Δημητρης Βερβεσος: «Ο Πρυτανης, ο Κοσμητορας και η πλειοψηφια του Συλλογου Φοιτητων θα πρεπει να εξηγησουν τι εχει συμβει»

Ασάφειες και πολλά ερωτηματικά για τα όσα έλαβαν χώρα με την επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ εντοπίζει και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

«Οι κοινωνικοί αγώνες αντιμετωπίζονται με διάλογο, συζήτηση και  επιχειρήματα» το μήνυμά του

Υπόλογοι για τα όσα έλαβαν χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής, μετά και την επέμβαση των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της εν εξελίξει κατάληψης, είναι ο Πρύτανης ο Κοσμήτορας, αλλά και η πλειοψηφία του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρα και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Δημήτρη Βερβεσό.

Ο κ.Βερβεσός ήταν από τους πρώτους που με την γνωστοποίηση των γεγονότων και τις προσαγωγές φοιτητών πήρε θέση επ’ αυτών, ασκώντας με παρέμβασή του κριτική τόσο για την επέμβαση των αστυνομικών αρχών και την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε και η οποία αποτυπώνεται και σε σχετικό βιντεοσκοπικό υλικό όσο και για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του για τα όσα έλαβαν χώρα, αιτούμενος άμεσων απαντήσεων από πλευράς των αρμοδίων αρχών.

Αρχικά ο ίδιος εξέφρασε ερωτηματικά ως προς την επιλογή της χρήσης μιας τόσο μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο και μια Σχολή που δεν είχε δώσει μέχρι τώρα λαβές, την ώρα μάλιστα που εν εξελίξει βρίσκονται καταλήψεις σε όλη τη χώρα.

«Σε κάθε περίπτωση αν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει επέμβει αλλού η αστυνομική δύναμη που μπορεί να το κάνει αυτεπαγγέλτως, πέραν της πρόσκλησης που μπορούν να απευθύνουν οι Πρυτανικές αρχές και οι αρχές της Κοσμητείας» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «και από την άλλη μεριά μου κάνει εντύπωση που βλέπουμε κάθε μέρα αγρότες να κάνουν κινητοποιήσεις, μπλόκα, πολίτες σε περιοχές να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια κτλ. και εκεί να μην επεμβαίνει η αστυνομία, αλλά ξαφνικά βρήκαν να στείλουν όλη την αστυνομική δύναμη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να συλλάβει 18 φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής». 

«Τραβηγμένα από τα μαλλιά» όσα έλαβαν χώρα στη Νομική

«Αυτό που έχει συμβεί εδώ είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά» ανέφερε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως «δεν το διανοείται ανθρώπινος νους και δεν καταλαβαίνω ποιος νοσηρός εγκέφαλος είναι αυτός που αποφάσισε να γίνει τέτοιας μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση για να συλληφθούν 18 άνθρωποι».

Ο ίδιος έθεσε ερωτηματικά για την μετέπειτα διαδικασία που ακολουθήθηκε, υπογραμμίζοντας διερωτώμενος γιατί οι συλληφθέντες εφόσον καλώς συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι. «Δεν μπορεί να θεωρείς ότι κάποιοι έχουν διαπράξει αυτόφωρο πλημμέλημα και το βράδυ να τους αφήνεις ελεύθερους. Αν δεν έχουν διαπράξει αυτόφωρο πλημμέλημα, κακώς τους συλλαμβάνεις» τόνισε ενώ «αν έχουν διαπράξει αυτόφωρο πλημμέλημα κακώς τους αφήνεις».

«Ασόβαρα πράγματα για μια σοβαρή Νομική Σχολή η μετάθεση ευθυνών»

Ο κ.Βερβεσός έκανε λόγο για μεγάλες αντιφάσεις, δίνοντας και το παράδειγμα της μετάθεσης ευθυνών μεταξύ του Κοσμήτορα και των φοιτητών. «Ο Κοσμήτορας λέει ότι το ζήτησαν οι φοιτητές, οι φοιτητές λένε ότι το ζήτησε ο Κοσμήτορας. Αυτά είναι ασόβαρα πράγματα για μια σοβαρή νομική σχολή» δήλωσε ο ίδιος καλώντας τον Κοσμήτορα να βγει επίσημα και να δηλώσει ποιος κάλεσε την αστυνομία.

«Δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα όλα αυτό το μπαλάκι των ευθυνών και να ταλαιπωρείται όλες αυτές τις ημέρες όλη η κοινή γνώμη, με την μετάθεση ευθυνών. Αν τις έστειλε η φοιτητική παράταξη ή ο σύλλογος πρέπει να το ξέρουμε, αν το έχει κάνει ο Κοσμήτορας πρέπει να το ξέρουμε, αν το έχει κάνει ο Πρύτανης πρέπει να το ξέρουμε. Και αν το έχουν κάνει όλοι μαζί σε συνεννόηση επίσης πρέπει να το ξέρουμε» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει και η ίδια η εισαγγελία να δώσει απαντήσεις»

Ο ίδιος επέμεινε και στο κομμάτι των προσαγωγών, διερωτώμενος για την ανατροπή της αρχικής απόφασης για τους 12 τελευταίους προσαχθέντες οι οποίοι επίσης τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. «Τι έγινε; Ξαναείδαν την δικογραφία καλύτερα;» διερωτήθηκε διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τι έχει συμβεί ως προς το αν κακώς ή καλώς συνελήφθησαν, ωστόσο «θα πρέπει η ίδια η Εισαγγελία να δώσει απαντήσεις για το τι έκανε, για ποιόν λόγο εφάρμοσε όσα εφάρμοσε, ποιος έφερε τις αστυνομικές δυνάμεις από γειτονικές περιοχές και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την πρωινή αναταραχή στην Σχολή».

Όπως υπόλογοι είναι σύμφωνα με τον ίδιο «και ο Πρύτανης και ο Κοσμήτορας και η πλειοψηφία του Συλλόγου Φοιτητών που θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι έχει συμβεί. Ποιος έδωσε εντολή στην αστυνομία, όπως και η αστυνομία γιατί επέλεξε να κάνει τέτοιου είδους επιχείρηση; Ποιους είχε να συλλάβει; Τον Ρωχάμη;».

«Απαράδεκτες για την ελληνική δημοκρατία οι εικόνες της βίας κατά των φοιτητών»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών χαρακτήρισε απόλυτα καταδικαστέα την τακτική που ακολουθήθηκε κάνοντας επίσης λόγο για «απαράδεκτες» για την ελληνική δημοκρατία εικόνες, αναφερόμενος στην εικόνα αστυνομικών να χτυπούν φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.

Άλλωστε όπως έσπευσε να επισημάνει «οι κοινωνικοί αγώνες αντιμετωπίζονται με διάλογο, συζήτηση και  επιχειρήματα» για να υπενθυμίσει πως οι φοιτητές είχαν προγραμματισμένη γενική συνέλευση την Τρίτη. «Γιατί δεν άφηναν να γίνει η συνέλευση, να δουν τι θα πει ο φοιτητικός σύλλογος – αν ήταν νόμιμη ή μη νόμιμη συνέλευση, δεν παρεμβαίνω στα του συλλόγου – κτλ; Γιατί έπρεπε να μπουν οι αστυνομικοί την παραμονή της γενικής συνέλευσης των φοιτητών εφόσον η εξεταστική θα γινόταν διαδικτυακά και όχι με φυσική παρουσία;» διερωτήθηκε.

Κλείνοντας ο ίδιος επεσήμανε πως ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ως Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δεν τάσσονται υπέρ των καταλήψεων και των μορφών δράσεων που είναι μη σύννομες και δεν έχουν αποφασιστεί από τα νόμιμα όργανα, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι άλλο η κατάληψη και άλλο η σύλληψη». «Δεν έχτιζαν τοίχους εκεί πέρα όπως έχουμε δει σε άλλες σχολές ανά την Ελλάδα, ούτε γκρέμιζαν ντουβάρια. Κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν μια κατάληψη και είχαν και μια γενική συνέλευση στην οποία θα αποφάσιζαν αν ήταν νόμιμη ή αν δεν ήταν κτλ. όπως γίνεται σε όλες τις Σχολές» ανέφερε για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας πως «αυτή η απόφαση για τέτοιου είδους έκτασης και έντασης επεισοδίων από την πλευρά των αστυνομικών αρχών μου φαντάζει απόλυτα καταδικαστέα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.