Η αξια της παιδικης ασκησης και ο καθηγητης Craig Williams

24ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Τελικά το Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ενός από τα πρώτα πανεπιστημιακά τμήματα της Κομοτηνής, του σημερινού ΤΕΦΑΑ που ξεκίνησε αμέσως μετά τη Νομική, όταν ακόμη οι ανάλογες σχολές είχαν τον τίτλο της Γυμναστικής Ακαδημίας, όχι μόνον στέριωσε, ρίζωσε και φέρει καρπούς, εξ ου και με τη φετινή διοργάνωσή του συμπληρώνει είκοσι τέσσερα χρόνια ζωής, αλλά και διαρκώς ανανεώνεται και αλλάζει και εμπλουτίζεται και γίνεται όλο και περισσότερο κραταιό με εμβέλεια στη διεθνή πλέον πανεπιστημιακή κοινότητα.
 
Αυτό έγινε απολύτως κατανοητό στη ραδιοφωνική συνομιλία που είχαμε με την Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΦΑΑ) κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για μας συζήτηση, μέσα από την οποία κατανοήσαμε ότι για μια ακόμη φορά το ΤΕΦΑΑ μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.
 
Το θέμα έτσι που εισάγει εφέτος, και αφορά στη σχέση των παιδιών και των νέων με τον αθλητισμό και την άσκηση, έχοντας υιοθετήσει ένα κύριο θεματικό άξονα που δεν αποτρέπει την παρουσίαση άλλων ενοτήτων, είναι ως επιλογή ευεργετική και για την κοινωνία. Πρωτευόντως τη θρακιώτικη, που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το Συνέδριο, και ν’ αντιληφθεί πόσο πρέπει ν’ αλλάξουν οι απόψεις μας σχετικά με το στερεότυπο που αφορά στα παιδιά και τους νέους, ότι όλα γι’ αυτούς εφόσον είναι σ’ αυτές τις ηλικίες είναι καλά, ανεξαρτήτως αν όλοι μας σήμερα, μεταξύ αυτών και οι νέοι και τα παιδιά, παραμένουν ακίνητοι για ώρες πλέον μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 
Για το πόσο σημαντική είναι η αξία της κίνησης στη ζωή μας και το πόσο αυτή αξίζει να υιοθετηθεί από τις οικογένειες προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά και οι νέοι, έγινε τουλάχιστον σε μας απολύτως κατανοητό από την παρουσία στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm του καθηγητή Craig Williams, που διευθύνει στο Πανεπιστήμιο του Exeter, το Ινστιτούτο Ερευνών Παιδικής Υγείας και Άσκησης (Children’s Health and Exercise Research Centre), ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνον στο θέμα της υγείας των παιδιών που απερίφραστα συνδυάζεται με την άθληση, αλλά και στις ερευνητικές εργασίες του Ινστιτούτου στις οποίες λαμβάνουν μέρος και συνεργάζονται επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων: φυσιολόγοι όπως ο ίδιος, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές και εκπαιδευτικοί. 

Η θεραπευτική άσκηση στον εργασιακό χώρο ή το πρόγραμμα ΤHEWS


Ένα ακόμη από τα χρήσιμα που εισπράξαμε εμείς από το 24ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, από τα δεκάδες που αφήνει στον παρατηρητή του, ήταν το πρόγραμμα «Θεραπευτική Άσκηση στον εργασιακό χώρο ΤHEWS (Therapeutic Exercice at Workspace)» που παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε στρογγυλή τράπεζα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, στην κατηγορία «Στρατηγικών Συμπράξεων», και με συγχρηματοδότηση από το ΙΚΥ και την Ε.Ε..
 
Από την πολύ χρήσιμη συζήτηση-ενημέρωση με την επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος καθηγήτρια Αναστασία (Νατάσα) Μπενέκα, την επίσης καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Βίβιαν Μάλλιου και τη Ζωή Κουρουνάκου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ό,τι κατανοήσαμε είναι ότι είναι πολλαπλά ωφέλιμη, για κάθε εργοδότη, η διασφάλιση στον χώρο εργασίας της θεραπευτικής αγωγής που διασφαλίζει υγεία και άρα μεγαλύτερη παραγωγικότητα αλλά και ευταξία στο πρόγραμμα παραγωγής κάθε επιχείρησης, αφού, μέσω της άσκησης, διασφαλίζεται η υγεία του εργαζόμενου.
 
Να σημειώσουμε ότι εταίροι του προγράμματος είναι εκτός των ελλήνων και Νορβηγοί, Κύπριοι, Γερμανοί και Πορτογάλοι επιστήμονες.
 
Έχει ενδιαφέρον ότι οι Νορβηγοί έχουν από καιρό υιοθετήσει προγράμματα άσκησης στον εργασιακό χώρο και ότι οι Πορτογάλοι εταίροι έχουν ήδη ετοιμάσει διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία οποιοσδήποτε εργαζόμενος εισερχόμενος μπορεί να επιλέγει το πρόγραμμα ασκήσεων που θα του απαλύνει π.χ. τους πόνους στον αυχένα, απεγκλωβίζοντάς τον από το σύνδρομο της αρρώστιας.
Το πρόγραμμα αυτό θα τύχει ευρείας δημοσιοποίησης έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να το υιοθετήσουν, ανακουφίζοντας τους εργαζόμενους και διασφαλίζοντάς τους όρους υγείας.
 
Υ.Γ.: Τις ραδιοφωνικές συνομιλίες με την Κοσμήτορα της Σχολής Μαρία Μιχαλοπούλου, τον καθηγητή Craig Williams -κεντρικό ομιλητή του Συνεδρίου- και τις καθηγήτριες Αναστασία Μπενέκα, Βίβιαν Μάλλιου και Ζωή Κουρουνάκου μπορείτε να τις ακούσετε στο mixcloud.com/Radio-Paratiritis

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.