Γλιτωσε την κατεδαφιση κτιριο στην παραδοσιακη αγορα Κομοτηνης

Παρά την αρχική απόφαση για κατεδάφιση, τελικά η αρμόδια επιτροπή αποφάνθηκε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας και όχι κατεδάφισης

Να ανατρέψει την απόφαση για κατεδάφιση κτιρίου εντός του ιστορικού τόπου τμήματος της παραδοσιακής αγοράς Κομοτηνής, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κρητών 37-39, αποφάσισε η Ειδική Επταμελής Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (ΕΕΠΕΤ) του άρθρου 23 του ν 4787/2021, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στις αρχές Νοεμβρίου σε αυτό.

Πρόκειται για εγκαταλειμμένο ισόγειο κεραμοσκεπές κτίσμα που περικλείεται από τα κτίσματα των όμορων ιδιοκτησιών με ορατή μόνο την ανατολική όψη του επί της οδού Κρητών. Είναι κατασκευασμένο από φέρουσα μεικτή τοιχοποιία λίθων και πλίνθων με ξύλινα σενάζ και φέρει ξύλινη κεραμοσκεπή.

Για τον εν λόγω κτίσμα είχε υποβληθεί καταγγελία και στη συνέχεια εξετάστηκε από την ΥΔΟΜ Κομοτηνής, που συνέταξε έκθεση στην οποία τονίζεται πως το κτίσμα φέρει ενδείξεις ετοιμορροπίας (αποσάρθρωση εξωτερικού τοίχου, μερική κατάρρευση της στέγης κλπ).

Η τριμελής επιτροπή επικινδύνων, που λειτουργούσε έως τη συγκρότηση και στο μεταβατικό διάστημα της συγκρότησης της ΕΕΠΕΤ έκρινε το κτίσμα κατεδαφιστέο ως επικίνδυνα ετοιμόρροπο.

Επειδή όμως το κτίσμα βρίσκεται εντός ιστορικού τόπου χαρακτηρισμένου ως τέτοιου από το ΥΠΠΟΑ, ο Δήμος απέστειλε σχετικό αίτημα για έγκριση κατεδάφισης του κτίσματος αρχικά στην Υπηρεσία Νεωτέρων, και στη συνέχεια στην ΕΕΠΕΤ λόγω αρμοδιότητας.

Από τις παρατηρήσεις της αυτοψίας φαίνεται πως παρατηρήθηκε υποχώρηση τμήματος της στέγης στο σημείο της καπνοδόχου και μικρές ρωγμές στο επίχρισμα της τοιχοποιίας, και υποχώρηση του δεξιού τμήματος του μεταλλικού στεγάστρου. Το δεξί τμήμα της όψης είναι καλυμμένο με κόντρα πλακέ θαλάσσης ενώ το πάνω μέρος του αριστερού τμήματος είναι καλυμμένο με σανίδες και το υπόλοιπο με ξύλινο κούφωμα. Η είσοδος στο κτίσμα είναι σφραγισμένη με κλειδαριά που αποκλείει την πρόσβαση στο εσωτερικό του.

Το εξεταζόμενο κτίσμα βρίσκεται εντός ιστορικού τόπου της αγοράς της Κομοτηνής και φέρει τα χαρακτηριστικά τυπολογικά και τα ογκοπλαστικά στοιχεία εμπορικού καταστήματος της εποχής.

Διαπιστώνοντας πως οι εντοπιζόμενες βλάβες του κτίσματος αφορούν κυρίως σημειακή υποχώρηση της στέγης στη θέση της καπνοδόχου, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να χαρακτηρίσει το κτίσμα ως κοινά ετοιμόρροπο και να προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας.

Το πρώτο είναι επικάλυψη της στέγης, στο σημείο που εντοπίζεται η υποχώρηση των κεραμιδιών με ανθεκτικό νάιλον το οποίο θα στερεωθεί κατάλληλα και προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω φθορά της υποδομής της στέγης από τις καιρικές συνθήκες. Το δεύτερο είναι η απομάκρυνση της επικάλυψης του προστεγάσματος (λαμαρίνα) του δεξιού τμήματος του κτίσματος και επικάλυψη των μεταλλικών φουρουσιών που την στηρίζουν με νάιλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.