Επιχειρηση «θωρακιση» του παλιου δικαστικου μεγαρου Κομοτηνης

Πρώτο βήμα η επιδιόρθωση του γυάλινου θόλου, για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων

Όλα δείχνουν πως στην υπόθεση της διάσωσης και αναπαλαίωσης του ιστορικού κτιρίου, που στέγαζε το παλιό δικαστικό μέγαρο της πόλης μας, πραγματοποιούνται σοβαρά βήματα προόδου, ικανά να καταλήξουν στην υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου έργου. Η ομοθυμία των τοπικών παραγόντων, σε συνδυασμό με τη θετική ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρέχουν την αισιοδοξία ότι η προοπτική της αναπαλαίωσης δε θα παραμείνει στα χαρτιά, αλλά θα πάρει «σάρκα και οστά» μέσα από σταθερά και ρεαλιστικά βήματα.
 
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε το πρωί της Δευτέρας, με την παρουσία τεχνικού κλιμακίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο εσωτερικό του κτιρίου του παλιού δικαστικού μεγάρου. Το κλιμάκιο προέβη σε αυτοψία, εξετάζοντας τον γυάλινο θόλο του κτιρίου και τα σημεία, που χρίζουν επιδιόρθωσης, ώστε να αποκατασταθεί η στεγανότητα και να αποτραπεί η είσοδος υδάτων τις βροχοπτώσεις στη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Σημειώνεται ότι σε πολλά σημεία του κτιρίου, ιδίως στα τμήματα που είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από ξύλο, έχουν παρουσιαστεί εκτεταμένες αποσαθρώσεις λόγω της εισροής υδάτων και είναι ορατός ο κίνδυνος να υποστούν κατάρρευση. 

Το ΤΑΧΔΙΚ αναλαμβάνει τη δαπάνη για την επιδιόρθωση του θόλου του ιστορικού κτιρίου

Θυμίζουμε ότι από την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργου Κυμπαρίδη, του προέδρου Εφετών, κ. Χρήστου Τζανερίκου, και του συντοπίτη μας πρώην Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Πεταλωτή, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Κοσμάτο, προέκυψε μεταξύ άλλων η δέσμευση για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), τόσο της εκπόνησης προμελέτης για την επιδιόρθωση του θόλου του παλιού δικαστικού μεγάρου, όσο και για την εκτέλεση των αναγκαίων παρεμβάσεων. Το τεχνικό κομμάτι ανέλαβε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δια της τεχνικής της υπηρεσίας, και η όλη επιχείρηση, που σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας για το παλιό δικαστικό μέγαρο, ξεκίνησε με την αυτοψία της περασμένης Δευτέρας. 

Γιώργος Κυμπαρίδης «Αν αφήσουμε απροστάτευτο το κτίριο, οι φθορές θα είναι σε τέτοιο γενικευμένο πλαίσιο ώστε μπορεί να έχουμε κατάρρευση του κτιρίου και μάλιστα από μέσα»

            
Μιλώντας στον «ΠτΘ» για την θετική αυτή εξέλιξη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, παρατήρησε αρχικά ότι «αν αφήσουμε απροστάτευτο το κτίριο, οι φθορές θα είναι σε τέτοιο γενικευμένο πλαίσιο ώστε μπορεί να έχουμε κατάρρευση του κτιρίου και μάλιστα από μέσα». «Αυτός ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους, για τους οποίους έγινε η συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης», προσέθεσε, «όπου έγινε αποδεκτό ότι θα πρέπει να γίνει μία προμελέτη για την επιδιόρθωση του γυάλινου θόλου, μιας και οι σιδερένιες συγκολλήσεις του είναι παλιές και δεν μπορούν να έχουν τη στεγανότητα εκείνη, που θα διασφαλίσει την στατικότατα του κτιρίου». 

Επαναλειτουργία ως Μουσείο Δικαιοσύνης ή ως δεύτερη έδρα της Εθνικής Σχολής Δικαστών

Ο κ. Κυμπαρίδης δήλωσε ικανοποιημένος, όχι μόνο γιατί προχωρά έμπρακτα πλέον η προσπάθεια διάσωσης του παλιού δικαστικού μεγάρου, αλλά και γιατί διακρίνει ένα θετικό κλίμα ως προς την προοπτική της υλοποίησης του δεύτερου και του κρισιμότερου βήματος, που είναι η συνολική αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου και η επαναλειτουργία του για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών. Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, στο τραπέζι των συζητήσεων, πέρα από την πρόταση περί στέγασης στο κτίριο ενός Μουσείου Δικαιοσύνης, υπάρχει πλέον και μία δεύτερη αξιόλογη πρόταση, αυτή της φιλοξενίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Η Εθνική Σχολή Δικαστών έχει στην Κομοτηνή τη δεύτερη έδρα της και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η υλοποίηση αμφότερων των παραπάνω προτάσεων περνάει μέσα από την ένταξη του έργου της αναπαλαίωσης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ο δικηγορικός και ο δικαστικός κόσμος της πόλης μας έχει σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια, πέρα από τους παράγοντες του τόπου μας, και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δικηγόρο και καθηγητή στη Νομική του Δημοκριτείου, επομένως άριστο γνώστη της περιοχής μας και της ιστορικότητας του παλιού δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης έκανε μνεία στη θετική ανταπόκριση, που υπήρξε από την πλευρά του κ. Κοσμάτου, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τη ζέση, με την οποία έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης, και ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. Αναφερόμενος στον πρώτο, έκανε λόγο για άριστα αντανακλαστικά, παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι «η Περιφέρεια καταδεικνύει ότι μπορεί να εκτιμήσει τι είναι σοβαρό και προσφέρει άμεσα τη βοήθειά της». Αναφερόμενος δε στον κ. Πετρίδη, αποκάλυψε ότι ήταν δική του η εναλλακτική πρόταση για τη στέγαση της Εθνικής Σχολής Δικαστών στο αναπαλαιωμένο κτίριο του παλιού δικαστικού μεγάρου, μία πρόταση που μπορεί να φανεί χρήσιμη στην προσπάθεια αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 
Καταληκτικά ο κ. Κυμπαρίδης, υπενθυμίζοντας ότι διανύει την τελευταία του θητεία στα ηνία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, καθότι δεν του επιτρέπεται από τον Κώδικα Δικηγόρων να υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα, εξέφρασε την ελπίδα το προσωπικό του όνειρο, που αποτελεί αίτημα και της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής, να αποκτήσει «σάρκα και οστά» σε σύντομο χρονικό ορίζοντα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να επαναλάβει την προσωπική πεποίθηση ότι από το ιστορικό κτίριο του παλιού δικαστικού μεγάρου, όπου έγινε η παράδοση της πόλης και η ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της χώρας, πρέπει να ξεκινούν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Κομοτηνής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.