Επιτιμος Διδακτορας του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας ο Μητροπολιτης Πριγκηποννησων κ. Ιακωβος

«Γνήσιο τέκνο της Πολίτικης Ρωμιοσύνης» χαρακτήρισε τον τιμώμενο ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας αναγορεύτηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβος Σωφρονιάδης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.
Παρουσία των πρυτανικών αρχών, μητροπολιτών της Θράκης καθώς και των πολιτικών αρχών ο Σεβασμιώτατος παρέλαβε τα διάσημα από τον πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 

Της αναγόρευσης προηγήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα την ιστορία και την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ γύρω στις 8.00 το βράδυ ξεκίνησε η τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων.
 
Προ της τελετής ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, ανέγνωσε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μέσα από το οποίο σημείωσε πως καθίσταται έναυσμα για την αποκάλυψη της αξίας η οποία πολλές φορές, «λόγω καιρικών μεταβολών και αλλοιώσεων ιστορικών και άλλων σκοπιμοτήτων» κρύβεται ώστε να μην φέγγει στην Παγκόσμια κοινότητα.
«Ιδού το χρέος και η ευθύνη λοιπόν της επιστήμης και του υμετέρου τμήματος» τονίζει στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκτιμώντας την αναγνώριση, στο πρόσωπο του τιμώμενου μητροπολίτη, της συμβολής του Οικουμενικού Θρόνου όχι μόνο στη δημιουργία και τη διαμόρφωση αλλά και τη διατήρηση μέχρι τις ημέρες μας αυτού του πλούτου, παρά τα απολεσθέντα του ψηφίδια.
 
 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Το πανεπιστήμιο οφείλει να αποτελεί έναν πνευματικό φάρο» 

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθανάσιος Καραµπίνης τόνισε πως το πανεπιστήμιο οφείλει να αποτελεί, πέρα από την υποχρέωση της αναπαραγωγής και μετάδοσης γνώσης και έρευνας, έναν πνευματικό φάρο, που για να φέγγει πρέπει να εντάσσει πάντα στη δύναμή του άξιους πνευματικούς ηγέτες που από μόνοι τους εκπέμπουν φως.
Ένας εξ αυτών είναι ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, που αποτελεί μια πηγή ελπίδας και θέλησης, και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Εκκλησία, την Ορθοδοξία και στον άνθρωπο.
 
«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος αποτελεί ένα γνήσιο τέκνο της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, που αφιερώθηκε στη διακονία του γένους και στη μεγάλη του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
 

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, μέλος του τελευταίου τμήματος της ρωμιοσύνης, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στην Ανατολή» 

Ο δε Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγητή κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, υπενθύμισε πως ο πρώτος Επίτιμος Διδάκτορας που αναγορεύτηκε από τη Σχολή ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και με αυτή την αναγόρευση η σχολή επιβεβαιώνει τη σχέση της με το Πατριαρχείο απονέμοντας αυτή τη διάκριση στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων, μέλος του τελευταίου τμήματος της ρωμιοσύνης, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στην Ανατολή αλλά τώρα τείνει να εκλείψει, και έχει υπηρετήσει ευδοκίμως την Εκκλησία».
 

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβούνης ανέγνωσε τον έπαινο του τιµωµένου Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου Σωφρονιάδη, ενώ στη συνέχει ανέγνωσε το ψήφισμα.
 
Μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα ο τιμώμενος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος άνευ Βυζαντινού Αυτοκράτορος», στην οποία αναφέρθηκε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Κρήτη, η οποία αποτελεί επιστέγαση προσπαθειών γενεών αρχόντων της Εκκλησίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.