Ετοιμος ο «ξενωνας» φιλοξενιας στελεχων του ΕΚΑΒ στην Κομοτηνη

Αίσιο τέλος μετά από πολύχρονες προσπάθειες του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 9 Θράκης που τελεί υπό νέα διοίκηση

Παραμένει το πρόβλημα της υποστελέχωσης• η επαναλειτουργία των ειδικοτήτων του ΕΚΑΒ στο ΔΙΕΚ Κομοτηνής επόμενος βασικός στόχος

Υπό νέα διοίκηση τελεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα το 9ο παράρτημα του ΕΚΑΒ Θράκης, μετά και την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου που ανέδειξε και τα νέα μέλη του Δ.Σ.

Ο κ. Γιάννης Βασιλειάδης αναδείχθηκε, μετά και τις σχετικές αρχαιρεσίες πρόεδρος του παραρτήματος, με την κ.Μαρίνα Δαρούση να εκλέγεται γραμματέας και τον κ.Γαβριήλ Μαυρίδη να αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου τύπου, ενώ το Δ.Σ. συμπληρώνουν οι κ.κ.Τριανταφυλλιά Κελεμίδου, Νίνα Καπάρτη, Πέτρος Γαλινίτσης και Κωνσταντινίδου Στεφανία, στο σύνολό τους συμπολίτες μας με ιδέες, προτάσεις και κατατεθειμένη εμπειρία στον χώρο, ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα ανοιχτά για τον κλάδο προβλήματα.

Στην πρώτη του συνέντευξη στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Μαυρίδης μίλησε για το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και τους στόχους της νέας διοίκησης, ξεκινώντας από τα «ταυτοτικά» στοιχεία του παραρτήματος που αποτελεί ένα από τα 12 πανελλαδικά παραρτήματα του ΕΚΑΒ και λειτουργεί από την παραμονή των Χριστουγέννων του 2004 αρχικά με 8 άτομα προσωπικό.

Μεγαλώνουν οι ανάγκες, παραμένουν «μηδενικές» ο προσλήψεις

19 χρόνια μετά την ίδρυσή του όπως εξήγησε σήμερα ο τομέας αριθμεί 23 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 7 επικουρικοί, την ώρα που απαιτούνται τουλάχιστον 40 στελέχη ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή κάλυψη του νομού Ροδόπης. Παρά τις ανάγκες όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης οι προσλήψεις έρχονται με το «σταγονόμετρο», με αποτέλεσμα όπως τόνισε αν ένα ασθενοφόρο αναχωρούσε για διακομιδή σε έναν όμορο νομό, τότε η Ροδόπη έμενε με ένα ασθενοφόρο. Ένας από τους παράγοντες που επιβάρυνε την όλη κατάσταση είναι και η γεωγραφική διαμόρφωση του νομού, με μεγάλο ορεινό όγκο αλλά και ακτογραμμή, με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα ανά βάρδια να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ δεν αποτελεί μόνο «προνόμιο» της Ροδόπης αλλά είναι ένα φαινόμενο πανελλαδικό, με τον κ.Μαυρίδη να δίνει και το παράδειγμα της Ξάνθης όπου παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σχεδόν 10 χρόνια δεν υπάρχει γιατρός στο ασθενοφόρο, όπως αντίστοιχα και στον Βόρειο Έβρο όπου δεν υπάρχει κινητή μονάδα να ανταποκριθεί σε ένα επείγον περιστατικό.

Ο τομέας του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, ωστόσο κανένα εξ αυτών δεν ξεπερνά το μέγεθος της υποστελέχωσης, για το οποίο όπως υπενθύμισε ο ίδιος η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «τοποθέτησε» στα πληρώματα των Κέντρων Υγείας Ιάσμου και Σαπών οδηγούς από τον στρατό, η εκπαίδευση των οποίων ωστόσο δεν είναι αυτή που πρέπει.

«Η σημαντικότητα της νοσοκομειακής φροντίδας σε ένα σύστημα υγείας δεν έγκειται  μόνο στη δυνατότητα ανταπόκρισης του επείγοντος»

«Μέσα σε πέντε ώρες δεν μπορείς να αντικατοπτρίσεις την εκπαίδευση που έχουν  οι διασώστες στα 2,5 χρόνια» εξήγησε ο ίδιος γνωστοποιώντας πως αυτή τη στιγμή στον τομέα υπάρχουν οκτώ εκπαιδευόμενοι οι οποίοι εκπαιδεύονται πρωί και απόγευμα ενώ κάνουν έξι μήνες πρακτικής πάνω στο ασθενοφόρο. «Το  ότι  έχουμε μειώσει τους χρόνους ανταπόκρισης, είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο η ποιότητα παροχής νοσοκομειακής φροντίδας είναι προβληματική, γιατί το πλήρωμα αποτελείται  από έναν στρατιωτικό και έναν υγειονομικό και  πολλές φορές και κάποιον γιατρό» ανέφερε εξηγώντας πως «η σημαντικότητα της νοσοκομειακής φροντίδας σε ένα σύστημα υγείας δεν έγκειται  μόνο στη δυνατότητα ανταπόκρισης του επείγοντος, δηλαδή στο να φτάσει το ασθενοφόρο, αλλά και στην προοπτική να προσφέρει βασική ιατρική φροντίδα στην κοινότητα, μέσα από συντονισμένη  έγκαιρη  και αποτελεσματική παρέμβαση  του πληρώματος για τη διάσωση της ζωής ενός ασθενή ή ενός  τραυματία και την  ανάσχεση  της  επερχόμενης βλάβης  στην  υγεία του, γεγονός για τα οποία απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση».

Στο πέρασμα των προηγούμενων ετών ο τομέας 9 του ΕΚΑΒ Θράκης σήμανε πολλές φορές τον κίνδυνο της διακοπής λειτουργίας δεύτερου ασθενοφόρου στην περιοχή μας, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης μόνιμης λύσης για την κάλυψη των αναγκών στέγασης «μεταφερόμενων» στελεχών του ΕΚΑΒ για διάστημα λίγων μηνών στην πόλη μας. Κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών το ΕΚΑΒ πρότεινε μάλιστα την «μετατροπή» του κτιρίου του παλιού Κτηνιατρείου, που παλιότερα φιλοξενούσε το ΕΚΑΒ Κομοτηνής, γεγονός το οποίο τα στελέχη του διεκδίκησαν από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, και όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαυρίδης τελικά πέτυχαν.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο ίδιος το κτίριο είναι έτοιμο, μετά και από τις προσπάθειες και των ίδιων των μελών του ΕΚΑΒ που αφιέρωσαν και προσωπικό κόπο και χρόνο ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό και πλέον εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ανοίξει τις πόρτες του ώστε να φιλοξενεί συναδέλφους από άλλους νομούς που θα έρχονται για την κάλυψη της περιοχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων, ενώ όπως τόνισε στα επόμενα σχέδιά τους υπάρχουν και προσθήκες ώστε εφόσον απαιτηθεί να μπορεί να φιλοξενήσει παραπάνω άτομα. Ο κ. Μαυρίδης θέλησε να εξάρει την προσπάθεια του προέδρου του τομέα Γιάννη Βασιλειάδη, δίχως την συμβολή του οποίου ο στόχος αυτός δεν θα είχε επιτευχθεί.

Ο επόμενος βασικός στόχος

Ερωτηθείς ως προς τα υπόλοιπα σχέδια του τομέα ο ίδιος αναφέρθηκε στον στόχο της επαναλειτουργίας των ειδικοτήτων του ΕΚΑΒ στο ΔΙΕΚ της Κομοτηνής, ούτως ώστε ενδεχομένως και από τον επόμενο Σεπτέμβρη να μπορούν τα παιδιά  που ενδιαφέρονται για την ειδικότητα του Διασώστη Πληρώματος Ασθενοφόρο, να σπουδάζουν σε αυτή την ειδικότητα. «Θέλουμε νέα παιδιά να έρθουν στο ΔΙΕΚ σε αυτή την ειδικότητα και  μακροπρόθεσμα  να μπορέσουν να στελεχώσουν  τους τομείς της Θράκης και της επαρχίας, αλλά και  πανελλαδικά» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.