Εμφαση στην διαπαιδαγωγηση, οχι στην τιμωρια για τους ανηλικους

Σημαντική πρόοδο μετά από το 2015 στο θέμα του δικαίου των ανηλίκων εντοπίζει ο Επίκουρος καθηγητής Νομικής ΔΠΘ Κωνσταντίνος Κοσμάτος

Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας έχει επανειλημμένα εγείρει ποικίλους προβληματισμούς τόσο για τη εφαρμογή του όσο και για την αποτελεσματικότητα του, από τις συνθήκες κράτησης έως την κοινωνική επανένταξη.
 
Θέλοντας να διασαφηνίσει τα μελανά σημεία που υπάρχουν, η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα: Δεύτερη ευκαιρία ή τελική καταδίκη;».
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο γενικό πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος αναφέρθηκε ο κ. Νικόλαος Κουλούρης, Επίκουρος καθηγητής τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης, ενώ για την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα του σωφρονισμού ανηλίκων τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος.
 

Ο κ. Κοσμάτος σημείωσε πως από το 2015, έγινε μια σοβαρή τομή στο πεδίο του δικαίου των ανηλίκων, ώστε ο εγκλεισμός τους να αποτελεί την εξαίρεση του γενικότερου κανόνα.
 
Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε,  πως οι ανήλικοι παραβάτες, αντιμετωπίζονται στη χώρα μας κυρίως με μέτρα εξωιδρυματικά, όπως τα αναμορφωτικά ή τα θεραπευτικά μέτρα, και κατ’ εξαίρεση με ποινικό σωφρονισμό, δηλαδή με εγκλεισμό σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. 

Διαπαιδαγώγηση, όχι σωφρονισμός 

Οι αλλαγές που έγιναν λοιπόν μετά το 2015, σημαίνουν πως για να μπορέσει να επιβληθεί ποινικός σωφρονισμός σε ανήλικο θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών, όταν παλιότερα ξεκινούσε από 13 ετών, και να έχει τελέσει τέτοια πράξη, που αν την τελούσε ενήλικας, θα τιμωρούνταν με ισόβια κάθειρξη ή αν πρόκειται για βιασμό σε ανήλικο κάτω των 15 ετών.
 
Αυτό περιορίζει το εύρος των αδικημάτων για τη δυνατότητα επιβολής του ποινικού σωφρονισμού, κάτι που ο κ. Κοσμάτος θεωρεί θετικό, μιας και ο στόχος της μεταχείρισης των ανηλίκων ασφαλώς είναι η διαπαιδαγώγηση, και όχι η τιμωρία.
 
«Αν θέλουμε να μην έχουμε μια συνέχεια της παραβατικότητας, νομίζω ότι η ελαχιστοποίηση του εγκλεισμού τους, αποτελεί αρχικά την απαραίτητη προϋπόθεση» ανέφερε, επισημαίνοντας πως ο εγκλεισμός είναι βία και οι ανήλικοι στη βία θα απαντήσουν με βία.
 

Άλλωστε πολλοί «διάσημοι» ενήλικες παραβάτες έχουν στο παρελθόν τους ένα εγκλεισμό, κάτι που θεωρεί πως αποτελεί ένα καθοριστικό κομμάτι, που τους ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωή τους.
 
Αυτή η διαπαιδαγώγηση, τόνισε, σημαίνει πως θα προσπαθήσουμε να εμποτίσουμε με ιδέες και αξίες ένα νέο άνθρωπο ώστε να λειτουργήσει ως ισότιμος φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, μια διαδικασία η οποία δεν είναι καθόλου απλή.
 
«Είναι μια διαδικασία και μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε αυτό το πεδίο, μακροχρόνια και με πολύ κόπο» σημείωσε. Η αρχή πάντως έχει γίνει, στα καταστήματα κράτησης υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται, με σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ακόμα και κρατούμενοι που φοιτούν σε πανεπιστήμια. Για αυτό και ο κ. Κοσμάτος πιστεύει πως αν υπάρξει η βούληση και η στρατηγική, μπορεί η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση της διαπαιδαγώγησης να γίνει πραγματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.