Ενισχυσεις για τα ακραια καιρικα φαινομενα του περασμενου χειμωνα ζητουν οχτω κτηνοτροφικοι συλλογοι της ΑΜΘ

«Λίγα τα χρήματα σε σχέση με τις ανάγκες για πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων»

Δριμεία επίθεση εξαπολύουν προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οχτώ κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ με αφορμή τον μικρό αριθμό δικαιούχων προς ενίσχυση κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον βαρύ χειμώνα στις αρχές του έτους.
 
Χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή του υπουργείου ως απαράδεκτη, οι οχτώ σύλλογοι σε κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίσουν πως «το μόνο που επιτυγχάνεται είναι το πολιτικάντικο και επικοινωνιακό κουκούλωμα του προβλήματος, αφού το ΥΠΑΑΤ με πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τις ανάγκες για πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων, ανακοινώνει ότι αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους για την κακοκαιρία του χειμώνα». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα (έντονες χιονοπτώσεις και τον ολικό παγετό για μεγάλο χρονικό διάστημα) ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν. Αποφασίστηκε ότι οι κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας  για την ενίσχυση αυτή είναι 1650. Το μικρό αυτό νούμερο δικαιούχων προκύπτει από τους όρους που έθεσε το ΥΠΑΑΤ, δηλαδή οι περιοχές που επλήγησαν να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόνο για τα αιγοπρόβατα και οι εκμεταλλεύσεις αυτές να είναι δηλωμένες ως αγελαίες. Η δικαιολογία για τους όρους αυτούς είναι ότι το διαθέσιμο ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα χρειαζόταν για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που πραγματικά είχαν πληγεί.
 
 Τι επιτυγχάνεται με αυτή την τακτική του ΥΠΑΑΤ;  Νιώθουν τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας όλοι όσοι επλήγησαν; Αποζημιώνεται ένα μέρος της ζημιάς που υπέστησαν; Ικανοποιείται το αίσθημα δικαίου βάση του οποίου πρέπει να λειτουργεί μία ευνομούμενη πολιτεία; Τι διαφορετικό έχουν οι εκμεταλλεύσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως αγελαίες από τις υπόλοιπες; Τα υπόλοιπα είδη αγροτικών ζώων όπως τα βοοειδή, στις ίδιες περιοχές, δεν είχαν παρόμοια μεγαλύτερη ανάγκη σε ζωοτροφές και απώλειες στην παραγωγή τους; Δε σας είναι γνωστό ότι υπήρχαν περιοχές που δεν κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως οι κτηνοτρόφοι τους είχαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία; Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους, ότι ο τελευταίος λόγος για να κηρυχθεί μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τα προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δυστυχώς!
 
Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι το πολιτικάντικο και επικοινωνιακό κουκούλωμα του προβλήματος, αφού το ΥΠΑΑΤ με πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τις ανάγκες για πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων, ανακοινώνει ότι αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους για την κακοκαιρία του χειμώνα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!
 
Η συσσώρευση συνεχούς άνισης μεταχείρισης των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους της χώρας (εκτός ελαχίστων περιοχών) στο θέμα των βοσκοτόπων, με τις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στον υπολογισμό από το 2015 και μετά, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης και τις ενισχύσεις στη βιολογική κτηνοτροφία (όπου αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με δίκαιους όρους για όλη την επικράτεια) τους νέους αγρότες με κατεύθυνση την κτηνοτροφία και σε όποιο μέτρο ή πρόγραμμα έχει σχέση με την πυκνότητα βόσκησης.
 
Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα των ενεργειών μας κύριε υπουργέ και δυστυχώς μας απογοητεύσατε για μία ακόμη φορά!».
 
Να σημειωθεί ότι την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν ο κτηνοτροφικός σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, Ο κτηνοτροφικός σύλλογος Προσοτσάνης, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Καβάλας, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ξάνθης, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ροδόπης, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ιάσμου, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης και ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.