563 περιστατικα προσκρουσης πτηνων και νυχτεριδων σε ανεμογεννητριες του Εβρου και της Ροδοπης απο το 2008

Για πρώτη φορά η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης συγκεντρωμένα σε μια βάση δεδομένων τα καταγεγραμμένα περιστατικά

Τα καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτου πουλιών και νυχτερίδων από ανεμογεννήτριες στον Έβρο και τη Ροδόπη συγκέντρωσε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2008 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη συστηματική έρευνα του WWF Ελλάς για νεκρά πουλιά και νυχτερίδες στους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) του Έβρου και της Ροδόπης (διήρκησε δύο έτη), έως το 2023 έχουν καταγραφεί 563 περιστατικά πρόσκρουσης πτηνών και νυχτερίδων στις ανεμογεννήτριες του Έβρου και της Ροδόπης (276 λειτουργούν σήμερα). Από τα 563 συνολικά περιστατικά, τα 292 (52%) έχουν εντοπιστεί κατά τη συστηματική έρευνα του WWF Ελλάς σε περίοδο μόλις δύο ετών (2008-2010) και σε μερικές μόνο από τις 276 ανεμογεννήτριες που λειτουργούν σήμερα (127 ανεμογεννήτριες το 2008-2009 και 88 το 2009-2010). Τα υπόλοιπα 271 περιστατικά καταγράφηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιούνται με ευθύνη των δικαιούχων εταιρειών σε κάποιους από τους εν λειτουργία ΑΣΠΗΕ (2012-2022) και από τυχαίους εντοπισμούς (π.χ. δορυφορικούς πομπούς, πληροφορίες). Από τα 563 περιστατικά, τα 35 είναι αρπακτικά πουλιά (16 εκ των οποίων γύπες), 198 πουλιά άλλων ειδών και 330 νυχτερίδες.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τρία αρπακτικά πουλιά (ένας μαυρόγυπας, ένας γερακαετός και ένας σφηκιάρης) προσέκρουσαν σε ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατεστημένο αυτοματοποιημένο σύστημα αποτροπής προσκρούσεων και ενώ το σύστημα εντόπισε μέσω των καμερών την προσέγγιση των πουλιών, οι ανεμογεννήτριες δεν κατάφεραν να σταματήσουν εγκαίρως με αποτέλεσμα τα πουλιά να προσκρούσουν σε αυτές. Τα περιστατικά πρόσκρουσης σε ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατεστημένο αυτοματοποιημένο σύστημα για την αποτροπή πρόσκρουσης, καθώς και άλλα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό καταδεικνύουν πως τα συστήματα αυτά δεν είναι πλήρως αποτελεσματικά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να διασφαλίσουν τον μετριασμό των επιπτώσεων στα προστατευόμενα είδη» επισημαίνει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

Ο πραγματικός αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος

Σπεύδει δε να διευκρινίσει προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα, αφού όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη (δορυφορικοί πομποί και έρευνες), σε πολλές περιπτώσεις τα «θύματα» δεν εντοπίζονται. Για παράδειγμα, κάποια πουλιά μετά την πρόσκρουση πέφτουν σε μεγάλη απόσταση από τις ανεμογεννήτριες, σε περιοχή που δεν γίνεται έλεγχος, ή τραυματίζονται και έως ότου πεθάνουν μετακινούμενα στο έδαφος και απομακρύνονται από τις ανεμογεννήτριες σε σημεία που επίσης δεν γίνεται έλεγχος, ή πέφτουν σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και ο παρατηρητής αδυνατεί να το εντοπίσει, ή καταναλώνονται από θηλαστικά στο μεσοδιάστημα των ερευνών, όταν μεσολαβούν αρκετές ημέρες μεταξύ των ερευνών.

«Καθώς τα δεδομένα αυτά ήταν διαθέσιμα μόνο διάσπαρτα σε μελέτες και τεχνικές αναφορές που έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες ή σε αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών, τα συγκεντρώσαμε και τα οργανώσαμε σε μια βάση δεδομένων, προσβάσιμη στην ιστοσελίδα μας, την οποία ανανεώνουμε κάθε φορά που καταγράφεται νέο περιστατικό. Η βάση δεδομένων που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε για τα περιστατικά πρόσκρουσης στον Έβρο και τη Ροδόπη, θα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ, την εκτίμηση των επιπτώσεων και τη λήψη αποφάσεων ή παροχή γνώμης και την έρευνα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της σωστής και ενδελεχούς έρευνας για τα περιστατικά προσκρούσεων» εξηγεί κλείνοντας η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.