Εσπερινος στο παρεκκλησι του Αγιου Παντελεημονα στο Νοσοκομειο Κομοτηνης

«Μέσα στο προσωπικό του Νοσοκομείου υπάρχει ακόμη ένας ιατρός, που ενισχύει τον νου, την καρδιά, τα χέρια και την ψυχή όσων εργάζονται εδώ»

Με εσπερινό στο φερώνυμο παρεκκλήσιο εντός του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, στις 18:00 το απόγευμα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον εσπερινό, που τελέστηκε εντός του νοσοκομείου της πόλης μας, παρουσία κληρικών, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Κώστα Ναλμπάντη, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και δεκάδων πιστών. Ο Μητροπολίτης απηύθυνε σύντομο λόγο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου παρέχει θεραπεία και υποστήριξη σε οποιονδήποτε ασθενή, χωρίς διακρίσεις λόγω φυλετικής καταγωγής, θρησκείας ή άλλων χαρακτηριστικών. 

«Ο Άγιος μεγαλομάρτυρας και ιαματικός Παντελεήμονας είναι ο αφανής εκείνος ήρωας, που συντρέχει αδιάκριτα στη θεραπεία των ανθρώπων»

«Μέσα στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής υπάρχει ακόμη ένας ιατρός», σημείωσε με νόημα, «ο οποίος μπορεί να μην παρίσταται σωματικά στις ιατρικές επεμβάσεις, θεραπείες και γενικότερα τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στις κλινικές του συγκεκριμένου νοσοκομείου, αλλά είναι αυτός ο οποίος ενισχύει το νου, την καρδιά και τα χέρια, πολλώ δε μάλλον την ψυχή όλων όσων εργάζονται εδώ». «Ο Άγιος μεγαλομάρτυρας και ιαματικός Παντελεήμονας είναι ο αφανής εκείνος ήρωας», συνέχισε, «ο οποίος συντρέχει αδιάκριτα στη θεραπεία των ανθρώπων, που βρίσκονται σε αυτόν εδώ το χώρο. Όποιος κι αν είναι ο ασθενής, άντρας και γυναίκα, μεγάλος ή μικρός, χριστιανός και μη. Και λέω χριστιανός και μη, γιατί στο νοσοκομείο της πόλης μας περιθάλπονται και άνθρωποι άλλης πίστεως. Εμείς τους ανθρώπους αυτούς τους βλέπουμε με συμπάθεια, γιατί στο πρόσωπο του καθενός βλέπουμε το πρόσωπο του Χριστού. Ανοίγουν έτσι οι ορίζοντες της καρδιάς μας, ώστε να χωράει τους πάντες μέσα». 

Ποιος ήταν ο Άγιος Παντελεήμων

Μιλώντας για τη ζωή του Αγίου Παντελεήμονα, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ότι «είχε μια ευσεβή μητέρα, από την οποία διδάχτηκε την ορθόδοξη πίστη», επισημαίνοντας ότι «την πίστη προς τον Θεό καλλιέργησε και αύξησε και ο ίδιος, έτσι ώστε να γίνει τελικά παράδειγμα και για τον πατέρα του, ο οποίος, ενώ πριν ήταν εθνικός, στη συνέχεια βαπτίστηκε και οδηγήθηκε έτσι στην χριστιανική πίστη».

«Ο Άγιος Παντελεήμονας σπούδασε την ιατρική επιστήμη», συνέχισε, «και άρχισε να ασκεί το λειτούργημα της ιατρικής, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνει χρήματα από τους ασθενείς του, παραμένοντας, έτσι, ακτήμονας. Η φιλανθρωπική του δράση υποκίνησε τον φθόνο άλλων ιατρών, οι οποίοι και διαλάλησαν ότι είναι χριστιανός. Οι άρχοντες της εποχής τον προέτρεψαν να θυσιάσει στα είδωλα και να αρνηθεί την πίστη του στον Θεό, προσφέροντάς του πολλά ανταλλάγματα. Επειδή όμως στη ζυγαριά της ψυχής του ζύγιζε περισσότερο ο Χριστός, οδηγήθηκε στο μαρτύριο θυσιάζοντας τη ζωή του. Έστω κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε, το αίμα του είναι ακόμα νωπό στη συνείδηση των χριστιανών, οι οποίοι τον ευλαβούνται και τον επικαλούνται για τη θεραπεία των σωμάτων και των ψυχών τους». 

«Ο πραγματικός και ο μόνος Παντελεήμων είναι ο ίδιος ο Θεός»

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος θέλησε να στείλει στους πιστούς το μήνυμα πως «ο κάθε Άγιος μέσα από το βίο του οδηγεί στο δρόμο του Χριστού». «Ο πραγματικός και ο μόνος Παντελεήμων είναι ο ίδιος ο Θεός», υπογράμμισε, «ο οποίος ελεεί και αγαπά τους πάντες, χωρίς να κρατά τίποτα για τον εαυτό Του, ούτε και τα ονόματά Του, τα οποία δίνει στους ανθρώπους του». «Έτσι έγινε και με τον Άγιο Παντελεήμονα», συνέχισε, «ο οποίος από Παντολέων που ονομαζόταν αρχικά, πήρε στη συνέχεια το όνομα Παντελεήμονας. Όταν ο Άγιος προσευχήθηκε θερμά λίγο πριν την εκτέλεσή του, ακούστηκε φωνή από τον ουρανό, η οποία έλεγε «εισακούστηκε ήδη η προσευχή σου και όλα όσα ζήτησες θα γίνουν. Από τώρα δεν θα ονομάζεσαι Παντολέων, αλλά Παντελεήμων, διότι όσοι θα επικαλούνται το όνομά σου δια των πρεσβειών σου θα ευρίσκουν ευσπλαχνία και έλεος». Ευχόμαστε λοιπόν δια πρεσβειών του Αγίου Παντελεήμονα ο Θεός να ελεεί τους πάντες. Βλέπετε στην Εκκλησία μας η πιο δυνατή προσευχή είναι το «Κύριε ελέησον». Είναι η πιο σύντομη και ουσιαστική προσευχή. Πολλές φορές μου ζητούν να προσευχηθώ, πολλές φορές κι εσάς θα σας ζητούν να προσεύχεστε για κάποιον δικό σας. Η καλύτερη και η πιο δυνατή προσευχή είναι το «Κύριε ελέησον». Κι Εκείνος, μέσα από την Πρόνοιά του για τους ανθρώπους, ας μας βοηθά όλους, ώστε το έλεος Του να μας «καταδιώκει». Τι είναι η καταδίωξη; Μια γρήγορη πράξη. Ο Θεός επιζητά τη σωτηρία του ανθρώπου, γι’ αυτό και τον «κυνηγά» με την άπειρη αγάπη Του, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα προς τη σωτηρία του. «Το έλεός Σου καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου», λέει ο ψαλμωδός σε έναν ωραιότατο και θεολογικότατο στίχο. Έτσι λοιπόν ο Θεός, δια πρεσβειών του αγίου ιαματικού Παντελεήμονα, ας μας «καταδιώκει» με το άπειρο έλεός του και ας μας δίνει ό,τι είναι προς το συμφέρον μας». 

Ευχές στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δέχτηκε ο Μητροπολίτης

Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής χοροστάτησε την Κυριακή και στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος του Μικρού Κρανοβουνίου, ενώ χθες το πρωί ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου δέχτηκε και ευχές από πλήθος πιστών, με αφορμή τα ονομαστήριά του. Θυμίζουμε ότι ο Σεβασμιώτατος είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μην εορτάσει τα ονόμαστήριά του, με το σκεπτικό ότι τέτοιου είδους εορτασμοί δε συνάδουν με την τρέχουσα κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα, και με τη συνεχιζόμενη δοκιμασία του λαού μας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.