Γνωριμια με το SDG Student Hub DUTh

Οι Σοφία Παπασημακοπούλου, Ελισάβετ Φουρκιώτη και Αθηνά Ζαφείρη μάς συστήνουν το Δίκτυο που θέλει να κάνει τον κόσμο μας πιο βιώσιμο

«Σκοπός μας είναι να αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο και μια πολύ καλή παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά»

Συνάντηση γνωριμίας είχε την Πέμπτη με φοιτητές της Κομοτηνής που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις τάξεις του και να συμβάλουν στους σκοπούς του η ομάδα του “SDG Student Hub DUTh” ή επί το ελληνικότερο ο Κόμβος του ΔΠΘ που είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Λίγο πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης τρεις εκπρόσωποι του Hub φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή του Ράδιο Παρατηρητής «Με το Ν και με το Β». πρόκειται για τις κ.κ. Σοφία Παπασημακοπούλου, Ελισάβετ Φουρκιώτη και Αθηνά Ζαφείρη, που ανέπτυξαν το πεδίο και τον τρόπο λειτουργίας του Hub, παρουσιάζοντας παράλληλα και το ιστορικό της δράσης του.

Ο λόγος στις ίδιες όμως εφ’ όλης της ύλης…

ΠτΘ: Πότε ξεκίνησε το Hub του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμη Ανάπτυξης Νέων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης;

Σ.Π: Δεν έχει πολύ που είναι σε λειτουργία. Είναι ένα νεοσυσταθέν Hub, που είναι σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του ’20. Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες συσπειρώθηκαν, και υιοθετήθηκε μια ατζέντα με χρονικό ορίζοντα το 2030, που ασχολείται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι 17 σε σύνολο, και βάσει αυτού δημιουργήθηκε ένα Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η παγκόσμια νεολαία συσπειρώθηκε γύρω από αυτό το Δίκτυο για έναν πολύ όμορφο σκοπό. Η νεολαία αυτή ονομάζεται SDSN Youth και κομμάτι της SDSN Youth είναι το SDG Student Program, δηλαδή η φοιτητική συνιστώσα του Δικτύου για τους 17 στόχους. Κομμάτι του SDG Student Program, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως το Φοιτητικό Πρόγραμμα για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι το δικό μας το Hub, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο συστάθηκε από τον συντονιστή του, κ. Αντώνη Πρίφτη, τελειόφοιτο προπτυχιακό φοιτητή και έχει την ευγενική υποστήριξη τριών καθηγητών του ΔΠΘ, του κ. Ιωάννη Νικολάου από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, της κ. Μαρίας Πεμπετζόγλου που είναι πρόεδρος στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, και του Αντιπρύτανη κ. Φώτη Μάρη. Κάπως έτσι φτάσαμε ως εδώ και είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, που ξεκίνησε στην ουσία από ένα άτομο τον Αντώνη Πρίφτη, και ξαφνικά είμαστε πάνω από 35 άτομα και ακόμα έρχονται άτομα και ενδιαφέρονται για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

«Στόχος είναι να διαδώσουμε τη γνώση για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης»

ΠτΘ: Η κύρια εργασία της ομάδας αυτής των 35 και πλέον ανθρώπων είναι το να φτιάξετε μια ατζέντα στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που θα αποτελέσουν και οδηγό για τα μέλη του Δημοκριτείου ή θα χρησιμοποιηθεί αυτή η λίστα των στόχων και εκτός του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης;

Σ.Π.: Σαν Hub προφανώς εκκινούμε από το πανεπιστήμιο, αλλά θέλουμε γενικότερα να επεκταθούμε και στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε «ξεκομμένοι» από την κοινωνία. Είμαστε ένα, κατά κάποιον τρόπο, και προσπαθούμε και στην ομάδα του Moderators Education, να κάνουμε γνωριμίες, να γνωρίσουμε άλλους φοιτητικούς συλλόγους, να κάνουμε δράσεις μαζί. Στόχος είναι να διαδώσουμε τη γνώση για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, που πραγματικά συμβάλλουν σε έναν κόσμο πολύ πιο δίκαιο, πολύ πιο ευημερούντα και βιώσιμο. Απώτερος σκοπός μας είναι να αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο και μια πολύ καλή παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά.

Για παράδειγμα, ένας στόχος είναι αξιοπρεπής εργασία και ανάπτυξη. Αυτός ο στόχος πιστεύω μας αγγίζει όλους και ειδικότερα τη νέα γενιά που έχει αρκετά προβλήματα με τα εργασιακά και δυσκολεύεται όχι μόνο να βρει δουλειά, αλλά και να δουλεύει αξιοπρεπώς στην Ελλάδα του σήμερα. Αυτός ο στόχος μας ευαισθητοποιεί να κάνουμε πράγματα και να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο μπορούμε όλοι να δουλέψουμε με όρους ισότητας και αξιοκρατίας, είτε είμαστε γυναίκες, είτε άνδρες ή οτιδήποτε.

ΠτΘ: Προσφέρεται η Ελλάδα για αυτή την αλλαγή, για αυτή την εφαρμογή στόχων βιώσιμης ανάπτυξης;

Ε.Φ.: Θα μπορούσαμε να πούμε γενικά ότι η επίτευξη των στόχων μέχρι το 2030 δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ο στόχος μας είναι κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να καταγράψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και με τον τρόπο μας να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη περισσότερο. Θα ήταν καλό να πούμε πως η Ελλάδα ανάμεσα σε όλε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Έκθεσης που κατατέθηκε το 2019, κατατάχθηκε στην 48η θέση μεταξύ 156 χωρών, σε ποσοστό μάλιστα 70%, αναφορικά με την πρόοδο στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι μια αρκετά καλή θέση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως την πρώτη θέση την έχει η Σουηδία και συγκρίνουμε και τα μέσα, τον εξοπλισμό, και γενικά όλο το διαφορετικό της σύστημα.

Η δομή του Hub και η λειτουργία του

ΠτΘ: Πού έχει τη βάση της η ομάδα, πώς λειτουργεί και πώς επικοινωνεί, τις δράσεις και το έργο της;

Σ.Π.:  Έδρα μας είναι κάθε πόλη που έχει έδρα το ΔΠΘ. Στην Ορεστιάδα ακόμα δεν έχουμε εκπροσώπους, θα φροντίσουμε όμως να έχουμε σε λίγο διάστημα. Χωριζόμαστε σε τρία μέρη. Στο education που προάγει τους εκπαιδευτικούς σκοπούς, το community, που φροντίζει για την κοινότητα των μελών του Hub εν γένει, και το solutions office,  που φροντίζει να υπάρχουν λύσεις για το Hub. Όσον αφορά το community, χωρίζεται σε τρία μέρη, το publicity, το recruitment και το well-fair. Το publicity είναι η ομάδα που ασχολείται με τα social media, ό,τι βγαίνει προς τα  έξω περνάει από αυτή την ομάδα και την αγαπάμε πάρα πολύ, μετά είναι η  recruitment που ασχολείται με την προσέλκυση των νέων μελών και τους βοηθά να ενταχθούν πιο ομαλά στην ομάδα, και η well-fair είναι που φροντίσουν για την ευημερία των μελών στο Hub.

Α.Ζ.: Επίσης το solutions office, χωρίζεται στα τμήματα RND και marketing. Σκοπός του RND  είναι η διεύρυνση του Hub, η άνοδός του και γενικότερα η βελτίωσή του. Tο marketing, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, στόχος του είναι η προσέλκυση κεφαλαίων, κονδυλίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργούμε πιο επαγγελματικά, και να διευρύνουμε γενικότερα το Hub.

Το education, χωρίζεται στο editorial και στο moderators. Στο editorial αρθρογραφούμε σχετικά με τους  17 στόχους, δηλαδή συνδέουμε θέματα της επικαιρότητας με τους στόχους. Προσπαθούμε να φτιάξουμε και ένα newsletter μηνιαίο. Πρόσφατα γράψαμε ένα άρθρο για τις γυναικοκτονίες, μιας και σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, και τέλος έχουμε το moderators το οποίο οργανώνει δράσεις, ημερίδες, ενημερωτικές εκδηλώσεις κλπ.

Για έναν κόσμο πιο βιώσιμο

ΠτΘ: Το μήνυμα που απευθύνετε ποιο είναι;

Ε.Φ.: Όλες οι παραπάνω δράσεις που έχουμε αναφέρει και γενικά η επίτευξη όλων των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά με τη βοήθεια του φοιτητικού κοινού, αλλά και όχι μόνο, γενικά όλης της κοινότητας της Κομοτηνής. Εμείς, τα μέλη του Hub, αυτής της μεγάλης οικογένειας που δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο, αλλά έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και ακόμα συνεχίζουν να μπαίνουν άτομα, έχει ως μόνο στόχο της την πρόοδο και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με διάφορα ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε το νέο και όχι μόνο, κοινό, προκειμένου να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Γνωρίζουμε πως η επίτευξη αυτών των στόχων είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Είμαστε νέος κόσμος, είμαστε φοιτητικός κόσμος, που έχει όλη την όρεξη και τη διάθεση για εργασία. Για να δουλέψει, για να καλυτερεύσει αυτόν τον κόσμο στον οποίο ζούμε όλοι και θα μας ωφελήσει όλους, όχι μόνο εμάς.

Α.Ζ.: Είμαστε ο κόσμος, και είμαστε φοιτητές. Και επειδή είμαστε οι αυριανοί πολίτες, οφείλουμε να είμαστε ενεργοί από τα φοιτητικά μας χρόνια. Δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε με τα διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας, και να απαιτούμε από τους ιθύνοντες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Το Hub και γενικότερα οι διάφορες φοιτητικές δράσεις, είναι ένα μέσο επιδίωξης. Μπορούμε να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο, ευαισθητοποιούμαστε κι εμείς, αλλάζουμε οι ίδιοι τον κόσμο, και μπορούμε να απαιτήσουμε πράγματα μέσω αυτής της δράσης μας.

Σ.Π.: Το Hub δίνει σε όλους την ευκαιρία να απαντήσουμε στις παγκόσμιες προκλήσεις και να δείξουμε κι εμείς υπάρχουμε εδώ και ζούμε για έναν κόσμο πολύ πιο βιώσιμο. Όποιος μπει στην οικογένειά μας θα το καταλάβει αυτό, γιατί βλέπεις άτομα που ασχολούνται και αισθάνονται και θέλουν να βοηθήσουν, με όρους που ξεπερνούν την ατομικότητά τους. Έχουμε μεγαλώσει αρκετά και περιμένουμε όλους και στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, να μας αγκαλιάσουν και να γίνουμε μια πολύ όμορφη οικογένεια που θα είμαστε περήφανοι στο τέλος της ημέρας και όταν τελειώσουν τα φοιτητικά μας χρόνια θα είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για κάτι που βγάλαμε προς τα έξω και είχε τον αντίκτυπο που θέλουμε και ονειρευόμαστε.

ΠτΘ: Πού θα μπορούσε να σας βρει κανείς;

Σ.Π.: Στα social media, έχουμε τη σελίδα στο facebook “ SDG Student Hub DUTh”, όπως και στο Instagram και είμαστε και στο LinkedIn. Έχουμε και ένα QR Code, οπότε όποιος το σκανάρει του βγαίνει κατευθείαν η φόρμα συμμετοχής, και μπορεί να επικοινωνήσει με το community office που είναι υπεύθυνο για την εγγραφή νέων μελών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.