Ενας κοσμος διαφορετικος μεσα απο τα ματια της Αντιεξουσιαστικης Κινησης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής

Ένα τετραήμερο γεμάτο πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλου ενδιαφέροντος μας υποσχέθηκε το 11ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ και το αυτό έπραξε, καρπώνοντας μάλιστα τη μεγάλη αποδοχή του κοινού της Κομοτηνής, το οποίο κάθε χρόνο και αυξάνεται. Οι εκδηλώσεις πολιτικού ενδιαφέροντος που μελέτησαν τα επίδικα της σύγχρονης πραγματικότητας έδωσαν ένα διαφορετικό στίγμα στο πώς η κοινωνία μπορεί να προχωρήσει μπροστά, ξεφεύγοντας από τα πρότυπα του καπιταλισμού, κινούμενη στο δρόμο της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης.
 
 Η επιλογή των θεμάτων που συζητήθηκαν από τους διοργανωτές αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά μίξη των ζητημάτων που τους ενδιαφέρουν και με τα οποία καταπιάνονται. Ζητήματα της επικαιρότητας,  της θεωρίας (άμεση δημοκρατία, αυτενέργεια, άμεση δράση) και άλλα γενικότερα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο, συζητήθηκαν εκτενώς στις τέσσερις πολιτικού περιεχομένου εκδηλώσεις. Η άμεση δημοκρατία και η αποανάπτυξη, οι δύο βασικές θεωρητικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πάντα με παραδείγματα από την πρακτική καθημερινότητα άνοιξαν και φέτος το φεστιβάλ. Τη σκυτάλη πήρε η εκδήλωση για την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ το πολιτικό σκέλος ολοκληρώθηκε με τη βασική πρακτική εκδήλωση, η οποία έδωσε το πρόταγμα του πώς η Αντιεξουσιστική Κίνηση φαντάζεται τον κόσμο που θέλει να δημιουργήσει, παρουσιάζοντας σειρά αναλόγων εγχειρημάτων και κινημάτων.
 

Μια διαφορετική ματιά στην άμεση δημοκρατία από τον Περικλή Κοροβέση

«Η άμεση δημοκρατία ως επίδικο πολιτικό πρόταγμα» ήταν ο τίτλος της εναρκτήριας πολιτικής εκδήλωσης, με ομιλητές τον συγγραφέα κ. Περικλή Κοροβέση και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Οικονόμου. Το κοινό κατέκλυσε κυριολεκτικά το αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής για να παρακολουθήσει αυτή την εκδήλωση, στην οποία μετά την ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου της άμεσης δημοκρατίας από τον κ. Οικονόμου, ο κ. Κοροβέσης προχώρησε τη συζήτηση πέραν του θεωρητικού κομματιού αναλύοντας το θέμα με μια ρομαντική ματιά και διάθεση.
 

Η αποανάπτυξη ως άλλο μέσο ανάπτυξης

 
«Το πρόταγμα της αποανάπτυξης και της αλληλέγγυας οικονομίας ενάντια στο φαντασιακό της ανάπτυξης και της προόδου» συζητήθηκε στη δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητής ο κ.  Γιάννης Μπίλλας, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ένα μεγάλο συγγραφικό έργο κι έχει ξανάρθει στην πόλη μας στο πλαίσιο προηγούμενων φεστιβάλ και μίλησε για την Κολλεκτίβα «Από Κοινού». Στη συνέχεια η Άννα από τον  Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Μικρόπολις στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο δραστηριοποιούνται κολλεκτίβες βιβλιοπωλείου, εστιατορίου και φωτοτυπείου, εξήγησε με ποιον τρόπο πιστεύουν ότι ένας χώρος μέσα στον καπιταλισμό και την κρίση μπορεί να λειτουργήσει με άλλες διαδικασίες και άλλες δομές, όπως λειτουργεί και το Μικρόπολις, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν.
 

Η ζωντανή εμπειρία ενός Τούρκου διωκόμενου

 
Το «παρών» στον ΕΚΧ Adelante έδωσε για την τρίτη εκδήλωση με τίτλο «Καταστολή εντός και εκτός συνόρων: οι διώξεις Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών» ο Hassan Kassar, πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα ως αιτών πολιτικό άσυλο, ο οποίος έχει διωχθεί επανειλημμένως από τις τουρκικές και ελληνικές αρχές. Ο Hassan αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη έχουν έναν κοινό κώδικα, «έναν κοινό τρόπο που διώκει τους αγωνιστές». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ανέδειξε με ουσιαστικό τρόπο την πολιτική και κατασταλτική σχέση που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, η οποία έχει να κάνει και με την πολιτική της ΕΕ.
 

Ένας άλλος κόσμος που πλάθεται από τις αυτοοργανωμένες κοινωνικές δομές

 
Στο χώρο του Adelante πραγματοποιήθηκε η τελευταία πιο πρακτικού χαρακτήρα εκδήλωση με τίτλο «η κοινωνική αυτενέργεια ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό». Με τη συμμετοχή της σε αυτή την εκδήλωση ανάμεσα στην πληθώρα ομιλητών αρχικά η Αντιεξουσιαστική Κίνηση προσπάθησε να δείξει γιατί επέλεξε αυτή την εκδήλωση. Το «παρών» έδωσε ως ομιλήτρια μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού Μεγάλης Παναγίας, η οποία ανέφερε, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική. Στη συζήτηση συμμετείχε μέλος της Αυτοδιαχειριζόμενης Δομής Υγείας Εξαρχείων, που εξήγησε με ποιο τρόπο έχει οργανωθεί αυτή η δομή, πώς εκφράζεται στον κόσμο και τι διαφορά έχει με οποιαδήποτε άλλη ανάλογη δομή. Στη συνέχεια μέλος της Κίνησης Πολιτών Βόλου, έκανε μια αναδρομή στα 25 χρόνια του κινήματος, ερχόμενος στο σήμερα και στην εναντίωση στις πρακτικές της νέας δημοτικής αρχής.
 
Στην εκδήλωση μίλησαν και μέλη από την κατάληψη της οδού Νοταρά 26 στην Αθήνα, όπου πλέον, σχεδόν καθημερινά, στεγάζονται εκεί περισσότεροι από εκατό άνθρωποι. Εξήγησαν ότι αυτή η πρακτική είναι μια σκέψη που επιθυμούν να επεκταθεί σε όλη την Αθήνα και την Ελλάδα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα το οποίο αναφέρθηκε σε σχέση με το τι μπορούν να μάθουν οι πρόσφυγες ερχόμενοι εδώ και πώς εκλαμβάνουν την αλληλεγγύη που δέχονται, είναι ότι μια οικογένεια η οποία έμεινε λίγο περισσότερο λόγω ορισμένων κολλημάτων, φεύγοντας υποσχέθηκε ότι θα ονομάσει το παιδί που μόλις έφεραν στον κόσμο «Νοταρά», γιατί γεννήθηκε μέσα στην κατάληψη.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε και μια θεωρητική προσέγγιση για κινήματα από τον κ. Μ Σβώλο από το στέκι της Ζωοδόχου Πηγής. Η συζήτηση κατέληξε στο τέλος της βραδιάς στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό όλα αυτά τα κινήματα, οι δράσεις και οι δομές να «κοινωνούνται» από τον έναν στον άλλο ούτως ώστε να διαχέεται ο λόγος ύπαρξής τους και να στηρίζονται όσο περισσότερο γίνεται.
 

Πλούσιο και άκρως επιτυχημένο και το πολιτιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ

 
Επιπροσθέτως και το πολιτιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα πλούσιο κι επιτυχημένο. Το πρώτο βράδυ οργανώθηκε πάρτι στο χώρο του Adelante, ενώ το δεύτερο μια αυτοργανωμένη DIY hip hop εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό με διάχυτη την αυτοργανωμένη δομή της μουσικής, ως αντιπαράδειγμα, με πολιτικό στίχο. Η συναυλία του Σαββάτου με την κεντρική εμφάνιση του Δημήτρη Πουλικάκου και των Σπυριδούλα «έσπασε τα ταμία», ενώ την Κυριακή οι Τζαναμπέτηδες με ένα ρεμπέτικο live στο χώρο του Adelante έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο το πολιτιστικό κομμάτι του φεστιβάλ.
 

«Το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον για την πόλη ένα ετήσιο γεγονός που κάθε χρόνο έχει και μεγαλύτερη αποδοχή»

 
Το 11ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες με τη συμμετοχή της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Ξεκινάμε από σήμερα δυναμικά να οργανώνουμε το 12ο Φεστιβάλ. Συνειδητοποιούμε κάθε φορά πώς ο κόσμος της Κομοτηνής έχει αρχίσει να διαδρά σε αυτή την κατάσταση, όχι με όρους μεγάλης μαζικότητας, αλλά αποτελεί πλέον για την πόλη ένα ετήσιο γεγονός που κάθε χρόνο έχει και μεγαλύτερη αποδοχή», ανέφεραν τα μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης μετά το τέλος του Φεστιβάλ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.