Ενημερωση για λιγοτερο αγχος στους πρωτοετεις του Τμηματος Κοινωνικης Διοικησης και Πολιτικης Επιστημης

Εκδήλωση από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του τμήματος για την πρώτη εξεταστική των πρωτοετών

Στους πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης απευθυνόταν η πρώτη εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης για το νέο έτος, με θέμα «Η πρώτη μου εξεταστική».
 
Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων, η κ. Δήμητρα Κυριαζίδου, Κοινωνική λειτουργός που εργάζεται σε Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης, μίλησε για το άγχος των εξετάσεων, τους τρόπους αντιμετώπισης και απάντησε σε απορίες των φοιτητών, ενώ η κ. Άρτεμις Συλιβού, ένα εκ των πιο έμπειρων μελών του Τμήματος, αναφέρθηκε σε ζητήματα τεχνικής και διαδικαστικής φύσης αναφορικά με την εξεταστική, αλλά και στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.
 
Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την εκδήλωση, έχοντας παρατηρήσει ότι πολλά παιδιά έρχονται χωρίς να γνωρίζουν πως λειτουργεί η εξεταστική, και έχουν μείνει στο κλίμα των πανελληνίων, σημείωσε ο υπεύθυνος της κ. Μίνωας Ράπτης.
 
Για αυτό και έφεραν και τις δύο ομιλήτριες, ώστε να καλύψουν τόσο τις τεχνικές λεπτομέρειες των εξετάσεων αλλά και το κομμάτι του διαβάσματος με γνώμονα να είναι παραγωγικό και να μην αγχώνονται οι φοιτητές.
 
Η ενημέρωση σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική, για αυτό και θεωρεί πως οι πρωτοετείς του τμήματος αγκάλιασαν την εκδήλωση.

Εντοπίζοντας τα αίτια του άγχους 

Στους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να ανταποκριθούν στην πρώτη τους εξεταστική, αναφέρθηκε η κ. Κυριαζίδου, αφού όμως εξέθεσε και τα αίτια του άγχους για να τα εντοπίσουν πιο εύκολα.
 
Άλλωστε οι αιτίες του άγχους είναι πάρα πολλές και μπορεί να αφορά από προσωπικά χαρακτηριστικά, εξωγενείς αλλά και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, με τα συμπτώματα να διαφέρουν, και να είναι είτε σωματικά, όπως πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες εφίδρωση, είτε πνευματικά, όπως προβλήματα μνήμης,  είτε συναισθηματικά, όπως απογοήτευση, θυμός και αμφιβολία.
 
Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η σωστή προετοιμασία για την εξέταση, τα σωστά διαλείμματα κατά το διάβασμα, το σωστό ωράριο ύπνου, η σωστή διατροφή, αλλά και να έχουν κίνητρα στο τέλος της ημέρας για τους εαυτούς τους και να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
 
Επίσης αναφέρθηκε σε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής, που όμως δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους, αλλά σε συνεργασία με ειδικούς ψυχικής υγείας. 

Κλειδί η καλύτερη ενημέρωση 

Την εμπειρία της από την περίοδο των εξετάσεων, και τι γίνεται κατά τη διάρκειά τους, μοιράστηκε η κ. Συλιβού, αλλά και την όλη διαδικασία, μιας και οι πρωτοετείς δεν βρίσκονται μεγάλο διάστημα στο τμήμα.
 
Άλλωστε όλα τα χρόνια που βρίσκεται στο τμήμα έχει αναπτύξει μια ευαισθησία ως προς τα παιδιά, η οποία τη βοηθά να αντιληφθεί την πίεση που ασκείται σε αυτά όταν έρχονται σε αυτό το καινούριο «τέρας» που λέγεται εξετάσεις στο αμφιθέατρο, το οποίο τους δημιουργεί και άγχος, και πολλές φορές πρόβλημα σχέσεων με τους συναδέρφους τους, και σε αυτή έκανε αναφορά.
 
Πέραν αυτών όμως ενημέρωσε και για το πρόγραμμα σπουδών, μιας και οι πρωτοετείς συνήθως, και αυτό το εισπράττει από τις ερωτήσεις που κάνουν καθημερινά, δεν το γνωρίζουν τόσο καλά.
 
Άλλωστε θεωρεί πως το Τμήμα πρέπει, πέρα από την υποδοχή που γίνεται στους πρωτοετείς, να πραγματοποιεί και μια καλύτερη ενημέρωση όσο αφορά το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο βελτιώνεται και αλλάζει όσο εμψυχώνεται το εκπαιδευτικό δυναμικό.
 
Για αυτό και εξήγησε τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές,  όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καινούριο μάθημα στο τμήμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.