Στον δρομο του αγωνα οι συνταξιουχοι της ΑΜΘ

Συγκέντρωση στην Κομοτηνή με αίτημα την αποκατάσταση των συντάξεών τους αλλά και την αναστροφή της απαξίωσης της δημόσιας υγείας

Συνταξιούχοι από όλη την ΑΜΘ, αλλά και τις Σέρρες, βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με κύριο αίτημα την επιστροφή των συντάξεών τους στα προ μνημονίου επίπεδα, μέτρα για την δημόσια υγεία-πρόνοια και διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, αλλά και στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία, καταθέτοντάς το αίτημά τους για πραγματικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Οι συνταξιούχοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη, φτάνοντας μέχρι την Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση, και δήλωσε πως η Περιφέρεια θα τους στηρίξει με κάθε δυνατότητα που έχει.

Το ψήφισμα παρέδωσε στον Περιφερειάρχη ο κ.Δημήτρης Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τονίζοντας πως η συγκέντρωση είναι μία από τις πολλές που γίνονται σε όλη τη χώρα, για τα προβλήματα της υγείας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, μετά τις περικοπές των προηγούμενων ετών, που έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή τους.

Δεν είναι όμως δύσκολη μόνο η δική τους η ζωή, αλλά και των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, των αγροτών και των φοιτητών, δυσκολότερη ίσως, όπως δήλωσαν, από αυτά που πέρασαν οι ίδιοι στον εργασιακό τους βίο. «Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων, και της σημερινής, που αντί να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το εμπορευματοποιούν» σημείωσε, σχολιάζοντας για τα απογευματινά χειρουργεία, πως ουσιαστικά η εν λόγω απόφαση ορίζει πως όποιος έχει χρήματα θα ζει, και όποιος δεν έχει θα πεθαίνει.

Το Ψήφισμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΑΜΘ

Το Ψήφισμα των Συνταξιούχων έχει ως εξής:

Βρισκόμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα. Διεκδικούμε όλα μας τα πήραν, ό,τι με την βία οι κυβερνήσεις μας έχουν αφαιρέσει, ό,τι με την δουλειά μας πληρώσαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν.

Απαιτούμε τώρα να παρθούν μέτρα για την δημόσια υγεία-πρόνοια. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Εδώ και τώρα αυξήσεις στις συντάξεις.

Δίνουμε αγωνιστική συνέχεια μετά την μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση στις 24/11/2023-που οι συνταξιούχοι έφθασαν στην Αθήνα από κάθε γωνιά της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη για να δώσουν μια περήφανη μαζική-αγωνιστική απάντηση στους κυβερνώντες απαιτώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχουν τσακίσει την ζωή μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα εκρηκτικά προβλήματα της υγείας και της ακρίβειας με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Διεκδικούμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα της Υγείας-Πρόνοιας που η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και απειλούν την ζωή μας από ένα σύστημα υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίδεται στα νύχια 7 των επιχειρηματικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα την στιγμή που πέρα των άλλων η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα.

Διεκδικούμε:

– Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας-πρόνοιας πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος.

– Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

– Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.

– Να μην κλείσει ή να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία και το σύνολο των δομών που έκλεισαν, λόγω περικοπών.

– Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία.

– Απολύτως δωρεάν, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα και τεχνολογικά βοηθήματα για όλους με κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Έλληνες ή μετανάστες.

– Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων, μέσων επίγειων-πλωτών-εναέριων. Στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

– Καμία ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

– Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα σε όλα τα χωριά.

– Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

– Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” για όλους, χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

– Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

– Δημιουργία δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για την τρίτη ηλικία.

– Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

– Όχι στην κατάργηση των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.