Το μηνυμα της Κυριακης

«Κριτήριο της Σωτηρίας η αγάπη»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Μπροστά σε μια τρομερή αλλά και δίκαιη σκηνή μας τοποθετεί η σημερινή ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Απόκρεω. Την αγαθότητα και καλοσύνη του Θεού μας υπογράμμισε η παραβολή της προηγούμενης Κυριακής με την εικόνα του Πατέρα που γεμάτος στοργή υποδέχεται το μετανιωμένο άσωτο παιδί του.  Η καλοσύνη του όμως αυτή δεν πρέπει να μας κάνει να λησμονήσουμε και την άλλη όψη του, την δικαιοσύνη του ως Κριτού, Κριτού βέβαια που δεν είναι αυθαίρετος, αλλά αμείβει ή τιμωρεί τους ανθρώπους ανάλογα με τα έργα τους.

Η σημερινή παραβολή αποσκοπεί στο να υπογραμμίσει βάσει ποιου κριτηρίου κρίνονται οι άνθρωποι. Και το κριτήριο αυτό δεν είναι ούτε η μόρφωση, ούτε η θέση που κατέχει κανείς μέσα στην κοινωνία η στην Εκκλησία, αλλά η εκδήλωση της έμπρακτης αγάπης

Η εικόνα του διαχωρισμού των προβάτων από τα ερίφια, με την οποία αισθητοποιείται στη παραβολή η τελική διαλογή των ανθρώπων στους εκ δεξιών και στους εξ αριστερών του Κριτού, είναι παρμένη από την ποιμενική ζωή της Παλαιστίνης, γιατί ο Χριστός μιλούσε πάντοτε με παραστάσεις γνωστές στους ακροατές του. Η εικόνα αυτή θέλει να δείξει την αλάνθαστη βεβαιότητα του Κριτού και την αδέκαστη απόφαση του. Οι άνθρωποι θα διαχωρισθούν κατά την τελική κρίση με όση ευκολία και βεβαιότητα ένας βοσκός διακρίνει τα πρόβατα από τα ερίφια.

Η σημερινή παραβολή αποσκοπεί στο να υπογραμμίσει βάσει ποιου κριτηρίου κρίνονται οι άνθρωποι. Και το κριτήριο αυτό δεν είναι ούτε η μόρφωση, ούτε η θέση που κατέχει κανείς μέσα στην κοινωνία η στην Εκκλησία, αλλά η εκδήλωση της έμπρακτης αγάπης. Ας προσέξουμε τα λόγια του Κυρίου προς τους εκ δεξιών: «εφ όσον εποιήσατεενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε», επίσης και τα λόγια του προς τους εξ αριστερών: «εφ’ όσον ουκ εποιήσατεενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε». Το «ποιείν» ή το «μη ποείν» διακρίνει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς».

Ένα μήνυμα λοιπόν, αγάπης και συναδελφοσύνης δίδει η σημερινή ευαγγελική περικοπή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.