Η ασφαλιστικη μεταρρυθμιση και ο ρολος της ιδιωτικης ασφαλισης στην Ελλαδα

Μιχάλης Κατρανιτσιώτης, ασφαλιστικός σύμβουλος ζωής Metlife «Η ιδιωτική ασφάλιση δηλώνει παρούσα να εξυπηρετήσει, την ώρα που το ασφαλιστικό καταρρέει» - «Τώρα η σύμπραξη της ιδιωτικής και της κρατικής ασφάλισης κρίνεται πλέον αναγκαία»

Στο πλέον «φλέγον» για την κυβέρνηση ζήτημα αναδεικνύεται πλέον το ασφαλιστικό, με συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ κυβερνητικού επιτελείου, ευρωπαίων εταίρων και των πολιτικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος.
 
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί το βασικό «αγκάθι» της επόμενης περιόδου για την κυβέρνηση η οποία πέραν των σκληρών αντιδράσεων από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει να αντιμετωπίσει και τη συνεχώς εντεινόμενη πίεση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που πιέζουν για την εξεύρεση λύσης, με το Eurogroup, να  μεταφέρει την οριστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, για την πρώτη αξιολόγηση, που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
 
Δεδομένης και της συρρικνωμένης κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί, μέσω της «εθνικής συνεννόησης», να βρει τη χρυσή τομή για να υπάρξει μία κάποια διακομματική συνεννόηση  για το ασφαλιστικό, σκεπτόμενος σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαχέονται ακόμα και τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, σχέδιο το οποίο μάλλον ματαιώθηκε λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό της ΝΔ.
 
Την ίδια ώρα σε χθεσινή συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνάντησή του με τον πρόεδρο Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Tζ. Κράουτζικ στο Προεδρικό Μέγαρο ζήτησε την στήριξη του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, υπενθυμίζοντας πως αυτό έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από το PSI και τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια».
 
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της διορίας που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την «τακτοποίηση» του ζητήματος, καθώς οφείλει εντός της εβδομάδας να οριστικοποιήσει την πρότασή της σε ό, τι αφορά το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, το ύψος των μελλοντικών κτλ., η συζήτηση ξεκίνησε χθες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενημερώθηκε δια στόματος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. 

Μιχάλης Κατρανιτσιώτης «Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα τείνει να γίνει βασική λόγω των τεράστιων ελλείψεων του δημοσίου»

Εν όψει της σύνθεσης των προτάσεων της κυβέρνησης αλλά και της ψήφισης αυτών στο προσεχές διάστημα, ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον ασφαλιστικό σύμβουλο ζωής κ. Μιχάλη Κατρανιτσιώτη, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, τα παραδείγματα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και τα μοντέλα που φαίνεται να προωθούνται και, όπως όλα δείχνουν, θα «βρούμε μπροστά μας» στο άμεσο μέλλον, προκρίνοντας το συνδυαστικό μοντέλο κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης.
 
Ξεκινώντας από το υφιστάμενο κρατικό σύστημα ασφάλισης, έχοντας και την επαγγελματική εμπειρία των 26 χρόνων, ο κ. Κατρανιτσιώτης, επεσήμανε πως αυτό διέπεται από πληθώρα προβλημάτων τα οποία διογκώνονται συνεχώς και για πολλούς λόγους, αρχής γενομένης από τα όσα επέφερε η οικονομική κρίση.
 
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κατρανιτσιώτης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ασάφεια, με μοναδικό δεδομένο τη μείωση των συντάξεων. Όπως εξήγησε «υπάρχει η λεγόμενη Επιτροπή των Σοφών, η οποία προκρίνει τη δημιουργία τριών μεγάλων ταμείων. Ένα ταμείο μισθωτών, είτε είναι στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ένα ταμείο για τους αυτοαπασχολούμενους και ένα ταμείο για τους αγρότες. Τα υφιστάμενα ταμεία βρίσκονται σε κακή κατάσταση κατά κοινή ομολογία, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των χρημάτων που υπήρχαν από τις εισφορές αλλά και λόγω της αύξησης του μέσου όρου διαβίωσης των ανθρώπων, που πλέον έχει ανέλθει στα 80, γεγονός που δεν είχε υπολογιστεί. Σημαντική παράμετρος επίσης και η αδυναμία καταβολής των εισφορών προς τα ταμεία, καθώς πλέον ένας στους δύο δεν πληρώνει τις εισφορές του».
 
Όσον αφορά το κομμάτι της σύνταξης, το τοπίο παραμένει ασαφές, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ όπως εξήγησε το πρόβλημα αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και στο κομμάτι της ασφάλισης υγείας, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της εμφάνισης σήμερα νέων ασθενειών η οποία απαιτεί περισσότερα έξοδα. «Εάν λάβουμε δε υπ’ όψιν και την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας συνειδητοποιούμε ότι το κόστος είναι μεγάλο και ενδεχομένως ολοένα και αυξανόμενο» υπογράμμισε αναλογιζόμενος και το κόστος περίθαλψης σε νοσοκομεία και κλινικές, στο οποίο, όπως τόνισε, «υπάρχει ένα μεγάλο ανοιχτό ζήτημα από το παρελθόν». 

Τα ευρωπαϊκά μοντέλα

Αναφερόμενος δε στα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού και συγκεκριμένα στο μοντέλο που ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο κ. Κατρανιτσιώτης υπογράμμισε πως λόγω της αδυναμίας σωστής λειτουργίας κρατικών συστημάτων ασφάλισης, κυριαρχεί το μοντέλο που  «παντρεύει» την κρατική και την ιδιωτική ασφάλιση, στην οποία τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Μάλιστα όπως επεσήμανε το μοντέλο αυτό υφίσταται στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες, με καλύτερο παράδειγμα αυτό της Ελβετίας, όπου η ιδιωτική ασφάλιση κρίνεται αναγκαία για να εργαστεί κάποιος, μοντέλο το οποίο είναι και αυτό που προωθείται και στην Ελλάδα.
 
«Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα έως σήμερα ήταν να λειτουργεί σαν συμπληρωματική της δημόσιας» επεσήμανε για να τονίσει ωστόσο πως «τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει η βασική, λόγω των τεράστιων ελλείψεων του δημοσίου. Η ιδιωτική ασφάλιση δηλώνει το «παρών» να εξυπηρετήσει, την ώρα που τα μηνύματα  που λένε ότι το ασφαλιστικό καταρρέει και πως κρίνεται αναγκαία πλέον η σύμπραξη της ιδιωτικής και της κρατικής ασφάλισης, είναι ξεκάθαρα».
 
Εν αντιθέσει με την κρατική ασφάλιση, τα πράγματα στην ιδιωτική είναι πολύ συγκεκριμένα. «Αυτό σημαίνει, ότι ο πελάτης θα δώσει τόσα χρήματα, θα τα πάρει σε συγκεκριμένο χρόνο, με συγκεκριμένο τρόπο και για τόσα χρόνια» επεσήμανε. «Στο κομμάτι της υγείας, επίσης», συνέχισε, «τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Το κόστος μιας ιδιωτικής κλινικής γνωρίζουμε ότι είναι τεράστιο. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν και τα γεγονότα του καλοκαιριού, τα λεγόμενα capitals controls, όπου η ρευστότητα δεν υπήρχε, αλλά από την άλλη εάν κάποιος είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα έπρεπε να γίνει καλά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πολύ δύσκολο καθώς οι κλινικές είναι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να πληρωθούν.  Εκείνο το διάστημα θέλω να σας πω ότι  το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να καταβάλει αποζημιώσεις υγείας, θανάτου, ανικανότητας ή συντάξεις. Πληρώναμε κανονικά σε όλους τους πελάτες μας». 

«Το κράτος στο κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης δηλώνει παρών σε θέματα ελέγχων και διαφάνειας»

Ερωτηθείς σχετικά με τα κακά παραδείγματα του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, που οδήγησαν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να αντιμετωπίζει με καχυποψία τον κλάδο, ο κ.Κατρανιτσιώτης επεσήμανε πως πλέον και ακριβώς λόγω των παραδειγμάτων αυτών, υπάρχουν εταιρείες που είναι υγιείς και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους, ενώ για όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις η λειτουργία τους απλά διακόπτεται. Όπως εξήγησε «το κράτος στο κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης δηλώνει παρών  και σε θέματα ελέγχων και διαφάνειας», εξηγώντας πως υπάρχει μία υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι και η εποπτική αρχή, που κάνει αυστηρούς ελέγχους στο σύνολο των ιδιωτικών εταιρειών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Οι εξελίξεις του άμεσου μέλλοντος στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα

Εμμένοντας στο ζήτημα αυτό ο ίδιος επεσήμανε ότι, όπως έχει συμβεί και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που πλέον συνθέτουν 4 με 5 τραπεζικά ιδρύματα, το ίδιο θα γίνει και στο κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς το πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης (Solvency II)  που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγο καιρό, απαιτεί συγκεκριμένα νούμερα και πλαίσια για τη λειτουργία μίας εταιρείας του χώρου.
 
Αντιστοίχως αυστηρά είναι πλέον τα κριτήρια και σε ό,τι αφορά τους ασφαλιστικούς συμβούλους, οι οποίοι για να λάβουν την άδεια άσκησης επαγγέλματός τους περνούν από ειδικές εξετάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ακολούθως για να προσληφθεί θα πρέπει να λάβει και την «έγκριση» της εταιρείας. «Σε μία εταιρεία όπως η Metlife για παράδειγμα – η οποία είναι μια Αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία που μετρά 51 χρόνια ισχυρής παρουσίας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα και 31 στην Κομοτηνή-  πρωτοπορούμε και δουλεύουμε με το σύστημα του προσωπικού ασφαλιστικού συμβούλου, το οποίο σημαίνει, όπως καταλαβαίνετε, ότι απέναντι στον κάθε υποψήφιο πελάτη υπάρχει ένας άνθρωπος που ξεκινά αρχικά εξετάζοντας αν ο υποψήφιος πελάτης έχει την ανάγκη κάποιας ασφάλισης και από εκεί και έπειτα πάνω στα προσωπικά δεδομένα καταρτίζει ενός είδος οικονομοτεχνικής μελέτης βάσει της οποίας προκύπτει το πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει καλύτερα τις υφιστάμενες ανάγκες του ανθρώπου αυτού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.