «το κόστος δεν μετρά καθόλου μπροστά στις συνέπειες και τις προεκτάσεις του καρκίνου του μαστού». «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά την πρόληψη», διέκρινε ο κ. Κυριαζίδης, αναγνωρίζοντας ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι γιατροί, όταν θεωρούν ότι ένας υπέρηχος μπορεί να αντικαταστήσει μια μαστογραφία. «Αυτό είναι λάθος, καμία εξέταση δε μπορεί να υποκαταστήσει τη μαστογραφία», ξεκαθάρισε.  «Όσο πιο νωρίς ανακαλυφθεί ο καρκίνος, τόσο καλύτερη θεραπεία θα έχει», τόνισε κι εκείνος στο μήνυμά του, επισημαίνοντας ότι «ήδη οι θεραπείες πηγαίνουν πολύ καλύτερα και γι’ αυτό έχουμε αυξημένο ποσοστό επιβίωσης». 

Ελένη Ντελιοπούλου «Λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, εγώ ζω 20 χρόνια μετά τον καρκίνο μου»

 
Το «Άλμα Ζωής» είναι ένα σύλλογος, που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη από γυναίκες με καρκίνο του μαστού.  Δυο είναι οι πυλώνες δράσης του συλλόγου: η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και η στήριξη των γυναικών, που νοσούν, πράγμα που επιτυγχάνεται είτε με τη συνδρομή ψυχολόγου και κοινωνικής λειτουργού, είτε με οργανωμένη αλληλοβοήθεια μεταξύ εκπαιδευμένων εθελοντριών, οι οποίες έχουν προσβληθεί από καρκίνο αλλά έχουν καταφέρει το «άλμα ζωής» για 5, 10 ή και 20 χρόνια. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ελένη Ντελιοπούλου, η οποία βρέθηκε στην Κομοτηνή και παρουσίασε την προσωπική της εμπειρία στις δεκάδες γυναίκες, που έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα. «Λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, εγώ ζω 20 χρόνια μετά τον καρκίνο μου», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ντελιοπούλου, θέλοντας να μεταφέρει με το προσωπικό της παράδειγμα ένα μήνυμα εγρήγορσης σε όλες τις γυναίκες, που δεν έχουν εντάξει την πρόληψη στις προτεραιότητές τους. «Κάθε γυναίκα να βάλει στις προτεραιότητές της την πρόληψη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Ντελιοπούλου, «όχι να τελειώνει όλες τις άλλες ανάγκες και στο τέλος, αν μένει καιρός, να κάνει αυτό το απλό πράγμα, τη μαστογραφία και τον κλινικό έλεγχο σε έναν ειδικό γιατρό». «Είναι σημαντικό οι γυναίκες, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διάγνωσης», κατέληξε, τονίζοντας με έμφαση ότι η μαστογραφία πρέπει να γίνει προτεραιότητα της κάθε γυναίκας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.